Музей на виното в Мелник

xalli

Музей на виното в Мелник

Музеят e един от най-новите в страната, открит в края на 2013 г.

  • Мелник е известен с прекрасната си природа и с уникалното червено вино от вида "Широка мелнишка лоза". Музеят на виното е eдин от най-новите в страната, открит в края на 2013 г.

    Векове наред от Мелник са потегляли кервани с вино към Западна Европа, а пътят бил известен като Пътя на виното. Един от инициаторите за създаване на музея е Живко Литов, дълги години събирал историята за лозарството и винопроизводството в региона.
    Мелник е известен с прекрасната си природа и с уникалното червено вино от вида "Широка мелнишка лоза". Музеят на виното е eдин от най-новите в страната, открит в края на 2013 г.<br /><br />Векове наред от Мелник са потегляли кервани с вино към Западна Европа, а пътят бил известен като Пътя на виното. Един от инициаторите за създаване на музея е Живко Литов, дълги години събирал историята за лозарството и винопроизводството в региона.
  • Самият музей-изба наподобява пещера с няколко зали. Експонатите в музея представят целия цикъл за производство на вино - от гроздобера и преработката на грозде до получаването на самото вино.
    Самият музей-изба наподобява пещера с няколко зали. Експонатите в музея представят целия цикъл за производство на вино - от гроздобера и преработката на грозде до получаването на самото вино.
  • От колекцията на музея - инструменти, свързани с гроздобера.
    От колекцията на музея - инструменти, свързани с гроздобера.
  • Някога, както е било - процесът "Смачкване на гроздето" .Със смачкване на гроздето се цели да се улеснят ферментационните процеси, разграждането на захарите и екстрахирането на дъбилните и други твърди вещества на гроздето. При този процес семената трябва да останат цели. Ако се допусне натрошаване на семената, при ферментация от тях ще се отделят танини и масла, кото ще влошат вкуса на виното.
    Някога, както е било - процесът "Смачкване на гроздето" .Със смачкване на гроздето се цели да се улеснят ферментационните процеси, разграждането на захарите и екстрахирането на дъбилните и други твърди вещества на гроздето. При този процес семената трябва да останат цели. Ако се допусне натрошаване на семената, при ферментация от тях ще се отделят танини и масла, кото ще влошат вкуса на виното.
  • Музеят разполага със собствен трезор за вино, който съхранява винаги над 400 бутилки вино, произведени от винарските изби на регион Средна Струма. Mузея предлага дегустация на вино, както и възможността посетителите сами да си бутилират вино с автентичната ръчна преса. Тук може да опитате вино "Широка мелнишка лоза ", "Мелник 13", "Сандански мискет", " Шардоне" приготвени по автентична мелнишка рецепта и технология.
    Музеят разполага със собствен трезор за вино, който съхранява винаги над 400 бутилки вино, произведени от винарските изби на регион Средна Струма. Mузея предлага дегустация на вино, както и възможността посетителите сами да си бутилират вино с автентичната ръчна преса. Тук може да опитате вино "Широка мелнишка лоза ", "Мелник 13", "Сандански мискет", " Шардоне" приготвени по автентична мелнишка рецепта и технология.