Фотогалерия: Белгия иска ЮНЕСКО да регистрира бирата ѝ като културно наследство

Reuters

Фотогалерия: Белгия иска ЮНЕСКО да регистрира бирата ѝ като културно наследство

От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството.

  • От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството.
    От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството.
  • Според властите културата на бирата е достойна за защита, защото създава обединяваща идентичност в страна с 3 официални езика.
    Според властите културата на бирата е достойна за защита, защото създава обединяваща идентичност в страна с 3 официални езика.
  • В Белгия има почти 200 пивоварни, създаващи около 1500 различни бири.
    В Белгия има почти 200 пивоварни, създаващи около 1500 различни бири.
  • Това твърди Асоциацията на белгийските производители на бира, която подготви кандидастването пред ЮНЕСКО.
    Това твърди Асоциацията на белгийските производители на бира, която подготви кандидастването пред ЮНЕСКО.
  • В страната има и множество храни, които се приготвят с бира.
    В страната има и множество храни, които се приготвят с бира.
  • Белгия има близо 30 музея на бирата.
    Белгия има близо 30 музея на бирата.
  • Кандидастването пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство идва от германски говорещият район на страната.
    Кандидастването пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство идва от германски говорещият район на страната.
  • В мотивите за кандидастване се казва, че пивоварството подобрява благосъстоянието на белгийския народ.
    В мотивите за кандидастване се казва, че пивоварството подобрява благосъстоянието на белгийския народ.
  • Това става, като производството на бира стимулира икономиката, развива локални продукти и подсилва обществените връзки.
    Това става, като производството на бира стимулира икономиката, развива локални продукти и подсилва обществените връзки.
  • Историята и огромното разнообразие на белгийската бирена индустрия правят страната нещо изключително в сравнение с традициите на други държави по света, твърдят вносителите на молбата.
    Историята и огромното разнообразие на белгийската бирена индустрия правят страната нещо изключително в сравнение с традициите на други държави по света, твърдят вносителите на молбата.
  • Заседанието на комисията на ЮНЕСКО е тази седмица в Адис Абеба.
    Заседанието на комисията на ЮНЕСКО е тази седмица в Адис Абеба.
  • На него ще се реши дали белгийската "култура на бирата" ще бъде приета за защита в конкуренция с 36 други дейности като индийската йога и кукления театър в Чехия и Словакия.
    На него ще се реши дали белгийската "култура на бирата" ще бъде приета за защита в конкуренция с 36 други дейности като индийската йога и кукления театър в Чехия и Словакия.
  • Признанието на организацията от структурите на ООН вече получиха испанското фламенко, китайският фестивал с лодки-дракони, арабското кафе и гайдите в Словакия.
    Признанието на организацията от структурите на ООН вече получиха испанското фламенко, китайският фестивал с лодки-дракони, арабското кафе и гайдите в Словакия.
  • Белгийската бира има добри шансове, след като специална комисия, анализирала молбите, препоръча да бъде одобрено искането.
    Белгийската бира има добри шансове, след като специална комисия, анализирала молбите, препоръча да бъде одобрено искането.
  • Белгия има вече 12 практики в списъка, включително карнавалът в град Алст и ловът на скариди с коне.
    Белгия има вече 12 практики в списъка, включително карнавалът в град Алст и ловът на скариди с коне.
  • Включването в списъка на ЮНЕСКО задължава държавата да отделя усилия и средства за съхраняване на традицията, с която се сравняват мнозина производители на бира по света.
    Включването в списъка на ЮНЕСКО задължава държавата да отделя усилия и средства за съхраняване на традицията, с която се сравняват мнозина производители на бира по света.
  • Списъкът за нематериалното културно наследство бе създаден през 2008 г., за да включи традиционни празници, ритуали и културни практики от цял свят.
    Списъкът за нематериалното културно наследство бе създаден през 2008 г., за да включи традиционни празници, ритуали и културни практики от цял свят.
  • За да бъде обсъдено включването на определена традиция в списъка, тя трябва да е била предавана поколения наред и да създава у участващите в нея чувство за идентичност.
    За да бъде обсъдено включването на определена традиция в списъка, тя трябва да е била предавана поколения наред и да създава у участващите в нея чувство за идентичност.
  • В страната се съхраняват около 30 хиляди вида, в случай че някоя лаборатория или учени искат да продължат да усъвършенстват продукцията.
    В страната се съхраняват около 30 хиляди вида, в случай че някоя лаборатория или учени искат да продължат да усъвършенстват продукцията.
  • Изследователски институт към Университета в Льовен използва модерна техника, за да смесва различните видови така, както фермерите векове наред са смесвали различни породи в търсене на специфични качества у домашните животни.
    Изследователски институт към Университета в Льовен използва модерна техника, за да смесва различните видови така, както фермерите векове наред са смесвали различни породи в търсене на специфични качества у домашните животни.
  • Като анализират химическия състав и генетичната основа на вкуса или аромата на бирата, учените казват, че са способни да отделят характеристики, които да помагат да създаването на "по-добра бира".
    Като анализират химическия състав и генетичната основа на вкуса или аромата на бирата, учените казват, че са способни да отделят характеристики, които да помагат да създаването на "по-добра бира".
  • Производителите се интересуват от подобни изследвания, защото с тях успяват да отстранят специфична миризма или да ускорят ферментацията.
    Производителите се интересуват от подобни изследвания, защото с тях успяват да отстранят специфична миризма или да ускорят ферментацията.
  • Тук на всеки две седмици се правят тестове за характеристики на 250 вида бира, които се продават в Белгия.
    Тук на всеки две седмици се правят тестове за характеристики на 250 вида бира, които се продават в Белгия.
  • Така се прави и специална научна карта на бирите в страната.
    Така се прави и специална научна карта на бирите в страната.