Какаото е важен продукт за експорт на много развиващи се страни.
Какаото е важен продукт за експорт на много развиващи се страни.
В кадър: Фермер от Брега на слоновата гост показва плода.Думата какао идва от езика на ацтеките науатъл. Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao. Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от бог Куацекоатъл и било много ценено. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само в обредни церемонии, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкуса на днешното какао. Името на питието произлязло от богаЧокоатл. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки. Когато испанските завеователи през 16 в. превзели днешно Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.
На снимката: Какаова плантация във фермата "Ла Калера" в Гранада, Никарагуа.Какаовите плодове служат за храна на населението в Бразилия от много векове. Какаото е пренесено в Европа през XVI в. от испанците. Какаовото дърво е вечнозелено, високо до 8 м. Среща се диворастящо в Централна и Южна Америка. Култивира се главно в Америка и Африка. За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Прахът от какаото е кафяв, със специфичен приятен аромат и горчив вкус. Доброкачественият какаов прах трябва да образува суспензия, която в продължение на 2 минути и не бива да се утаява. Какаото на прах се пази в добре затворени съдове от стъкло или порцелан. Не е за препоръчване съхранението му в пластмасови съдове, тъй като етеричното масло лесно се изпарява. Съхранява се при температура около 20°С. На пазара се срещат няколко вида какао на прах, смесено с различни видове брашна. От тях с оглед на хранителната им стойност за препоръчване е соево-какаовата смес (40% натурален какаов прах и 60% соево брашно).