Пионер на не много популярното до скоро у нас изкуство - карвинг, зародило се в Тайланд, е Веселина Славчева. Тя показва как плодовете да разцъфтят.
Коледно-новогодишните празници винаги се асоциират с домашен уют и топлина. Затова и Веселина Славчева, инструктор по карвинг, предлага "направи си сам" свещник от портокал, мандарина или друг объл цитрусов плод. С остър нож внимателно се разрязва кората на плода по дължина - за да се образуват триъгълници след отделянето на кората. След това във всяко "триъгълниче" се изрязва второ, по-малко. Малкото остава свободно, а "рамката" около него се подпъхва. Вътрешността на плода се изрязва според големината на свещта, която ще се използва. А ароматът на свеж цитрус остава задълго. Философията на карвинга е да се нахранят първо очите, а след това тялото. Розата е най-непретенциозната фигура, казва Веселина. Защото не е нужно да се спазват точно координати, както е с геометричните фигури. Големината и броят на венчелистчетата зависи от фантазията и способността на всеки, наел се да вае фигури върху плодове и зеленчуци. Розата се започва от вътре навън. Това е и принципът за работа с тай-ножа (от тайландски нож) - като химикал, с който се изрязва отвътре на вън или "от нас за вас", обяснява Веселина. От дълбочината на разрезите зависят и цветовете на декорацията - по-светли или по-тъмни. Според легендата карвингът се зародил преди около 700 години в кралския двор на крал Фра Руанг. По онова време всяка година дворецът чествал Празника на плуващите фенери, когато девойките изработвали фенери от бананови листа във формата на лотос, украсявали ги с цветя и ги пускали в течаща вода с пожелание за здраве, късмет и премахване на злото. Веднъж обаче една от дамите накичила своя фенер с фигури – птици и цветя, направени от плодове и зеленчуци. На следващия фестивал и останалите дами от двореца решили да ползват за украса на фенера си фигури от плодове и зеленчуци. И така, казват, се зародила традицията - първоначално само на този празник, а впоследствие и в ежедневието на двореца. И така до началото на 19 век, когато "ваянето" на органична материя става достъпно в цяла Азия, постепенно се разпространява в Европа и днес е неизменна част от световната кулинария. В карвинга няма лепене. Затова е много важно качеството на продуктите - да не са "изкуствени", защото произведенията няма да са трайни. Длетото се използва за бързи декорации, казва Веселина. Предимно във ваенето на фигури от сапун и други неорганични материи. В кулинарията длетото е полезно за издълбаване на хубави кръгове. Декорираните плодове и зеленчуци могат да се съхранят и за седмица, ако обаче продуктите са висококачествени и често се "освежават" с вода. Китайското зеле се превъплащава в хризантема, като изрязването започва отвън навътре. Затова обаче е нужно много търпение. Домакините могат да направят бърза декорация и от морков. С оранжевото цветенце може да се аранжира и салатата, и основното. И е доста по-подходящо от познатата от соцминалото доматена обелка, навита като роза. За целта морковът се подрязва като молив. След което се "забелват" листчетата на цветето, без да се стига до върха на моркова. После внимателно се отделя "минзухарчето"