In vino veritas

аз

In vino veritas

Kойто търси понякога и намира това което търси:) И аз така си намерих "моето" българско бяло вино на тазгодишния Фестивал на виното (Мол България, партерния етаж, на 15 и 16 октомври)

  • А който търси понякога и намира това което търси:) И аз така си намерих "моето" българско бяло вино на тазгодишния Фестивал на виното (Мол България, партерния етаж, на 15 и 16 октомври). Имаше български и вносни вина, от по сериозните български изби бяха само Винпром-Свищов и Братанов. Отдавна съм намерил "моите" червени български вина (и такива за всеки ден, и такива за по претенциозни гости). С белите бях в проблем-или не ми бяха достатъчно сухи, или Шардонетата бяха "класически" (тоест дъбовите стърготини/други ''фатки ги правеха тежки за моя вкус, и не чувствах аромата на гроздето).

    Най доброто (за мен де) Шардоне беше това на Винпром Свищов! СУХО (4 гр'' захар на литър), студена ферментация 7-10 дена (в съдове от неръждаема стомана), филтриране и отлежаване 3 месеца ПАК в цистерни от неръждаема стомана (ник''ъФ дъб/дъбови стърготини). Е, има кусур-тези 13.5 % алкохол май е невъзможно да се постигнат само с узряло грозде, та е имало или обратна осмоза, или...друго (тяхния оенолог отрече това, ама...). Но резултатът поне за мен е задоволителен: СУХО бяло вино, "Живо" на цвят(...блестящо?) в което доминантният аромат е този на гроздето Шардоне (с интересни други аромати, които допълват този на гроздето). Тук да добавя-Винпром Свищов правят и СТРАХОТНО бранди-LEGIO I (римско 1), повече за него-коментар 16 в статията от линка.
    А който търси понякога и намира това което търси:) И аз така си намерих "моето" българско бяло вино на тазгодишния Фестивал на виното (Мол България, партерния етаж, на 15 и 16 октомври). Имаше български и вносни вина, от по сериозните български изби бяха само Винпром-Свищов и Братанов. Отдавна съм намерил "моите" червени български вина (и такива за всеки ден, и такива за по претенциозни гости). С белите бях в проблем-или не ми бяха достатъчно сухи, или Шардонетата бяха "класически" (тоест дъбовите стърготини/други ''фатки ги правеха тежки за моя вкус, и не чувствах аромата на гроздето).<br /><br />Най доброто (за мен де) Шардоне беше това на Винпром Свищов! СУХО (4 гр'' захар на литър), студена ферментация 7-10 дена (в съдове от неръждаема стомана), филтриране и отлежаване 3 месеца ПАК в цистерни от неръждаема стомана (ник''ъФ дъб/дъбови стърготини). Е, има кусур-тези 13.5 % алкохол май е невъзможно да се постигнат само с узряло грозде, та е имало или обратна осмоза, или...друго (тяхния оенолог отрече това, ама...). Но резултатът поне за мен е задоволителен: СУХО бяло вино, "Живо" на цвят(...блестящо?) в което доминантният аромат е този на гроздето Шардоне (с интересни други аромати, които допълват този на гроздето). Тук да добавя-Винпром Свищов правят и СТРАХОТНО бранди-LEGIO I (римско 1), повече за него-коментар 16 в статията от <a href="http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/10/27/2168874_balkanski_festival_na_rakiiata_-_sofiia_ndk_24-261p/" target="_blank">линка</a>.
  • Следващото (по мой вкус) бяло вино беше изненадващо (или не толкоз изненадващо) Шардоне на избата Братанов. Изненадващото е местоположението на лозята-около Сакар планина. За туй и червените им вина (според мен де) са в челната петорка, наред с Но''ман''с ланд, Катаржина, Тера Тангра и Телиш. Е, една идея по надолу от свищовското Шардоне: Първо е с 5-6% захар (не всеки го усеща, аз-ДА). И то е правено с студена ферментация (и без "дъб" наоколо), НО е отлежавало заедно с "утайките" преди филтрирането, и това го прави малко по...тежко.
    Следващото (по мой вкус) бяло вино беше изненадващо (или не толкоз изненадващо) Шардоне на избата Братанов. Изненадващото е местоположението на лозята-около Сакар планина. За туй и червените им вина (според мен де) са в челната петорка, наред с Но''ман''с ланд, Катаржина, Тера Тангра и Телиш. Е, една идея по надолу от свищовското Шардоне: Първо е с 5-6% захар (не всеки го усеща, аз-ДА). И то е правено с студена ферментация (и без "дъб" наоколо), НО е отлежавало заедно с "утайките" преди филтрирането, и това го прави малко по...тежко.
  • От вносните вина най доброто беше Шардоне "120" на чилийската винарна Санта Рита. И без да ми го кажат разбрах (по ред параметри) че и то е правено с бърза студена ферментация и филтрирано преди отлежаването преди бутилирането (и ник''ъф дъб разбира се). За него съм почти 100% сигурен че са достигнали тези 13.5% алкохос чрез обратна осмоза (което е скъпа процедура, и си личи по цената на виното). Представител на вносителя (Бест Уайн) "не знаеше" тези детайли разбира се, но в замяна на това беше МНОГО добре осведомен за куп други неща за конкретната (и други) изби в Южна Америка.Между тях и произхода на името "120": По време на войните с Испания една чета от 120 юнака намерила убежище в тази изба, там където съхранявали вината. И поне 2 г'' "не могли да формулират исканията си"-явно богатият избор на качествени вина им пречил на "формулирането". Та...на тяхно име наименували и това Шардоне.
    От вносните вина най доброто беше Шардоне "120" на чилийската винарна Санта Рита. И без да ми го кажат разбрах (по ред параметри) че и то е правено с бърза студена ферментация и филтрирано преди отлежаването преди бутилирането (и ник''ъф дъб разбира се). За него съм почти 100% сигурен че са достигнали тези 13.5% алкохос чрез обратна осмоза (което е скъпа процедура, и си личи по цената на виното). Представител на вносителя (Бест Уайн) "не знаеше" тези детайли разбира се, но в замяна на това беше МНОГО добре осведомен за куп други неща за конкретната (и други) изби в Южна Америка.Между тях и произхода на името "120": По време на войните с Испания една чета от 120 юнака намерила убежище в тази изба, там където съхранявали вината. И поне 2 г'' "не могли да формулират исканията си"-явно богатият избор на качествени вина им пречил на "формулирането". Та...на тяхно име наименували и това Шардоне.
  • А това Шардоне ("120") е СУПЕР ПО ВСИЧКИ параметри. В снимката разбирачите могат да видят един от тях-неговия цвят. Другите параметри на това младо (реколта 2016) вино могат да се усетят само преди и след консумацията му. Има още време-до 20;00 днес (неделя).
    А това Шардоне (&quot;120&quot;) е СУПЕР ПО ВСИЧКИ параметри. В снимката разбирачите могат да видят един от тях-неговия цвят. Другите параметри на това младо (реколта 2016) вино могат да се усетят само преди и след консумацията му. Има още време-до 20;00 днес (неделя).
  • Най доброто червено вино (по мой вкус де) на този фестивал беше на аргентинската изба Доня Паула: Много удачен купаж от Краминер, Малбек, Пети Вердо (и Каберне Франк за пълнеж, разбира се). Резултатът е страхотен: Плътно и таниново вино, тъмно червен до виолетов цвят, с чудесен аромат и афтър''тейст...Аве "мъжко" вино!П.С. Едва ли има нужда да спомена и най доброто (според мен де) ''тал''янско бяло вино -Пинот Гриджио, което го имаше И на този фестивал. Нищо че е "само" с 12.5 % алкохол, в него ароматът (преди пиене), вкусът му и афтър''тейста са ненадминати. Имаше и разни френски бели вина (Шабли нЕмаше) които не си струват споменаване.П.П.С. "ТАСС уполномочила меня сообщит" че следващото подходящо събитие в бранжа е тазгодишният Балкански фестивал на ракиите: 2-4 декември, в зала 6 на НДК, от пладне до 20;00. Вход 10 лв (за групи нЕма намаление). Да не кажете че не сте знаели!!!
    Най доброто червено вино (по мой вкус де) на този фестивал беше на аргентинската изба Доня Паула: Много удачен купаж от Краминер, Малбек, Пети Вердо (и Каберне Франк за пълнеж, разбира се). Резултатът е страхотен: Плътно и таниново вино, тъмно червен до виолетов цвят, с чудесен аромат и афтър''тейст...Аве "мъжко" вино!П.С. Едва ли има нужда да спомена и най доброто (според мен де) ''тал''янско бяло вино -Пинот Гриджио, което го имаше И на този фестивал. Нищо че е "само" с 12.5 % алкохол, в него ароматът (преди пиене), вкусът му и афтър''тейста са ненадминати. Имаше и разни френски бели вина (Шабли нЕмаше) които не си струват споменаване.П.П.С. "ТАСС уполномочила меня сообщит" че следващото подходящо събитие в бранжа е тазгодишният Балкански фестивал на ракиите: 2-4 декември, в зала 6 на НДК, от пладне до 20;00. Вход 10 лв (за групи нЕма намаление). Да не кажете че не сте знаели!!!