Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза

Анелия Николова

Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза

Пионер на не много популярното до скоро у нас изкуство - карвинг, зародило се в Тайланд, е Веселина Славчева. Тя показва как плодовете да разцъфтят.

  • Коледно-новогодишните празници винаги се асоциират с домашен уют и топлина. Затова и Веселина Славчева, инструктор по карвинг, предлага "направи си сам" свещник от портокал, мандарина или друг объл цитрусов плод.
    Коледно-новогодишните празници винаги се асоциират с домашен уют и топлина. Затова и Веселина Славчева, инструктор по карвинг, предлага "направи си сам" свещник от портокал, мандарина или друг объл цитрусов плод.
  • С остър нож внимателно се разрязва кората на плода по дължина - за да се образуват триъгълници след отделянето на кората.
    С остър нож внимателно се разрязва кората на плода по дължина - за да се образуват триъгълници след отделянето на кората.
  • След това във всяко "триъгълниче" се изрязва второ, по-малко.
    След това във всяко "триъгълниче" се изрязва второ, по-малко.
  • Малкото остава свободно, а "рамката" около него се подпъхва.
    Малкото остава свободно, а "рамката" около него се подпъхва.
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Вътрешността на плода се изрязва според големината на свещта, която ще се използва. А ароматът на свеж цитрус остава задълго.
    Вътрешността на плода се изрязва според големината на свещта, която ще се използва. А ароматът на свеж цитрус остава задълго.
  • Философията на карвинга е да се нахранят първо очите, а след това тялото.
    Философията на карвинга е да се нахранят първо очите, а след това тялото.
  • Розата е най-непретенциозната фигура, казва Веселина. Защото не е нужно да се спазват точно координати, както е с геометричните фигури.
    Розата е най-непретенциозната фигура, казва Веселина. Защото не е нужно да се спазват точно координати, както е с геометричните фигури.
  • Големината и броят на венчелистчетата зависи от фантазията и способността на всеки, наел се да вае фигури върху плодове и зеленчуци.
    Големината и броят на венчелистчетата зависи от фантазията и способността на всеки, наел се да вае фигури върху плодове и зеленчуци.
  • Розата се започва от вътре навън. Това е и принципът за работа с тай-ножа (от тайландски нож) - като химикал, с който се изрязва отвътре на вън или "от нас за вас", обяснява Веселина.
    Розата се започва от вътре навън. Това е и принципът за работа с тай-ножа (от тайландски нож) - като химикал, с който се изрязва отвътре на вън или "от нас за вас", обяснява Веселина.
  • От дълбочината на разрезите зависят и цветовете на декорацията - по-светли или по-тъмни.
    От дълбочината на разрезите зависят и цветовете на декорацията - по-светли или по-тъмни.
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Според легендата карвингът се зародил преди около 700 години в кралския двор на крал Фра Руанг. По онова време всяка година дворецът чествал Празника на плуващите фенери, когато девойките изработвали фенери от бананови листа във формата на лотос, украсявали ги с цветя и ги пускали в течаща вода с пожелание за здраве, късмет и премахване на злото. Веднъж обаче една от дамите накичила своя фенер с фигури – птици и цветя, направени от плодове и зеленчуци.
    Според легендата карвингът се зародил преди около 700 години в кралския двор на крал Фра Руанг. По онова време всяка година дворецът чествал Празника на плуващите фенери, когато девойките изработвали фенери от бананови листа във формата на лотос, украсявали ги с цветя и ги пускали в течаща вода с пожелание за здраве, късмет и премахване на злото. Веднъж обаче една от дамите накичила своя фенер с фигури – птици и цветя, направени от плодове и зеленчуци.
  • На следващия фестивал и останалите дами от двореца решили да ползват за украса на фенера си фигури от плодове и зеленчуци. И така, казват, се зародила традицията - първоначално само на този празник, а впоследствие и в ежедневието на двореца. И така до началото на 19 век, когато "ваянето" на органична материя става достъпно в цяла Азия, постепенно се разпространява в Европа и днес е неизменна част от световната кулинария.
    На следващия фестивал и останалите дами от двореца решили да ползват за украса на фенера си фигури от плодове и зеленчуци. И така, казват, се зародила традицията - първоначално само на този празник, а впоследствие и в ежедневието на двореца. И така до началото на 19 век, когато "ваянето" на органична материя става достъпно в цяла Азия, постепенно се разпространява в Европа и днес е неизменна част от световната кулинария.
  • В карвинга няма лепене.
    В карвинга няма лепене.
  • Затова е много важно качеството на продуктите - да не са "изкуствени", защото произведенията няма да са трайни.
    Затова е много важно качеството на продуктите - да не са "изкуствени", защото произведенията няма да са трайни.
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Длетото се използва за бързи декорации, казва Веселина. Предимно във ваенето на фигури от сапун и други неорганични материи.
    Длетото се използва за бързи декорации, казва Веселина. Предимно във ваенето на фигури от сапун и други неорганични материи.
  • В кулинарията длетото е полезно за издълбаване на хубави кръгове.
    В кулинарията длетото е полезно за издълбаване на хубави кръгове.
  • Декорираните плодове и зеленчуци могат да се съхранят и за седмица, ако обаче продуктите са висококачествени и често се "освежават" с вода.
    Декорираните плодове и зеленчуци могат да се съхранят и за седмица, ако обаче продуктите са висококачествени и често се "освежават" с вода.
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Фотогалерия: Да "гравираме" плодове за празничната трапеза
  • Китайското зеле се превъплащава в хризантема, като изрязването започва отвън навътре. Затова обаче е нужно много търпение.
    Китайското зеле се превъплащава в хризантема, като изрязването започва отвън навътре. Затова обаче е нужно много търпение.
  • Домакините могат да направят бърза декорация и от морков. С оранжевото цветенце може да се аранжира и салатата, и основното. И е доста по-подходящо от познатата от соцминалото доматена обелка, навита като роза.
    Домакините могат да направят бърза декорация и от морков. С оранжевото цветенце може да се аранжира и салатата, и основното. И е доста по-подходящо от познатата от соцминалото доматена обелка, навита като роза.
  • За целта морковът се подрязва като молив.
    За целта морковът се подрязва като молив.
  • След което се "забелват" листчетата на цветето, без да се стига до върха на моркова.
    След което се "забелват" листчетата на цветето, без да се стига до върха на моркова.
  • После внимателно се отделя "минзухарчето"
    После внимателно се отделя "минзухарчето"