"Измина тежка година и половина за всички и трябва да се позабавляваме сега."
Те са хрупкави и имат аромат на трюфел. И са най-скъпите пържени картофи в света, според "Световните рекорди на Гинес".
Пържените картофи се предлагат с богат, плътен сос за топене от сирене и се сервират в кристална чиния "Бакара" (Baccarat) с орхидея отстрани.
Това не са обикновените пържените картофи, познати на всеки. Те са определени за "крем дю ла крем" на пържените картофи и струват 200 долара за порция в известния ресторант "Серендипити 3" (Serendipity 3) в Ню ЙоркГлавният готвач Фредрик Шон-Кьовер демонстрира как се правят картофките пред "Ройтерс".
Използват се само висококачествени картофи от сорта чипърбек.
"Това е трикратен процес", обяснява готвачът приготвянето"Първо се бланшират в шампанско "Дом Периньон", оцет от шампанско, и френски оцет за шампанско, добавя се гъша мас от Франция, трюфелова сол, трюфелово олио, специален вид твърдо сирене от Крит, сирене "Грюер", зряло поне 3 месеца, трюфелово масло, органична пълномаслена сметана от крави, отглеждани в Джърси, черни летни трюфели от Италия и...ядивен прах от 23-каратово злато.
"Охлаждат се и след това се прави първото пържене при 325 градуса. Отново се охлаждат и се пържат втори път при 375 градуса. Този процес наистина гарантира, че ще са хрупкави отвън и меки отвътре", описва готвачътКартофите се пържат в чиста гъша мазнина, която според готвача предлага съвсем различен вкус от обикновеното олио.
Готовите картофи се подправят със сол от трюфел "Геранд" и олио от трюфели "Урбани""Сосът Mornay е за потапяне, който се съчетава с трюфели по хиляди различни начини. Трюфелът е основната звезда тук", допълва Шон-Кьовер.
И накрая ястието се поръсва със златния прах"Разполагаме с всичко от най-голямата сватбена торта в света, най-скъпите сладоледни сладки в света (1000 долара), най-скъпият бургер в света (295 долара), най-голямата чаша горещо какао в света. Направихме много", казва творческият директор на ресторанта - готвачът Джо Калдероне.
"Серендепити" е наистина щастливо място. Хората идват тук, за да празнуват, да избягат наистина от реалността на живота понякога и да се забавляват. И ние всички сме тук от почти 67 години"Ресторантът е бил затворен по време на пандемията, а Калдероне и Шон-Кьовер смятат, че изисканите пържени картофи ще бъдат добър начин да обявят завръщането на ресторанта "Измина тежка година и половина за всички и трябва да се позабавляваме сега", казва Калдероне и добавя, че в момента има 8-10 седмичен списък за желаещи за тези изключителни пържени картофи