Първият подводен ресторант в Европа ще се намира в южната част на Норвегия, в село Боли. Ресторантът Under ще функционира и като център за изследване на морския живот. Проектът е дело на норвежката компания "Сньохета" (Snøhetta).
Първият подводен ресторант в Европа ще се намира в южната част на Норвегия, в село Боли. Ресторантът Under ще функционира и като център за изследване на морския живот. Проектът е дело на норвежката компания "Сньохета" (Snøhetta) и строежът му започва в идните месеци. Сградата ще бъде наполовина потопена във водата. Бетонните ѝ стени, дебели един метър, са проектирани да удържат влиянието на морската вода, а върху покритието им ще могат да се закрепят миди. Надеждата на архитектите е с времето ресторантът да стане изкуствен миден риф и да привлече повече морски създания в пречистената вода. В същото време в сградата ще работят и интердисциплинарни екипи, изучаващи морската биология и поведението на рибите. В околността пък ще бъдат поставени табели, на които гостите ще могат да прочетат повече за морското биоразнообразие и за норвежкия бряг. За работата си по библиотека "Александрина" (на мястото на Александрийската библиотека) в Египет и Норвежката национална опера архитектите от "Сньохета" получават редица международни награди.