За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Последни галерии

Фотогалерия: С авторетросалон в аванс започнаха проявите за Деня на София

Фотогалерия: Как птиците танцуват в небето над Снетишам

balada
Рейтинг: 681 НеутралноТези снмки изглеждат като специално нагласени за фотосесия. Няма нищо истинско и естествено в тях, а дори и да има....не се забелязва в тях.
Трубадурите
Рейтинг: 426 НеутралноДо коментар [#1] от "balada":
Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.съгласен съм, още на 1-вата снимка си помислих за продукт плейсмънт от нескафе.
Въпреки, Студен Извор е част от кулинарното турне което планирам за 2010
Десен
Рейтинг: 628 НеутралноМммм, вкусно.
The biggest risk in life is not taking one.Не съм ял естествено кисело мляко от години.
*****
Неутралномда, максимално са изобразили градското клише "натурални продукти от село".
*****
НеутралноВ САЩ правят истинско българско кисело мляко - виж тук - http://e-vestnik.bg/7149
*****
НеутралноДо там ни докараха с некачествените боклуци по магазините, че започнахме да се умиляваме и да си мечтаем за храни, произведени "на село, от баба". Нищо, че бабата нито има необходимия производствен капацитет, нито спазва особена хигиена.
А можеше и да е друго - напр. сертифицирани мандри под контрола на съответните органи, които произвеждат по технология "българско кисело мляко", а не нещо си, което не се разваля в хладилника по 2-3 седмици.
Впрочем, наскоро разбрах, че в сегашното кисело мляко наистина няма консерванти, но за сметка на това е повишено съдържанието на стрептококус термофилус - бактерията, която възпрепятства ферментацията, причинена от лактобацила. Затова киселото мляко не е особено кисело, нито пък вкисва лесно.
Само че такъв продукт вече не може да се нарече "българско кисело мляко" по БДС, а е някакъв вид млечен продукт.
*****
ЛюбопитноДо коментар [#6] от "да-а-а":
Лактобацилус булгарикум и Стрптококус термофилус в симбиоза заквасват млякото. Нито един от тях поотделно не може да го "вкисне", така че да стане киселото мляко което познаваме.
Правилно си разбрал, че в киселото мляко няма и не може да има консерванти. Киселото мляко е продукт на бактериална млечнокисела ферментация и ако има консервант, то просто няма да стане "кисело". А след като се закваси, не може да се внесе консервант заради промената структура на млякото.
*****
НеутралноДо коментар [#7] от "Киселото":
"Стрептококус" разбира се.
Единствения познат стрептококус който не е патогенен за хората.
*****
НеутралноВъв връзка с линка,предоставен от №5.Там авторът казва,че млякото на Данон сладни повече може би заради прясното мляко.Ще си позволя да не се съглася.Данонското кисело мляко в САЩ сладни,защото /типично по американски/ са го "обогатили" с нишесте от сладка царевица.Пише го на кофичките.Освен това пише,че съдържа бактерията бифидус есенсис.Но за да е кисело мляко,и то натурално,подквасващата бактерия е Лактобацилус Булгарикус в съчетание със Стрептококус Термофилус.Всичко друго е имитация.
kKk
Рейтинг: 890 НеутралноАххххх бабата с пръстите в канчето!!!! Ей няма да се научат тези хора бе. Всеки път като се прибера в Бг и първата седмица имам диария и повръщам. Само в БГ и в Мексико е така. Европа сме бе мама му стара. Тури едно боне и едни ръкавици поне за снимката. Така е апетитно само за нас си. нали и международен туризъм трябва да имаме.
And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?*****
НеутралноПръстите са в канчето, а не в млякото. Готвачите в реномираните ресторанти да не би да готвят с ръкавици?
*****
ВеселоДо коментар [#11] от "Джиф":
Всъщност да.
*****
НеутралноДо коментар [#10] от "kKk":
Бягай, живей в барокамера. Е'баати, госпожичките.
Едно време първобитните, с ръкавици са яли суровото месо. Иначе от диария и повръщане щяха да умрът. Уцеляването
на човешкия род от ръкавиците зависи.
*****
НеутралноИстинско българско мляко продават и на една от отбивките по пътя София-Варна-с.Български извор.Не бях яла такова мляко от години..
*****
НеутралноККК
*****
НеутралноДо коментар [#10] от "kKk":
Прочистваш се от всичката химия която си погълнал в Щатите. Макар ча и тук вече всичко взе да става химия....
*****
Неутралнообстановката е нагласена ... но ми напомня на баба, лека и пръст
такова овче кисело мляко правеше в тенджерките...и не ми казвайте, че е било мръсно, нехигиенично и нецивилизовано....
просто не сте го опитвали
|
Рейтинг: 1002 НеутралноДо коментар [#5] от "Наблюдател":
Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.Статията греши, млякото от Тексас е много по-добро от добрите български млека. Знам, защото си го купувам всяка седмица.
|
Рейтинг: 1002 НеутралноДо коментар [#3] от "Десен":
Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.Ами направи си -- да не си с две леви ръце?
*****
ВеселоНаскоро някой ми се оплака, че киселото "био-мляко" било кисело! Егати бройлера! А "Бабиното мляко" от Данон със седмици не ще да стане кисело. Истинското кисело мляко, дори и в хладилника, за около седмица става чак резливо. Лятото таратор с такова мляко е истински разкош!
Хич и не разгледах снимките, още първата ме отказа. Млякото може пък да е истинско. В онзи край и други вкуснотии правят. За свикналите на безвкусна и стерилна храна хора не само хигиената, но и истинският вкус може да разстрои стомасите. Просто ще трябва само да опитват, а не да се отдават на кулинарни вахканалии...
*****
НеутралноВъв всички ресторанти с 3"Etoile Michelin"готвят с ръкавици!Едни декоративни ястия ,че не можеш да разбеш от какво е направено!
Това, обаче не значи,че баба ми и родителите ми дето са яли така приготвено млеко са били нехигиенични.Това си е българска традиция.И по мое мнение това си е истинското кисело млеко!
*****
Неутралномда, единствените киселки са Елена и Био
kKk
Рейтинг: 890 НеутралноПичове, може да ми се смеете ама хигиената в България е под всяко ниво. Киселото мляко може да е хубаво но няма нищо общо с нендерталците дото били яли сурово месо, нито с готвачите в скъпи ресторанти които - обещавам ви не готвят с ръце! Всичко им е подготвено от су-шеф и те готвят с прибори. Никой не ти пита храната с ръце. ... Ама какво да обяснява човек. В БГто мръсното е "натурално", мокрото - "чисто", шареното - "красиво" искате да сте в Европа ама сътрин в 7 часа мирише на пот и чубрица в трамвая. Защо бе братя? Ако не си чист и не ухаеш приятно сутрин в 7 часа ...кога? На 30 години средно статистическия българин е загубил 3 зъба. като те заговори някой и устата му мирише на лайна. И това ли да го пишем към "натуралното" и към моето очистване от химическите храни или към ниската култура?
And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?Пак ви казвам - тези снимки са за реклама на продукта - не трябва с пръсти в канчето. Иначе само вие ще си го ядете.
the Onion
Рейтинг: 531 Неутралнотази прословута гордост с "българското" кисело мляко само показва що за комплексиран народ сме българите....
Tu Stultus EsКиселото мляко се кваси и яде от хилядолетия както на Балканите така и в Близкия Изток, но наш Ганьо е решил че еди коя си бактерия създадена от майката природа е българска и се бие в гърдите...
смешно хора, смешно....
нека потърсим нещо ценностно което сме създали ние като народ и с това да се гордеем...
*****
НеутралноКато гледам мнения за българското изказват хора дето не са стъпвали(а и не щат да стъпят) в България,а харесват "българско",но да не е произведено в България.Но първо малко "инфо" за проф.Стамен Григоров,откритието му и що е то "истинско" българско кисело мляко.Най-напред маловажното-той е дядо на бившия председател на Върховния съд преди 10-ина години Иван Григоров,а иначе е ученик на Луи Пастьор и като такъв получава задача да установи причината в България да има най-много столетници на глава от населението.Връщайки се в България,за да извърши проучване "на терен" той провежда анкета сред столетници и установява едно общо нещо сред тях (в битов план)-всички консумират големи количества кисело мляко.Но той не спира тук,а започва да търси разликата между българското кисело мляко и това на съседите ни(както правилно отбелязаха някои родолюбци по-горе,кисело мляко се прави и по други краища на земята)и установява,че в българското кисело мляко бактерията(по-скоро микроорганизмите),която предизвиква подквасването е уникална,непозната на науката до този момент и ЗАТОВА Е НАРЕЧЕНА БЪЛГАРСКА.По нататък той установява,че кисело мляко понашите земи се прави от времето на траките и по пътя на естествената селекция са изолирани най-вкусните щамове. За Данон:Те твърдят,че техният създател(евреин от Гърция,който през 1922г емигрира във Франция и основава компанията)е създателя на киселото мляко,но .
*****
ВеселоДо коментар [#23] от "kKk":
За това, че рекламните снимки са направени калпаво си прав. Веднъж има прекалено много показност, което не се харесва на нас, туземците. Втори път хич не са издържани в тон с тази показност, което пък отблъсква вас, пришълците.
Не ти се смеем, но наистина е така. Тук този тип хигиена не е на почит. Същевременно този недостатък ни осигурява имунитет. Това си е естествено. А ти си в правото си да имаш своите изисквания.
Колкото до зъбите - това идва повече от зъболекарите, отколкото от личната хигиена. Но темата е дълга и спорна, нека не я захващаме.
Весели празници!
А като си дойдеш насам, подготви се със съответните медикаменти.
*****
НеутралноДо коментар [#10] от "kKk":
Забраден международен туризъм, като в Кайро.
*****
НеутралноКогато се връщам в България всеки път гледам да ям единствено автентична българска кухня.Не казвам,че всичко в страната ни е перфектно, дори напротив- има много простотия и мизерия. Говоря за традиционната ни кухня, може ястията да не са красиви нито пък диетични, но са вкусни. А истинското кисело мляко, домашно производство....виното,коет баща ми прави...?
Такова вино не съм опитвал такова никаде, нито италианско, калифорнийско, нито чилийското струват пред него. Но хората казват, че вино се прави от грозде, ако знаете какво искам да кажа. Та,така че не плюйте по абсолютно всичко българско, просто не сме случили на действителност. За съжаление. Така наречените "цивилизовани" държави са направили от гражданите си зомбита, неспособни да вземат самостоятелни решения. И са на път да направят това и с нас, българите...Сами си направете извода...
*****
РазстроеноКогато се връщам в България всеки път гледам да ям единствено автентична българска кухня.Не казвам,че всичко в страната ни е перфектно, дори напротив- има много простотия и мизерия. Говоря за традиционната ни кухня, може ястията да не са красиви нито пък диетични, но са вкусни. А истинското кисело мляко, домашно производство....виното,коет баща ми прави...?
Такова вино не съм опитвал такова никаде, нито италианско, калифорнийско, нито чилийското струват пред него. Но хората казват, че вино се прави от грозде, ако знаете какво искам да кажа. Та,така че не плюйте по абсолютно всичко българско, просто не сме случили на действителност. За съжаление. Така наречените "цивилизовани" държави са направили от гражданите си зомбита, неспособни да вземат самостоятелни решения. И са на път да направят това и с нас, българите...Сами си направете извода...
*****
НеутралноНа мен пък ми харесаха и снимките и технологията на баба Цена за домашно производство на кисело мляко. И аз съм си квасила тук в Канада по същата технология. Истина е обаче, че и тук произвеждат много хубаво кисело мляко, а вече и чудесно краве сирене. Преди го внасяха, но вече го правят тука и е разкошно. Лошото е само че когато си дойда в Бг рядко намирам хубаво мляко , сирене или кашкавал по магазините. Имам чувството, че ги произваждат от недотам качествени суровини.Жалко, че хората ни нямат достъп до добра храна, при това типично българска.
*****
НеутралноПо стар български обичай, трудовете на Стамен Григоров са признати от микробиолозите по света много повече, отколкото у нас. Изследванията му за намиране на антибиотици и практическите им приложения по време на първата световна война - бил е лекар на фронта - предшестват тези за пеницилина и са по-стойностни в научно отношение от бактерията на киселото мляко (която е само една от бактериите, които превръщат прясното мляко в кисело, ако трябва да сме точни).
Освен Иван Григоров (бивш председател на ВКС), други по-известни наследници на Стамен Григоров са Тодор Григоров (който, ако не се лъжа, се вижда на една от снимките) - един от организаторите на първата българска експедиция на Еверест и Явор Джонев - основател на Сирма Груп и напоследък "виновен" за сравнително справедливото и прозрачно класиране в столичните детски градини.
*****
ЛюбопитноМлякото ,,НА БАБА" е без ЕТА,но не е истинско. Единствено кашка-
вала ,,НА БАБА" е истински.
Препоръчваме ви,че не се завляквайте в такива хранителни стоки!