Родното място на коледния щолен е немският град Дрезден. Местните пекари го произвеждат от 1400 година. Оттогава дрезденският коледен хляб се продава на прочутия коледен базар в града.
В пекарната Wippler в Дрезден, Източна Германия, вече има поръчки за щолен от много европейски страни, както и САЩ, Австралия, Китай и Япония.
Семейният бизнес съществува над 100 години.Легендата разказва, че формата на коледния щолен изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени. Първоначално дрезденският сладкиш се приготвял само от брашно, мая и вода заради църковната забрана за консумация на мляко и масло по време на коледни пости, но резултатът не бил никак вкусен, а и прекалено твърд. Затова саксонският принц Ернст и брат му дук Албрехт изпращат писмо до католическия първосвещеник за отмяна на забраната. Той разрешава коледният щолен да се замесва с мляко и масло, но срещу съответен данък. Съвременният коледен щолен е обогатен с множество добавки, за да е по-сладък и да събира все повече и повече почитатели.
Но дрезденският коледен хляб остава по-малко сладък от коледните щолени, приготвени на други места по света.Оригиналната рецепта за истински дрезденски коледен щолен е подпечатана лично от курфюста на Саксония Август Силния през 18 век и е известна само на отбрани пекари. През 1730 година Август Силния направил изненада на поданиците си с гигантски коледен щолен, който тежал 1,7 тона и бил пренесен от 8 коня, а за приготвянето му голямата пещ била нагрявана 8 дни. Накрая разрязали огромния сладкиш с нож, дълъг 1,6 метра. От 1994 година насам в Дрезден се провежда прочутия "Щоленфест", на който се изяжда по един огромен коледен щолен на площада. Обикновено тежи около 3-4 тона и се приготвя от поне 60 майстори-сладкари. В саксонската столица едно време са наричали щолените щрицел. Именно затова традиционният коледен пазар в Дрезден се нарича Щрицелмаркет, т.е. "пазарът, където се продават щрицели". Той съществува вече 573 години и официално е най-старият в Германия. Наименованието "Дрезденски оригинален щолен" е патентовано. Правото да се наричат така имат само тези кексове, които наистина са приготвени в Дрезден и неговите околности.