За седма поредна година Борисовата градина беше сборният пункт за любителите на българските традиции и фолклор на фестивала "Живо наследство".
За седма поредна година Борисовата градина беше сборният пункт за любителите на българските традиции и фолклор на фестивала "Живо наследство".
Пръв на сцената се изправи Благой Тропчев от с. Баничан със своята гайда.Фестивалът е идея на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и е с подкрепата на Фондация "Америка за България".
На снимката: Формация "Нова генерация" към сдружение "Вдъхновени", гр. Кюстендил показа танцов спектакъл от шопски и македонски танциНа лятната сцена и по 17-те работилници наоколо взеха участие над 400 души от 23 ансамбли, читалища и други организации от цялата страна. Те представиха песни, танци и хорà, традиционни гозби и занаяти от своите родни места. Дъждът не попречи на десетки хора да посетят фестивала и да се насладят на цветните танци и гледки. Следобяд, когато облаците се разсеяха, пространството около сцената се изпълни изцяло. Програмата на сцената продължи от 12 до 16:30 ч. и включваше изпълнения на гайда, ритуален танц с лъкове, тематичен танц с хляб от село Пожарево, танцови спектакли, разказващи български легенди и обичаи от различни краища, шопски и македонски, банатски и каракачански танци и още много. Край сцената през целия ден имаше павилиони, на които посетителите се спираха и опитваха традиционните питки и кисело мляко на бабите, учеха се да плетат, да правят шевици, бижута или кукли от царевична шума. Гостите сами можеха да си измайсторят сувенир. На един от щандовете можеха да видят сватбен костюм от Югозападния район на повече от 200 години. Междувременно на сцената групи деца показваха как се играе на позабравените игри "Спукано гърне" и "Пускам кърпичка". На поляната наблизо сдружение "Бага-Тур" от Стара Загора правеха демонстрации на стрелба с лък и боравене с бич и учеха десетките деца, наредили се в опашка да опитат. На щанда на Народно читалище "Васил Левски 2012" в с. Пожарево показваха как се прави хляб според традициите - първо как се смила брашното, как работи пещта и накрая как трябва да изглежда питката. "Не се притесняваме да е поизгоряла, това е истинският вкус", каза пекарът на събралата се публика. Още много забавления имаше за малки и големи на фестивала "Живо наследство". А най-приятната част от всичко - възможността да се запознаеш с традициите и хората, които ги пазят, от цялата страна. Очаквайте и репортажа на "Дневник".