Татарак – деликатесите на чешката кухня

DDR

Татарак – деликатесите на чешката кухня

...или вкусът на суровото говеждо месо

  • Татарският бифтек, или понародно му татарак, е ястие, което се радва на голяма популярност в Чехия.

    Приготвя се от сурово смляно месо – класическата рецепта е от телешко но все по-често се предлага и от щраусово или от сьомга. Поднася се с нарязан кромид лук, горчица, сол, черен пипер, сладък пипер и други подправки според предпочитанията. Месото се залива със сурово яйце. Всичко това може да бъде сервирано отделно и човек сам да си го забърка или вече готово забъркано. (варианта от снимката). Рецептата и начина на сервиране зависят от кръчмата и държавата, където се яде. В Чехия например задължително се дават топинки (препържени филийки черен хляб) и към тях няколко скилидки чесън.
    Татарският бифтек, или понародно му татарак, е ястие, което се радва на голяма популярност в Чехия.<br /><br />Приготвя се от сурово смляно месо – класическата рецепта е от телешко но все по-често се предлага и от щраусово или от сьомга. Поднася се с нарязан кромид лук, горчица, сол, черен пипер, сладък пипер и други подправки според предпочитанията. Месото се залива със сурово яйце. Всичко това може да бъде сервирано отделно и човек сам да си го забърка или вече готово забъркано. (варианта от снимката). Рецептата и начина на сервиране зависят от кръчмата и държавата, където се яде. В Чехия например задължително се дават топинки (препържени филийки черен хляб) и към тях няколко скилидки чесън.
  • Топинките се натриват добре с чесъна (някои казват, че било за дезинфекция, други, че било за вкус...).
    Топинките се натриват добре с чесъна (някои казват, че било за дезинфекция, други, че било за вкус...).
  • След това се намазват дебело със сместа от месо и подправки. Върви добре с бира.Порция татарак започва от 100 г минимум. Месото трябва да е прясно и да се има доверие на месаря, яйчаря и на готвача. Ако човек е решил сам да си го приготвя в къщи, пазаруването на продуктите от баби и дядовци на село (които не си проверяват продукцията при ветеринар) не се препоръчва. Най-добре е да се купува месо и яйца от магазини спазващи санитарните изисквания и месото да бъде обозначено като такова, което е специално за татарак. Идеално и препоръчително е да отиде на кръчма или ресторант и там да му го приготвят според всички изисквания.
    След това се намазват дебело със сместа от месо и подправки. Върви добре с бира.Порция татарак започва от 100 г минимум. Месото трябва да е прясно и да се има доверие на месаря, яйчаря и на готвача. Ако човек е решил сам да си го приготвя в къщи, пазаруването на продуктите от баби и дядовци на село (които не си проверяват продукцията при ветеринар) не се препоръчва. Най-добре е да се купува месо и яйца от магазини спазващи санитарните изисквания и месото да бъде обозначено като такова, което е специално за татарак. Идеално и препоръчително е да отиде на кръчма или ресторант и там да му го приготвят според всички изисквания.