Фотогалерия: Кисело мляко от Студен извор

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на balada
    balada
    Рейтинг: 681 Неутрално

    Тези снмки изглеждат като специално нагласени за фотосесия. Няма нищо истинско и естествено в тях, а дори и да има....не се забелязва в тях.

  2. 2 Профил на Трубадурите
    Трубадурите
    Рейтинг: 426 Неутрално

    До коментар [#1] от "balada":

    съгласен съм, още на 1-вата снимка си помислих за продукт плейсмънт от нескафе.

    Въпреки, Студен Извор е част от кулинарното турне което планирам за 2010

    Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
  3. 3 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 628 Неутрално

    Мммм, вкусно.
    Не съм ял естествено кисело мляко от години.

    The biggest risk in life is not taking one.
  4. 4 Профил на онбашията
    *****
    Неутрално

    мда, максимално са изобразили градското клише "натурални продукти от село".

  5. 5 Профил на Наблюдател
    *****
    Неутрално

    В САЩ правят истинско българско кисело мляко - виж тук - http://e-vestnik.bg/7149

  6. 6 Профил на да-а-а
    *****
    Неутрално

    До там ни докараха с некачествените боклуци по магазините, че започнахме да се умиляваме и да си мечтаем за храни, произведени "на село, от баба". Нищо, че бабата нито има необходимия производствен капацитет, нито спазва особена хигиена.
    А можеше и да е друго - напр. сертифицирани мандри под контрола на съответните органи, които произвеждат по технология "българско кисело мляко", а не нещо си, което не се разваля в хладилника по 2-3 седмици.
    Впрочем, наскоро разбрах, че в сегашното кисело мляко наистина няма консерванти, но за сметка на това е повишено съдържанието на стрептококус термофилус - бактерията, която възпрепятства ферментацията, причинена от лактобацила. Затова киселото мляко не е особено кисело, нито пък вкисва лесно.
    Само че такъв продукт вече не може да се нарече "българско кисело мляко" по БДС, а е някакъв вид млечен продукт.

  7. 7 Профил на Киселото
    *****
    Любопитно

    До коментар [#6] от "да-а-а":

    Лактобацилус булгарикум и Стрптококус термофилус в симбиоза заквасват млякото. Нито един от тях поотделно не може да го "вкисне", така че да стане киселото мляко което познаваме.

    Правилно си разбрал, че в киселото мляко няма и не може да има консерванти. Киселото мляко е продукт на бактериална млечнокисела ферментация и ако има консервант, то просто няма да стане "кисело". А след като се закваси, не може да се внесе консервант заради промената структура на млякото.

  8. 8 Профил на Киселото
    *****
    Неутрално

    До коментар [#7] от "Киселото":

    "Стрептококус" разбира се.
    Единствения познат стрептококус който не е патогенен за хората.

  9. 9 Профил на Припомням
    *****
    Неутрално

    Във връзка с линка,предоставен от №5.Там авторът казва,че млякото на Данон сладни повече може би заради прясното мляко.Ще си позволя да не се съглася.Данонското кисело мляко в САЩ сладни,защото /типично по американски/ са го "обогатили" с нишесте от сладка царевица.Пише го на кофичките.Освен това пише,че съдържа бактерията бифидус есенсис.Но за да е кисело мляко,и то натурално,подквасващата бактерия е Лактобацилус Булгарикус в съчетание със Стрептококус Термофилус.Всичко друго е имитация.

  10. 10 Профил на kKk
    kKk
    Рейтинг: 890 Неутрално

    Аххххх бабата с пръстите в канчето!!!! Ей няма да се научат тези хора бе. Всеки път като се прибера в Бг и първата седмица имам диария и повръщам. Само в БГ и в Мексико е така. Европа сме бе мама му стара. Тури едно боне и едни ръкавици поне за снимката. Така е апетитно само за нас си. нали и международен туризъм трябва да имаме.

    And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
  11. 11 Профил на Джиф
    *****
    Неутрално

    Пръстите са в канчето, а не в млякото. Готвачите в реномираните ресторанти да не би да готвят с ръкавици?

  12. 12 Профил на Chef
    *****
    Весело

    До коментар [#11] от "Джиф":

    Всъщност да.

  13. 13 Профил на Tукашен
    *****
    Неутрално

    До коментар [#10] от "kKk":

    Бягай, живей в барокамера. Е'баати, госпожичките.

    Едно време първобитните, с ръкавици са яли суровото месо. Иначе от диария и повръщане щяха да умрът. Уцеляването
    на човешкия род от ръкавиците зависи.

  14. 14 Профил на Биби
    *****
    Неутрално

    Истинско българско мляко продават и на една от отбивките по пътя София-Варна-с.Български извор.Не бях яла такова мляко от години..

  15. 15 Профил на 123
    *****
    Неутрално
  16. 16 Профил на Sub-
    *****
    Неутрално

    До коментар [#10] от "kKk":

    Прочистваш се от всичката химия която си погълнал в Щатите. Макар ча и тук вече всичко взе да става химия....

  17. 17 Профил на Graovec
    *****
    Неутрално

    обстановката е нагласена ... но ми напомня на баба, лека и пръст
    такова овче кисело мляко правеше в тенджерките...и не ми казвайте, че е било мръсно, нехигиенично и нецивилизовано....
    просто не сте го опитвали

  18. 18 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    До коментар [#5] от "Наблюдател":

    Статията греши, млякото от Тексас е много по-добро от добрите български млека. Знам, защото си го купувам всяка седмица.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  19. 19 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    До коментар [#3] от "Десен":

    Ами направи си -- да не си с две леви ръце?

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  20. 20 Профил на Музар
    *****
    Весело

    Наскоро някой ми се оплака, че киселото "био-мляко" било кисело! Егати бройлера! А "Бабиното мляко" от Данон със седмици не ще да стане кисело. Истинското кисело мляко, дори и в хладилника, за около седмица става чак резливо. Лятото таратор с такова мляко е истински разкош!

    Хич и не разгледах снимките, още първата ме отказа. Млякото може пък да е истинско. В онзи край и други вкуснотии правят. За свикналите на безвкусна и стерилна храна хора не само хигиената, но и истинският вкус може да разстрои стомасите. Просто ще трябва само да опитват, а не да се отдават на кулинарни вахканалии...

  21. 21 Профил на Do#11#
    *****
    Неутрално

    Във всички ресторанти с 3"Etoile Michelin"готвят с ръкавици!Едни декоративни ястия ,че не можеш да разбеш от какво е направено!
    Това, обаче не значи,че баба ми и родителите ми дето са яли така приготвено млеко са били нехигиенични.Това си е българска традиция.И по мое мнение това си е истинското кисело млеко!

  22. 22 Профил на Боко
    *****
    Неутрално

    мда, единствените киселки са Елена и Био

  23. 23 Профил на kKk
    kKk
    Рейтинг: 890 Неутрално

    Пичове, може да ми се смеете ама хигиената в България е под всяко ниво. Киселото мляко може да е хубаво но няма нищо общо с нендерталците дото били яли сурово месо, нито с готвачите в скъпи ресторанти които - обещавам ви не готвят с ръце! Всичко им е подготвено от су-шеф и те готвят с прибори. Никой не ти пита храната с ръце. ... Ама какво да обяснява човек. В БГто мръсното е "натурално", мокрото - "чисто", шареното - "красиво" искате да сте в Европа ама сътрин в 7 часа мирише на пот и чубрица в трамвая. Защо бе братя? Ако не си чист и не ухаеш приятно сутрин в 7 часа ...кога? На 30 години средно статистическия българин е загубил 3 зъба. като те заговори някой и устата му мирише на лайна. И това ли да го пишем към "натуралното" и към моето очистване от химическите храни или към ниската култура?
    Пак ви казвам - тези снимки са за реклама на продукта - не трябва с пръсти в канчето. Иначе само вие ще си го ядете.

    And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
  24. 24 Профил на the Onion
    the Onion
    Рейтинг: 531 Неутрално

    тази прословута гордост с "българското" кисело мляко само показва що за комплексиран народ сме българите....

    Киселото мляко се кваси и яде от хилядолетия както на Балканите така и в Близкия Изток, но наш Ганьо е решил че еди коя си бактерия създадена от майката природа е българска и се бие в гърдите...

    смешно хора, смешно....

    нека потърсим нещо ценностно което сме създали ние като народ и с това да се гордеем...

    Tu Stultus Es
  25. 25 Профил на бай хуй
    *****
    Неутрално

    Като гледам мнения за българското изказват хора дето не са стъпвали(а и не щат да стъпят) в България,а харесват "българско",но да не е произведено в България.Но първо малко "инфо" за проф.Стамен Григоров,откритието му и що е то "истинско" българско кисело мляко.Най-напред маловажното-той е дядо на бившия председател на Върховния съд преди 10-ина години Иван Григоров,а иначе е ученик на Луи Пастьор и като такъв получава задача да установи причината в България да има най-много столетници на глава от населението.Връщайки се в България,за да извърши проучване "на терен" той провежда анкета сред столетници и установява едно общо нещо сред тях (в битов план)-всички консумират големи количества кисело мляко.Но той не спира тук,а започва да търси разликата между българското кисело мляко и това на съседите ни(както правилно отбелязаха някои родолюбци по-горе,кисело мляко се прави и по други краища на земята)и установява,че в българското кисело мляко бактерията(по-скоро микроорганизмите),която предизвиква подквасването е уникална,непозната на науката до този момент и ЗАТОВА Е НАРЕЧЕНА БЪЛГАРСКА.По нататък той установява,че кисело мляко понашите земи се прави от времето на траките и по пътя на естествената селекция са изолирани най-вкусните щамове. За Данон:Те твърдят,че техният създател(евреин от Гърция,който през 1922г емигрира във Франция и основава компанията)е създателя на киселото мляко,но .

  26. 26 Профил на Музар
    *****
    Весело

    До коментар [#23] от "kKk":

    За това, че рекламните снимки са направени калпаво си прав. Веднъж има прекалено много показност, което не се харесва на нас, туземците. Втори път хич не са издържани в тон с тази показност, което пък отблъсква вас, пришълците.

    Не ти се смеем, но наистина е така. Тук този тип хигиена не е на почит. Същевременно този недостатък ни осигурява имунитет. Това си е естествено. А ти си в правото си да имаш своите изисквания.

    Колкото до зъбите - това идва повече от зъболекарите, отколкото от личната хигиена. Но темата е дълга и спорна, нека не я захващаме.

    Весели празници!
    А като си дойдеш насам, подготви се със съответните медикаменти.

  27. 27 Профил на Буд
    *****
    Неутрално

    До коментар [#10] от "kKk":

    Забраден международен туризъм, като в Кайро.

  28. 28 Профил на Obiknoven chovek
    *****
    Неутрално

    Когато се връщам в България всеки път гледам да ям единствено автентична българска кухня.Не казвам,че всичко в страната ни е перфектно, дори напротив- има много простотия и мизерия. Говоря за традиционната ни кухня, може ястията да не са красиви нито пък диетични, но са вкусни. А истинското кисело мляко, домашно производство....виното,коет баща ми прави...?
    Такова вино не съм опитвал такова никаде, нито италианско, калифорнийско, нито чилийското струват пред него. Но хората казват, че вино се прави от грозде, ако знаете какво искам да кажа. Та,така че не плюйте по абсолютно всичко българско, просто не сме случили на действителност. За съжаление. Така наречените "цивилизовани" държави са направили от гражданите си зомбита, неспособни да вземат самостоятелни решения. И са на път да направят това и с нас, българите...Сами си направете извода...

  29. 29 Профил на Obiknoven chovek
    *****
    Разстроено

    Когато се връщам в България всеки път гледам да ям единствено автентична българска кухня.Не казвам,че всичко в страната ни е перфектно, дори напротив- има много простотия и мизерия. Говоря за традиционната ни кухня, може ястията да не са красиви нито пък диетични, но са вкусни. А истинското кисело мляко, домашно производство....виното,коет баща ми прави...?
    Такова вино не съм опитвал такова никаде, нито италианско, калифорнийско, нито чилийското струват пред него. Но хората казват, че вино се прави от грозде, ако знаете какво искам да кажа. Та,така че не плюйте по абсолютно всичко българско, просто не сме случили на действителност. За съжаление. Така наречените "цивилизовани" държави са направили от гражданите си зомбита, неспособни да вземат самостоятелни решения. И са на път да направят това и с нас, българите...Сами си направете извода...

  30. 30 Профил на Fille
    *****
    Неутрално

    На мен пък ми харесаха и снимките и технологията на баба Цена за домашно производство на кисело мляко. И аз съм си квасила тук в Канада по същата технология. Истина е обаче, че и тук произвеждат много хубаво кисело мляко, а вече и чудесно краве сирене. Преди го внасяха, но вече го правят тука и е разкошно. Лошото е само че когато си дойда в Бг рядко намирам хубаво мляко , сирене или кашкавал по магазините. Имам чувството, че ги произваждат от недотам качествени суровини.Жалко, че хората ни нямат достъп до добра храна, при това типично българска.

  31. 31 Профил на baluk
    *****
    Неутрално

    По стар български обичай, трудовете на Стамен Григоров са признати от микробиолозите по света много повече, отколкото у нас. Изследванията му за намиране на антибиотици и практическите им приложения по време на първата световна война - бил е лекар на фронта - предшестват тези за пеницилина и са по-стойностни в научно отношение от бактерията на киселото мляко (която е само една от бактериите, които превръщат прясното мляко в кисело, ако трябва да сме точни).

    Освен Иван Григоров (бивш председател на ВКС), други по-известни наследници на Стамен Григоров са Тодор Григоров (който, ако не се лъжа, се вижда на една от снимките) - един от организаторите на първата българска експедиция на Еверест и Явор Джонев - основател на Сирма Груп и напоследък "виновен" за сравнително справедливото и прозрачно класиране в столичните детски градини.

  32. 32 Профил на Ани
    *****
    Любопитно

    Млякото ,,НА БАБА" е без ЕТА,но не е истинско. Единствено кашка-
    вала ,,НА БАБА" е истински.
    Препоръчваме ви,че не се завляквайте в такива хранителни стоки!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация

Последни галерии

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #