Една история за Кристин Разсолкова и една стара рецепта като находчив кулинарен начин да усетим вкуса на онази автентична София от 30-те и 40-те години.
"Нека не ни се вижда за обидно ако си кажем правичката, че ако има нещо занемарено у нас и въобще у семейний ни живот, то е Готварското Изкуство."
Цитат от началото на "Домашна готварска книга",
издание на "Българския алманах"
1895
Текст на галерията: Деница ЕзекиеваЗа Кристин Разсолкова – изкуствовед, непрофесионален преводач и издател на списанието за деца и родители "Артележка", връзката с обществото на нейната баба, майка и техните близки и приятели, е изтъкана от тънка нишка от вкусове.
И тази кулинарна нишка връща Кристин към изчезналото ежедневие на стара София от 30-те и 40-те, към уюта на широките светли кухни на големите градски къщи, към бродираната на ръка покривка, към жеста на поднасянето и към една изчезваща култура.Уханието на стара София усещаме и ние – благодарение на Кристин, през старите рецепти, записани на ръка и преминали във времето с името на домакинята - съпругата на архитекта или доктора. Култура на благородство, доброжелателство, на споделяне и обич или съставните части на едно истински здраво приятелско общество. На което – изпод стрехите и прозорците на старите сецесионови къщи, е ухаела онази София.
А Кристин Разсолкова е запазила тази култура като сладки спомени за дългите и спокойни дни на старите софийски домакини, за раздумките и изобилието на сладости, за благородната конкуренция помежду им и за сезоните на онзи изчезнал градски дух. Съхранила го е в няколко запазени антикварни книги и семейните тетрадки. Из страниците им открихме кулинарните завещания, видяхме как Кристин ги разчита и приготвя, а накрая и ги опитахме.Из семейните книги на Кристин Разсолкова:
"Домашна готварска книга", издание на "Българският алманах" 1895 г.
"250 изпитани рецепти", издание на Женско благотворително просветно дружество "Самосъзнание", Бургасъ
"Нова вегетарианска готварска книга", 1 110 рецепти избрани, преработени и съставени от г-жа Мария Димкова, София 1931 г.Вкусът на Стара немска есенна торта е един от кратките пътища към онази София от 30-те и 40-те години, към която Кристин обича "да пътува".
Този път тя ни показа стъпка по стъпка как става това.Продуктите за Стара немска есенна торта изискват:
600 гр. зелени ябълки, обелени и нарязани на дребни парчета
1.5 шепи сухи червени боровинки (или стафиди)
65 гр. масло
1 ванилия (около сантиметър от шушулка ванилия или 1 шишенце течна)
1 чаена чаша захар (за предпочитане кафява)
1 чаена чаша брашно
2 яйца
1 бакпулвер
3 супени лъжици счукани ядки (бадеми, орехи, кашу, тиквени семки)Пече се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 24-16 см., покрита с хартия за печене.
Счуканите ядки се поставят в тиган и се задушават за кратко с около 1.5 супена лъжица масло.Разпределят се равномерно върху дъното на тортената форма. Поръсват се с боровинките (или стафидите). Отгоре се слагат ябълките на парченца. Напръскват се леко с лимонов сок. Поръсват се и с 2 супени лъжици кафява захар и малко канела. В отделна купа Кристин прави тестото:
Маслото се разбива със захарта...След това се добавят яйцата.
и накрая се пресява брашното и се слага бакпулвер. Тестото трябва да стане съвсем меко. След което получената тестена смес излива внимателно върху ябълките. Изравнява тестената смес внимателно, прави го с нож. Всичко това се слага във фурната и се пече на 175 С. Кристин проверява от време на време дали е готово тестото... След като изстине, опеченото се отделя с нож от страните на тортената форма, изважда се и се обръща с тестото надолу върху широка чиния. Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене. Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене.
Рецептата за яйчено -лимонов крем: Слага се купа на водна баня. В купата се слагат 3 големи яйца, 80 мл. прясно изстискан лимонов сок, 150 гр. бяла захар. Бие се леко с тел точно 10 минути, докоато кремът се сгъсти. Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон. Разбърква се добре и се държи в хладилник.Бие се леко с тел точно 10 минути, докато кремът се сгъсти. Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон. Разбърква се добре и се държи в хладилник. Има и втора възможност, за глазура с крема сирене:
2 пакета крема сирене се разбиват със 105 гр. пудра захар.
Настъргана кора от 1 лимон, слага се 1/2 ч.л. канела и 1 с.л. ром или коняк. Глазурата се намазва с плосък нож върху изстиналата торта.Поръсва се с крема и със смес от червени боровинки и стафиди.
Приятен апетит и весели празници!