"Това е като музикант, който е загубил инструмента си. Можем ли да помолим музикант да свири без цигулка?"
Френската дегустационна индустрия призова правителството да премести дегустаторите на вино в челната част на списъка за ваксини, за да защити поминъка си. Софи Палас губи усещането си за вкус и мирис, както доста хора преболедували коронавируса.
Като дегустатор на вино, тези сетива за важни за нея.
"Опитвах тропически плодове и ми отне малко повече концентрация, отколкото обикновено, за да открия вкуса на ананаса, докато преди това щеше да се появи много по-спонтанно и силно. Мисля, че имам още малко работа да върна тази скорост на възприятие", разказва тя.
Историята на Палас подчертава риска от пандемията не само за френската винарска индустрия за милиарди долари, но и за други работни места, които разчитат на фините вкусове и аромати.Винената индустрия на Франция е особено притеснена.
Проучване на повече от 2600 професионалисти в индустрията показа, че сред тези, които са прекарали COVID-19, повече от една трета казват, че болестта е повлияла на способността им да вършат работата си.Дидие Фагес е председател на Съюза на енолозите.
"Това е като музикант, който е загубил инструмента си. Можем ли да помолим музикант да свири без цигулка", пита той.
Фагес казва, че са поискали от президента Еманюел Макрон,дегустаторите на вино да бъдат преместени по-напред в листовете за ваксинация.Това е процес на превъзпитание, който е твърде познат на производителя на шампанско Чарлз Филипонат, който лекарите поставят в кома за една седмица, докато COVID-19 опустошава тялото му през октомври и когато се събужда, установява, че частично е загубил сетивата си.
Докато се възстановява през есента, 58-годишният мъж, чиито най-добри реколти могат да се продадат за около 600 евро бутилката, открива, че ароматите на тъмните плодове са лесни за откриване, но не и тези на мандарини и зрели цитрусови плодове."Ще ми отнеме шест месеца, за да преоткрия рефлексите си", казва Филипонат.