Фотогалерия: Стари градски сладки

Юлия Лазарова

Фотогалерия: Стари градски сладки

Една история за Кристин Разсолкова и една стара рецепта като находчив кулинарен начин да усетим вкуса на онази  автентична София от 30-те и 40-те години. 

  • "Нека не ни се вижда за обидно ако си кажем правичката, че ако има нещо занемарено у нас и въобще у семейний ни живот, то е Готварското Изкуство."

    Цитат от началото на "Домашна готварска книга",
    издание на "Българския алманах"
    1895

    Текст на галерията: Деница Езекиева
    <em>"Нека не ни се вижда за обидно ако си кажем правичката, че ако има нещо занемарено у нас и въобще у семейний ни живот, то е Готварското Изкуство."<br /></em><br />Цитат от началото на "Домашна готварска книга",<br />издание на "Българския алманах"<br />1895<br /><br />Текст на галерията: Деница Езекиева
  • За Кристин Разсолкова – изкуствовед, непрофесионален преводач и издател на списанието за деца и родители "Артележка", връзката с обществото на нейната баба, майка и техните близки и приятели, е изтъкана от тънка нишка от вкусове.

    И тази кулинарна нишка връща Кристин към изчезналото ежедневие на стара София от 30-те и 40-те, към уюта на широките светли кухни на големите градски къщи, към бродираната на ръка покривка, към жеста на поднасянето и към една изчезваща култура.

    За Кристин Разсолкова – изкуствовед, непрофесионален преводач и издател на списанието за деца и родители "Артележка", връзката с обществото на нейната баба, майка и техните близки и приятели, е изтъкана от тънка нишка от вкусове.<br /><br />И тази кулинарна нишка връща Кристин към изчезналото ежедневие на стара София от 30-те и 40-те, към уюта на широките светли кухни на големите градски къщи, към бродираната на ръка покривка, към жеста на поднасянето и към една изчезваща култура.<br /><br />
  • Уханието на стара София усещаме и ние – благодарение на Кристин, през старите рецепти, записани на ръка и преминали във времето с името на домакинята - съпругата на архитекта или доктора. Култура на благородство, доброжелателство, на споделяне и обич или съставните части на едно истински здраво приятелско общество. На което – изпод стрехите и прозорците на старите сецесионови къщи, е ухаела онази София.

    А Кристин Разсолкова е запазила тази култура като сладки спомени за дългите и спокойни дни на старите софийски домакини, за раздумките и изобилието на сладости, за благородната конкуренция помежду им и за сезоните на онзи изчезнал градски дух. Съхранила го е в няколко запазени антикварни книги и семейните тетрадки. Из страниците им открихме кулинарните завещания, видяхме как Кристин ги разчита и приготвя, а накрая и ги опитахме.
    Уханието на стара София усещаме и ние – благодарение на Кристин, през старите рецепти, записани на ръка и преминали във времето с името на домакинята - съпругата на архитекта или доктора. Култура на благородство, доброжелателство, на споделяне и обич или съставните части на едно истински здраво приятелско общество. На което – изпод стрехите и прозорците на старите сецесионови къщи, е ухаела онази София.<br /><br />А Кристин Разсолкова е запазила тази култура като сладки спомени за дългите и спокойни дни на старите софийски домакини, за раздумките и изобилието на сладости, за благородната конкуренция помежду им и за сезоните на онзи изчезнал градски дух. Съхранила го е в няколко запазени антикварни книги и семейните тетрадки. Из страниците им открихме кулинарните завещания, видяхме как Кристин ги разчита и приготвя, а накрая и ги опитахме.<br />
  • Из семейните книги на Кристин Разсолкова:

    "Домашна готварска книга", издание на "Българският алманах" 1895 г.

    "250 изпитани рецепти", издание на Женско благотворително просветно дружество "Самосъзнание", Бургасъ

    "Нова вегетарианска готварска книга", 1 110 рецепти избрани, преработени и съставени от г-жа Мария Димкова, София 1931 г.
    <em><strong>Из семейните книги на Кристин Разсолкова: </strong></em><br /><br />"<strong><em>Домашна готварска книга</em></strong>", издание на "Българският алманах" 1895 г.<br /><br /><em>"<strong>250 изпитани рецепти</strong></em>", издание на Женско благотворително просветно дружество "Самосъзнание", Бургасъ<br /><br />"<em><strong>Нова вегетарианска готварска книга</strong>"</em>, 1 110 рецепти избрани, преработени и съставени от г-жа Мария Димкова, София 1931 г.
  • Вкусът на Стара немска есенна торта е един от кратките пътища към онази София от 30-те и 40-те години, към която Кристин обича "да пътува".

    Този път тя ни показа стъпка по стъпка как става това.
    Вкусът на Стара немска есенна торта е един от кратките пътища към <em>онази София</em> от 30-те и 40-те години, към която Кристин обича "да пътува".<br /><br />Този път тя ни показа стъпка по стъпка как става това.
  • Продуктите за Стара немска есенна торта изискват:

    600 гр. зелени ябълки, обелени и нарязани на дребни парчета
    1.5 шепи сухи червени боровинки (или стафиди)
    65 гр. масло
    1 ванилия (около сантиметър от шушулка ванилия или 1 шишенце течна)
    1 чаена чаша захар (за предпочитане кафява)
    1 чаена чаша брашно
    2 яйца
    1 бакпулвер
    3 супени лъжици счукани ядки (бадеми, орехи, кашу, тиквени семки)
    Продуктите за <em><strong>Стара немска есенна торта</strong></em> изискват:<br />
<br />
600 гр. зелени ябълки, обелени и нарязани на дребни парчета<br />
1.5 шепи сухи червени боровинки (или стафиди)<br />
65 гр. масло<br />
1 ванилия (около сантиметър от шушулка ванилия или 1 шишенце течна)<br />
1 чаена чаша захар (за предпочитане кафява)<br />
1 чаена чаша брашно<br />
2 яйца<br />
1 бакпулвер<br />
3 супени лъжици счукани ядки (бадеми, орехи, кашу, тиквени семки)
  • Пече се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 24-16 см., покрита с хартия за печене.

    Счуканите ядки се поставят в тиган и се задушават за кратко с около 1.5 супена лъжица масло.
    Пече се във форма за торта с подвижно дъно с диаметър 24-16 см., покрита с хартия за печене.<br />
<br />
Счуканите ядки се поставят в тиган и се задушават за кратко с около 1.5 супена лъжица масло.
  • Разпределят се равномерно върху дъното на тортената форма.
    Разпределят се равномерно върху дъното на тортената форма.
  • Поръсват се с боровинките (или стафидите).
    Поръсват се с боровинките (или стафидите).
  • Отгоре се слагат ябълките на парченца. Напръскват се леко с лимонов сок. Поръсват се и с 2 супени лъжици кафява захар и малко канела.
    Отгоре се слагат ябълките на парченца. Напръскват се леко с лимонов сок. Поръсват се и с 2 супени лъжици кафява захар и малко канела.
  • Фотогалерия: Стари градски сладки
  • В отделна купа Кристин прави тестото:
    Маслото се разбива със захарта...
    В отделна купа Кристин прави тестото:<br />
Маслото се разбива със захарта...
  • След това се добавят яйцата.

     
    След това се добавят яйцата.<br />
<br />
 
  • и накрая се пресява брашното и се слага бакпулвер.
    и накрая се пресява брашното и се слага бакпулвер.
  • Тестото трябва да стане съвсем меко. След което получената тестена смес излива внимателно върху ябълките.
    Тестото трябва да стане съвсем меко. След което получената тестена смес излива внимателно върху ябълките.
  • Изравнява тестената смес внимателно, прави го с нож.
    Изравнява тестената смес внимателно, прави го с нож.
  • Всичко това се слага във фурната и се пече на 175 С. Кристин проверява от време на време дали е готово тестото...
    Всичко това се слага във фурната и се пече на 175 С. Кристин проверява от време на време дали е готово тестото...
  • След като изстине, опеченото се отделя с нож от страните на тортената форма, изважда се и се обръща с тестото надолу върху широка чиния. Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене.
    След като изстине, опеченото се отделя с нож от страните на тортената форма, изважда се и се обръща с тестото надолу върху широка чиния. Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене.
  • Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене.

    Рецептата за яйчено -лимонов крем: Слага се купа на водна баня. В купата се слагат 3 големи яйца, 80 мл. прясно изстискан лимонов сок, 150 гр. бяла захар. Бие се леко с тел точно 10 минути, докоато кремът се сгъсти. Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон. Разбърква се добре и се държи в хладилник.
    Върху опечения блат, се слага яйчено-лимонов крем или глазура с крема сирене.<br />
<br />
Рецептата за яйчено -лимонов крем: Слага се купа на водна баня. В купата се слагат 3 големи яйца, 80 мл. прясно изстискан лимонов сок, 150 гр. бяла захар. Бие се леко с тел точно 10 минути, докоато кремът се сгъсти. Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон. Разбърква се добре и се държи в хладилник.
  • Фотогалерия: Стари градски сладки
  • Бие се леко с тел точно 10 минути, докато кремът се сгъсти.
    Бие се леко с тел точно 10 минути, докато кремът се сгъсти.
  • Фотогалерия: Стари градски сладки
  • Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон.
    Сваля се от водната баня и се добавя 56 гр. масло и настъргана кора на 1 лимон.
  • Разбърква се добре и се държи в хладилник.
    Разбърква се добре и се държи в хладилник.
  • Има и втора възможност, за глазура с крема сирене:
    2 пакета крема сирене се разбиват със 105 гр. пудра захар.

    Настъргана кора от 1 лимон, слага се 1/2 ч.л. канела и 1 с.л. ром или коняк. Глазурата се намазва с плосък нож върху изстиналата торта.
    Има и втора възможност, за глазура с крема сирене:<br />
2 пакета крема сирене се разбиват със 105 гр. пудра захар.<br />
<br />
Настъргана кора от 1 лимон, слага се 1/2 ч.л. канела и 1 с.л. ром или коняк. Глазурата се намазва с плосък нож върху изстиналата торта.
  • Фотогалерия: Стари градски сладки
  • Фотогалерия: Стари градски сладки
  • Поръсва се с крема и със смес от червени боровинки и стафиди.

    Приятен апетит и весели празници!
    Поръсва се с крема и със смес от червени боровинки и стафиди.<br /><br />Приятен апетит и весели празници!