"Le Beaujolais Nouveau est arrive" ("Младото божоле пристигна") - с тези думи в първата минута след полунощ днес в Лион беше оповестено отварянето на новата реколта божоле. По традиция прочутото вино, чиято родина е местността Божоле във Франция, има премиера на третия четвъртък на ноември.
"Le Beaujolais Nouveau est arrive" ("Младото божоле пристигна") - с тези думи в първата минута след полунощ днес в Лион беше оповестено отварянето на новата реколта божоле.
По традиция прочутото вино, чиято родина е местността Божоле във Франция, има премиера на третия четвъртък на ноември.Церемонията по представянето на новото божоле, установена от 1985г, започва с изнасянето на бъчвите вино по улиците. Празненствата обикновено включват факелни шествия, както и пищни фойерверки В нощта на церемонията от села и градове в Югоизточна Франция поемат над един милион кашона от младото вино, които пристигат в Париж, а оттам се пръскат по всички краища на света Божолето, което се произвежда от грозде от сорта гаме, се пие, докато е младо, максимум до идния май.
На снимката: Жители на Лион вдигат наздравица на площада, където през изминалата нощ посрещнаха новата реколта виноСветовната си слава това младо вино дължи на Жорж Дюбьоф, наричан Краля на божолето.
Дюбьоф започва бизнеса си през 1952 г., когато със своя велосипед обикаля Франция, за да продава вината си. През 60-те години на миналия век предприемачът развива концепцията за Beaujolais Nouveau - леко и ненатрапчиво червено вино, което дотогава по-скоро е пренебрегвано от французите. В следващите десетилетия младото божоле, междувременно получило търговска марка и специален етикет, се превръща в световен хитНовото божоле, както и добре познатото вино от провинция Шампан, са единствените в света, за което гроздовете се берат на ръка Божолето е най-подходящият спътник на леките ястия, върви много добре с френските сирена бри, фурм дамбер, рокфор. Сервира се охладено (16°С) и така разкрива напълно букета на сорта гаме. Етикетът, с който тази година известната винарска изба "Жорж Дюбьоф", ще продава новото божоле. За Франция посрещането на новото божоле е традиция. От няколко години любителите на това вино могат да го открият и в повечето от големите хранителни магазини в България