Фотогалерия: Черен хайвер

Reuters

Фотогалерия: Черен хайвер

Първите, които популяризират хайвера по света, са руснаците и персийците. През 16 век той дори е бил консумиран на континента Америка, като не особено изискана храна, по-скоро нискокачествена и евтина, от по-бедните слоеве на обществото.

  • Първите, които популяризират хайвера по света, са руснаците и персийците. През 16 век той дори е бил консумиран на континента Америка, като не особено изискана храна, по-скоро нискокачествена и евтина, от по-бедните слоеве на обществото.
    Първите, които популяризират хайвера по света, са руснаците и персийците. През 16 век той дори е бил консумиран на континента Америка, като не особено изискана храна, по-скоро нискокачествена и евтина, от по-бедните слоеве на обществото.
  • Днес хайверът освен една от най-изисканите храни е и доказано най-хранителният рибен деликатес, съдържащ около 250 калории на 100 грама.
    Днес хайверът освен една от най-изисканите храни е и доказано най-хранителният рибен деликатес, съдържащ около 250 калории на 100 грама.
  • Сервира се в екстравагантни варианти със стафиди, ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци.
    Сервира се в екстравагантни варианти със стафиди, ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци.
  • Познавачите знаят, че хайверът се опитва с дървена, перлена или рогова лъжица, но никога със сребърна, защото този метал разваля вкуса на хайвера.
    Познавачите знаят, че хайверът се опитва с дървена, перлена или рогова лъжица, но никога със сребърна, защото този метал разваля вкуса на хайвера.
  • В наши дни най-деликатесен е хайверът на есетрата. Рибата няма добър външен вид, не е особено вкусна, но за сметка на това в съвременната кулинария е известна със златните си яйца.
    В наши дни най-деликатесен е хайверът на есетрата. Рибата няма добър външен вид, не е особено вкусна, но за сметка на това в съвременната кулинария е известна със златните си яйца.
  • От 24-те вида есетра, които съществуват в рибния свят, пет живеят в Каспийско море, но само четири от тях произвеждат ядлив хайвер.
    От 24-те вида есетра, които съществуват в рибния свят, пет живеят в Каспийско море, но само четири от тях произвеждат ядлив хайвер.
  • Процесът на извличане на хайвера и изключително деликатен. Важно е рибата да не бъде убивана, защото в този случай тя изпуска горчив секрет, който съсипва вкуса на хайвера. За да се избегне този ефект, рибата се успива с лек удар зад главата и в следващите десет минути хайверът трябва да бъде отстранен и пакетиран в метални кутии. Важна особеност на хайвера е, че той не може да запази вкусовите си качества, ако не е съхранен правилно в метални кутии.
    Процесът на извличане на хайвера и изключително деликатен. Важно е рибата да не бъде убивана, защото в този случай тя изпуска горчив секрет, който съсипва вкуса на хайвера. За да се избегне този ефект, рибата се успива с лек удар зад главата и в следващите десет минути хайверът трябва да бъде отстранен и пакетиран в метални кутии. Важна особеност на хайвера е, че той не може да запази вкусовите си качества, ако не е съхранен правилно в метални кутии.
  • Русия и Иран са най-големите производители на скъпия хайвер в момента. Съществуващите забрани за незаконен лов на есетра и санкциите за нелегалната търговия са в опит да се опази естественият вид на рибата, която се превръща в застрашен вид.
    Русия и Иран са най-големите производители на скъпия хайвер в момента. Съществуващите забрани за незаконен лов на есетра и санкциите за нелегалната търговия са в опит да се опази естественият вид на рибата, която се превръща в застрашен вид.
  • Изкуственото отглеждане на есетра се е превърнало в алтернатива за производство на хайвер в много европейски страни. Франция е един от най-големите производители на хайвер от изкуствен водоизточник, особено регионът Жиронд, който заради свръхексплоатацията на есетрата е загубил рибата като естествен вид.
    Изкуственото отглеждане на есетра се е превърнало в алтернатива за производство на хайвер в много европейски страни. Франция е един от най-големите производители на хайвер от изкуствен водоизточник, особено регионът Жиронд, който заради свръхексплоатацията на есетрата е загубил рибата като естествен вид.
  • Други страни като Испания, Швеция, Унгария и САЩ се опитват да излязат на пазара на най-скъпия хайвер в света, който не беше повлиян от рецесията, с разработване на технологии за отглеждане на белуга.
    Други страни като Испания, Швеция, Унгария и САЩ се опитват да излязат на пазара на най-скъпия хайвер в света, който не беше повлиян от рецесията, с разработване на технологии за отглеждане на белуга.
  • Сегашната цена в Европа за хайвер от изкуствено отглеждани риби е около 1400 евро за килограм, а хайвер от естествена белуга е с цена от 2100 евро за иранска белуга.
    Сегашната цена в Европа за хайвер от изкуствено отглеждани риби е около 1400 евро за килограм, а хайвер от естествена белуга е с цена от 2100 евро за иранска белуга.
  • Цената, както и при диамантите, зависи от големината на рибните яйца. Подобно на черните скъпоценни камъни черният хайвер е доста по-скъп, но единственото основание за това е, че е по-трудно достъпен от червения.
    Цената, както и при диамантите, зависи от големината на рибните яйца. Подобно на черните скъпоценни камъни черният хайвер е доста по-скъп, но единственото основание за това е, че е по-трудно достъпен от червения.