Един от най-големите средиземноморски деликатеси е синият рак.
Един от най-големите средиземноморски деликатеси е синият рак. Месото му се намира в щипките и краката както при речния рак, но има какво да се хапне и от корема. С клещи се изтегля средната перка от опашката. След това има малък проблем с чупенето на твърдата черупка. В Турция - в резервата Далян те се улавят в големи количества. Ястията, направени от сини раци, се считат за истински деликатес - а в Европа са доста скъпи. До отвесните скали на реката Далян , до античния търговски град Каунос , до ликийските гробници, изрязани в отвесните скали , около 400 г. пр.н.е. - е мястото да похапнете току що уловени , пресни сини раци ... При варенето във водата се добавят сол и девесил, а след завирането и една чаша бира. С лимонче, маслинки, чесънче и разбира се панер хляб - порцията от три рака тук - е около 20 лева....