От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството.
От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството. Според властите културата на бирата е достойна за защита, защото създава обединяваща идентичност в страна с 3 официални езика. В Белгия има почти 200 пивоварни, създаващи около 1500 различни бири. Това твърди Асоциацията на белгийските производители на бира, която подготви кандидастването пред ЮНЕСКО. В страната има и множество храни, които се приготвят с бира. Белгия има близо 30 музея на бирата. Кандидастването пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство идва от германски говорещият район на страната. В мотивите за кандидастване се казва, че пивоварството подобрява благосъстоянието на белгийския народ. Това става, като производството на бира стимулира икономиката, развива локални продукти и подсилва обществените връзки. Историята и огромното разнообразие на белгийската бирена индустрия правят страната нещо изключително в сравнение с традициите на други държави по света, твърдят вносителите на молбата. Заседанието на комисията на ЮНЕСКО е тази седмица в Адис Абеба. На него ще се реши дали белгийската "култура на бирата" ще бъде приета за защита в конкуренция с 36 други дейности като индийската йога и кукления театър в Чехия и Словакия. Признанието на организацията от структурите на ООН вече получиха испанското фламенко, китайският фестивал с лодки-дракони, арабското кафе и гайдите в Словакия. Белгийската бира има добри шансове, след като специална комисия, анализирала молбите, препоръча да бъде одобрено искането. Белгия има вече 12 практики в списъка, включително карнавалът в град Алст и ловът на скариди с коне. Включването в списъка на ЮНЕСКО задължава държавата да отделя усилия и средства за съхраняване на традицията, с която се сравняват мнозина производители на бира по света. Списъкът за нематериалното културно наследство бе създаден през 2008 г., за да включи традиционни празници, ритуали и културни практики от цял свят. За да бъде обсъдено включването на определена традиция в списъка, тя трябва да е била предавана поколения наред и да създава у участващите в нея чувство за идентичност. В страната се съхраняват около 30 хиляди вида, в случай че някоя лаборатория или учени искат да продължат да усъвършенстват продукцията. Изследователски институт към Университета в Льовен използва модерна техника, за да смесва различните видови така, както фермерите векове наред са смесвали различни породи в търсене на специфични качества у домашните животни. Като анализират химическия състав и генетичната основа на вкуса или аромата на бирата, учените казват, че са способни да отделят характеристики, които да помагат да създаването на "по-добра бира". Производителите се интересуват от подобни изследвания, защото с тях успяват да отстранят специфична миризма или да ускорят ферментацията. Тук на всеки две седмици се правят тестове за характеристики на 250 вида бира, които се продават в Белгия. Така се прави и специална научна карта на бирите в страната.