Високите температури и най-тежката суша в историята предизвикаха огромни горски пожари и доведоха до ограничения в ползването на вода във Франция, но и увеличиха зрелостта на гроздето.
Тази седмица гроздоберачите във Франция се трудиха под палещото слънце по-рано от обичайното за сезона, тъй като климатичните промени принуждават производителите на френското пенливо вино да променят времето за бране и евентуално начина на производство на заветната пенлива напитка.
Високите температури и най-тежката суша в историята предизвикаха огромни горски пожари и доведоха до ограничения в използването на вода в цяла Франция. Но те също така увеличиха зрелостта на гроздето.Някога събирането на реколтата през август е било уникално преживяване в Шампан, разказва Шарл Филипонат, президент на семейната винарна Philipponnat Champagne, която произвежда няколкостотин хиляди бутилки всяка година. Вече не е така.
"Глобалното затопляне оказва влияние. Това вече е съвсем ясно", казва той в своята винарна в Северна Франция.Около него берачи, наети за краткия сезон на прибиране на реколтата и получаващи заплащане за това, което са набрали, събираха плода при температури, значително надвишаващи 30 градуса по Целзий, докато силните слънчеви лъчи нажежаваха стръмния склон на хълма, където расте ценното грозде Пино.
Важно е гроздето да се бере, преди да е узряло и да се е напълнило със захар."Мисля, че сме в повратна точка", казва Филипонат.
Досега глобалното затопляне е помогнало: реколтата се събира при добри метеорологични условия, без дъждове, без прекалено голям студ, с добра зрялост и малко гниене."Това, което предстои сега, е възможно да получим прекалено зряло грозде. Занапред да има твърде сухи летни сезони, което ще доведе до други проблеми, към които ще трябва да се адаптираме. Ще трябва да адаптираме лозарството си и енологията си - начина, по който правим вината." Една от първите стъпки за адаптиране е брането на гроздето много по-рано, отколкото през последните десетилетия, и то не само за гроздето за шампанско. Сезонът на бране тази година беше с около две седмици по-рано в повечето големи винарски райони на Франция и прецизността се очертава да бъде трайна тенденция, казват винопроизводителите. Вината може да станат различни и на производителите да се наложи да се адаптират към други сортове грозде или към различни методи на отглеждане, казва Лоран Пинсон, който произвежда вино Шабли в централната част на Източна Франция. Производителите в цяла Франция очакват тазгодишната реколта да даде добро качество на виното, когато то си проправи път към пазара, което е облекчение, след като през 2021 г. измръзване и гъбична мана опустошиха лозята - нещо, което сухото и горещо време помогна да се предотврати тази година.