Kойто търси понякога и намира това което търси:) И аз така си намерих "моето" българско бяло вино на тазгодишния Фестивал на виното (Мол България, партерния етаж, на 15 и 16 октомври)
А който търси понякога и намира това което търси:) И аз така си намерих "моето" българско бяло вино на тазгодишния Фестивал на виното (Мол България, партерния етаж, на 15 и 16 октомври). Имаше български и вносни вина, от по сериозните български изби бяха само Винпром-Свищов и Братанов. Отдавна съм намерил "моите" червени български вина (и такива за всеки ден, и такива за по претенциозни гости). С белите бях в проблем-или не ми бяха достатъчно сухи, или Шардонетата бяха "класически" (тоест дъбовите стърготини/други ''фатки ги правеха тежки за моя вкус, и не чувствах аромата на гроздето).
Най доброто (за мен де) Шардоне беше това на Винпром Свищов! СУХО (4 гр'' захар на литър), студена ферментация 7-10 дена (в съдове от неръждаема стомана), филтриране и отлежаване 3 месеца ПАК в цистерни от неръждаема стомана (ник''ъФ дъб/дъбови стърготини). Е, има кусур-тези 13.5 % алкохол май е невъзможно да се постигнат само с узряло грозде, та е имало или обратна осмоза, или...друго (тяхния оенолог отрече това, ама...). Но резултатът поне за мен е задоволителен: СУХО бяло вино, "Живо" на цвят(...блестящо?) в което доминантният аромат е този на гроздето Шардоне (с интересни други аромати, които допълват този на гроздето). Тук да добавя-Винпром Свищов правят и СТРАХОТНО бранди-LEGIO I (римско 1), повече за него-коментар 16 в статията от линка.Следващото (по мой вкус) бяло вино беше изненадващо (или не толкоз изненадващо) Шардоне на избата Братанов. Изненадващото е местоположението на лозята-около Сакар планина. За туй и червените им вина (според мен де) са в челната петорка, наред с Но''ман''с ланд, Катаржина, Тера Тангра и Телиш. Е, една идея по надолу от свищовското Шардоне: Първо е с 5-6% захар (не всеки го усеща, аз-ДА). И то е правено с студена ферментация (и без "дъб" наоколо), НО е отлежавало заедно с "утайките" преди филтрирането, и това го прави малко по...тежко. От вносните вина най доброто беше Шардоне "120" на чилийската винарна Санта Рита. И без да ми го кажат разбрах (по ред параметри) че и то е правено с бърза студена ферментация и филтрирано преди отлежаването преди бутилирането (и ник''ъф дъб разбира се). За него съм почти 100% сигурен че са достигнали тези 13.5% алкохос чрез обратна осмоза (което е скъпа процедура, и си личи по цената на виното). Представител на вносителя (Бест Уайн) "не знаеше" тези детайли разбира се, но в замяна на това беше МНОГО добре осведомен за куп други неща за конкретната (и други) изби в Южна Америка.Между тях и произхода на името "120": По време на войните с Испания една чета от 120 юнака намерила убежище в тази изба, там където съхранявали вината. И поне 2 г'' "не могли да формулират исканията си"-явно богатият избор на качествени вина им пречил на "формулирането". Та...на тяхно име наименували и това Шардоне. А това Шардоне ("120") е СУПЕР ПО ВСИЧКИ параметри. В снимката разбирачите могат да видят един от тях-неговия цвят. Другите параметри на това младо (реколта 2016) вино могат да се усетят само преди и след консумацията му. Има още време-до 20;00 днес (неделя). Най доброто червено вино (по мой вкус де) на този фестивал беше на аргентинската изба Доня Паула: Много удачен купаж от Краминер, Малбек, Пети Вердо (и Каберне Франк за пълнеж, разбира се). Резултатът е страхотен: Плътно и таниново вино, тъмно червен до виолетов цвят, с чудесен аромат и афтър''тейст...Аве "мъжко" вино!П.С. Едва ли има нужда да спомена и най доброто (според мен де) ''тал''янско бяло вино -Пинот Гриджио, което го имаше И на този фестивал. Нищо че е "само" с 12.5 % алкохол, в него ароматът (преди пиене), вкусът му и афтър''тейста са ненадминати. Имаше и разни френски бели вина (Шабли нЕмаше) които не си струват споменаване.П.П.С. "ТАСС уполномочила меня сообщит" че следващото подходящо събитие в бранжа е тазгодишният Балкански фестивал на ракиите: 2-4 декември, в зала 6 на НДК, от пладне до 20;00. Вход 10 лв (за групи нЕма намаление). Да не кажете че не сте знаели!!!