Насекомите - фобия за едни, лакомство за други. Така разсъждават в бар "Дуранбар" в центъра на Токио, където снощи бяха показани необичайни изкушения за днешния Свети Валентин - карамелизирани червеи и коктейли с буболечки.
Насекомите - фобия за едни, лакомство за други. Така разсъждават в бар "Дуранбар" в центъра на Токио, където снощи бяха предложени необичайни изкушения за днешния Свети Валентин - бонбони, торти и коктейли, "подправени" с буболечки. Те са хрупкави като орехите и вървят чудесно с шоколад, разказа пред "Ройтерс" двайсетгодишната Саюми Макино, идеолог на коктейлната вечер. Сред деликатесите имаше коктейл с боровинки и насекоми, карамелизирани червеи с бадеми и кашу, както и бита сметана с течност от гигантски тайландски воден бръмбар, популярен в родината си със сладкия си вкус. Въпреки че се ядат и на някои места в Япония, буболечките не са част от традиционното меню. Според организаторите насекомите не само са вкусни, но са и една от най-устойчивите храни. Те са богати на мазнини, протеини и витамини, фибри и минерали, твърди Организацията по храните и земеделието към Обединените нации. Според ООН стойностите на омега-3 и други мастни киселини в ядливите червеи се равнява на тези в рибата и е по-високи от наличното в говеждото и месото. Поне 2 милиарда души по света похапват насекоми, а ядливите видове са над 1900, посочва организацията, която смята, че диетата от буболечки може да изиграе ключова роля за удовлетворяването на растящите хранителните нужди на населението и опазването на природата.