Баба Цана от Трънското село Студен извор с охота показва как се заквасва кисело мляко. Нейното село е родното място на проф. Стамен Григоров, който пръв в света изолира млечно-киселия организъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаване на кисело мляко Откриването на Lactobacillus bulgaricus от проф. Стамен Григоров през 1905 г. беше едно от най-значимите научни открития на България, включени в класацията на БНТ "Българските събития на ХХ век". Родното място на именития учен е известно на малцина, но в селото работи първата в страната музейна сбирка на киселото мляко. Ако попитате баба Цана дали наистина смята, че киселото мляко носи дълголетие, отговорът й еднозначен:"Е па, как не!". Тя самата е над 70 години и въпреки всички удобства на промишленото производство и снабдяването в търговската мрежа, все още предпочита сама да заквасва млякото си. "Я сам чувала 25 овци", спомня си младините баба Цана. И разказва, че докато ходела на работа, свекърва й заквасвала млякото, а тя нямала търпение още с връщането вкъщи, да посегне към него. Експозицията, посветена на киселото мляко, е създадена през 2007 г. от община Трън и фондация "Проф. Стамен Григоров", основана от наследниците на учения. През лятото почти всеки ден има посетители. Тогава гостите могат да си купят и тукашно заквасено мляко. В самото начало на селото се намира родната къщо на професор Григоров, която е построена през 1868 г. и е основно ремонтирана от община Трън. Самият Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 г. Днес в родното му село са останали едва десетина души. Баба Цана издава още една тайна - хубавото кисело мляко става най-добре в негледжосани съдове, които поемат водата и правят млякото гъсто.