Всяка пролет, когато снегът се стопи и преди да се появят първите зелени листа, мнозина латвийци правят прорези в стъблата на брезите, за да съберат сока на дървото.
Всяка пролет, когато снегът се стопи и преди да се появят първите зелени листа, мнозина латвийци правят прорези в стъблата на брезите, за да съберат сока на дървото. Линардс Либертс използва брезовия сок, за да произвежда пенливо вино. Предприемачът отглежда няколко хиляди брези, като всяко от тях дава от 5 до 10 литра сок на ден. За година Либертс добива около 15 хиляди литра сок, от които произвежда около 12 хиляди литра брезово пенливо вино.
От останалите три хиляди литра той произвежда сироп.Брезовото вино на Либертс предизвиква истински фурор в Латвия. Първите 300 бутилки, които пуска на пазава преди години, са продадени моментално, като много хора купували по 10 наведнъж. Цената на бутилка вино е 10 евро. Преработката на брезовия сок става по познатата технология, използвана при производството на шампанското.
Сокът ферментира, добавя се мая и и се оставя да отлежи, докато се получи искрящо бяло вино.