Ресторантите в цяла Гърция усетиха липсата и премахнаха мидите от менюто през август поради недостиг.
Рибарят Стефанос Сугиоулцис отваря мидите, които отглежда в Егейско море в Гърция, само за да открие множество празни черупки.
След лято на изгарящи жеги и затоплящи се води "сякаш се вариха в собствената си среда", казва той."Двадесет и пет години отглеждаме миди и не очаквахме, не можехме да си представим това", казва Сугиолцис на борда на лодката в залива Термес, основният гръцки регион за производство на миди. Местните власти казват, че около 50% от тазгодишното производство е унищожено, когато Гърция се изправи пред най-тежката си гореща вълна от десетилетия.
Около 90% от бебетата миди, които трябва да пораснат през следващатата година също са загинали."Докато хората казваха какво хубаво топло море имаме, ние преживяхме кошмар". Мидите отглеждани през последните 18 месеца са покрити с гъста бяла маса.
Учен я идентифицира като вид тръбен червей, морски червей, който се прилепва към мидите при високи температури и постепенно ги убива."За първи път ставам свидетел на подобно явление", казва Константинос Вервитис, президент на местната ракообразна асоциация ''Посейдон'', която представлява около 90 семейства отглеждащи миди, около една трета от производителите в региона.
"Всички щети, които сме имали в миналото, са управляеми. Тази година изглежда, че изменението на климата е тук. Климатичната криза е тук"Температурите се повишиха над 45 градуса по Целзий в Гърция през юли, а температурите на морето достигнаха 28 градуса.
При високи температури, мидите страдат от топлинен стрес, казва Базил Михаелидис, професор по физиология на животните в Университета на Аристотел в Солун, чийто опит включва въздействието на глобалното затопляне върху морския живот."Ако тази ситуация продължи и се влоши, тогава в бъдеще ще видим екстремни явления", казва той.
Заедно с Италия, Франция и Испания, Гърция е един от основните световни производители на средиземноморска мида, известна с високото си съдържание на месо.Гърция е произвела около 23 000 тона отглеждани миди през 2020 г., според официалните данни, но е претърпяла удар от пандемията, срива в туризма и търсенето от основните пазари Италия и Испания, казва Костас Гутикас, регионален заместник-управител, отговарящ за растежа и околната среда. "Заливът е в опасност, няма да има ферми за миди през следващите години - регион, който отглежда 85% от националното производство. Нещата наистина са много трудни ", казва той. Вервитис смята, че правителството трябва спешно да компенсира земеделските стопани за загубите им, тъй като не могат да направят нищо друго.
"Принудени сме да останем тук и да се борим. Всички усилия на нашия живот са тук."Ресторантите в цяла Гърция усетиха липсата и премахнаха мидите от менюто през август поради недостиг.