В южния град Лесковац, Сърбия съдии инспектират гигантска плескавица, която е кандидат да подобри регионален рекорд по размер.
В южния град Лесковац, Сърбия съдии инспектират гигантска плескавица, която е кандидат да подобри регионален рекорд по размер. Плескавицата е традиционно сръбско и балканско ястие от мляно месо, изпечено на скара. Тя е много популярна в региона главно в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, където може да се намери във всяко населено място, но неговата популярност непрекъснато расте, достигайки до Австрия, и Германия. Приготвянето на плескавицата включва смесването на мляното месо със ситно нарязан кромид лук, люти чушки, кашкавал, черен пипер и други подправки. В Сърбия най-популярна е Лесковашката плескавица, която е част от традиционната местна скара. Лесковац е домакин всяка година през лятото на фестивал на плескавицата, наричан Рощилиада. Името идва от сръбската дума за печено месо. Тогава целият център на градчето се превръща в безкрайна скара. Около сергиите се тълпят не само местните, но през последните години и множество туристи от съседните държави. Посещението на събитието дори е част от специално организирани екскурзии от туристическите агенции.