Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха

Reuters

Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха

Големият еврейски празник Пасха (Песах) започва в петък след залез слънце и неизменна част от него е приготвянето на маца. Това е безквасен хляб, който се яде 8 дни около Пасха и трябва да напомня за робството на юдеите и бягството им от Египет.

  • Големият еврейски празник Пасха (Песах) започва в петък след залез слънце и неизменна част от него е приготвянето на маца. Това е безквасен хляб, който се яде 8 дни около Пасха и трябва да напомня за робството на юдеите и бягството им от Египет. В Ерусалим приготвянето му започва с "Маим Шелану" - взимане на вода от извор край града. След това тя се смесва само с брашно – единствено е позволено то да бъде от пшеница, ръж, ечемик или овес. След това се разточва тънко и бързо се пече на слаба фурна по правилата на кашер храната.
    Резултатът са питки, които са хрупкави и приличат повече на вафли. Историята, свързвана с тях, е тази за Мойсей, който казал на народа си бързо да бяга след него от Египет. Юдеите нямали време да изчакат омесеният хляб да втаса и побягнали с още невтасалия. Освен това се смята, че маца има за цел хилядолетия наред да напомня за крайната бедност на робството и за хората, които нямат нищо на този свят.
    Големият еврейски празник Пасха (Песах) започва в петък след залез слънце и неизменна част от него е приготвянето на <em>маца</em>. Това е безквасен хляб, който се яде 8 дни около Пасха и трябва да напомня за робството на юдеите и бягството им от Египет. В Ерусалим приготвянето му започва с "Маим Шелану" - взимане на вода от извор край града. След това тя се смесва само с брашно – единствено е позволено то да бъде от пшеница, ръж, ечемик или овес. След това се разточва тънко и бързо се пече на слаба фурна по правилата на кашер храната.<br />Резултатът са питки, които са хрупкави и приличат повече на вафли. Историята, свързвана с тях, е тази за Мойсей, който казал на народа си бързо да бяга след него от Египет. Юдеите нямали време да изчакат омесеният хляб да втаса и побягнали с още невтасалия. Освен това се смята, че маца има за цел хилядолетия наред да напомня за крайната бедност на робството и за хората, които нямат нищо на този свят.
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха
  • Фотогалерия: Приготвяне на маца за Пасха