За да се гарантира устойчивостта на запасите от миди, в риболова могат да участват само лицензирани рибари, а сезонът е ограничен до октомври-март.
Около 4 хил. души, почти всички жени, работят като рибари на миди в заливите на Галисия, Испания. Те пресичат крайбрежна ивица на региона и печелят до 2 хил. евро на месец за шестмесечния сезон, но за много от тях това е нещо повече от работа. "Тази работа е свобода. Ти си като чайка, свободен си", казва 58-годишната Кончита.
"Това винаги ме е привличало, още когато бях малка", казва тя и си спомня как е пропускала училище, за да гледа как лодките разтоварват на кея.Мари Кармен Росенде Майо, 65-годишна, която с неохота се готви да се пенсионира в края на декември след 31 години, чувства същото.
"Когато се разхождам край морето, забравям всичките си проблеми. Отпускам се и нямам никакви грижи."За да се гарантира устойчивостта на запасите от миди, в риболова могат да участват само лицензирани рибари, а сезонът е ограничен до октомври-март. Практиката се регулира строго от проект, финансиран от Европейския съюз, който насърчава устойчивото управление в шест крайбрежни общности в Атлантическия океан, включително в Галисия. В края на деня уловът на всяка жена, който не може да надвишава квота от 3 кг миди или 16 кг кокъл, се претегля и обработва, преди да бъде изпратен.
* Кокъл се наричат малки морски двучерупчести, които са годни за консумация. Обикновено те се намират на пясъчни плажове.С течение на времето Майо вижда как се променя възприемането на нейната работа.
"Преди казваха: "Каква е твоята работа? Рибарка ли си?"... Сега мнозина биха искали да работят това".Алида Елена, на 35 г., е една от новото поколение жени, които се учат на работа.
"Работата в морето те увлича. Щом денят свърши, нямам търпение да дойде следващият", казва тя.На брега Майо ѝ дава съвети за районите, които да избягва, и си спомня, че веднъж се е наложило да бъде спасена, когато приливът започнал внезапно.
"Освен това опитът ми е много добър, много, много добър. Красиво е."