Сега екипът му готви на индукционни котлони с медни тенджери, които загряват само самия тиган, без да загряват цялата кухня.
Един луксозен ресторант на първия етаж на Айфеловата кула може и да не е очевидно място за екологичен активизъм, но отличеният със звезда "Мишлен" готвач Тиери Маркс иска да го превърне във витрина на щадяща климата кухня.
Предлагайки сезонни и местни съставки, приготвени с минимално използване на енергия, неговият ресторант "Madame Brasserie" предоставя на посетителите впечатляваща гледка към Париж и подсказва как ресторантьорската индустрия може да осигури по-екологична трапеза.Докато екипът му се подготвя за вечерната смяна, Маркс слага последните щрихи на предястие от праз, като казва, че менюто му е разработено така, че да намали до минимум въглеродния отпечатък на ресторанта. "Този праз, който сега е в сезон, е отгледан на по-малко от 50 км оттук. Готвим ги в собствения им сок и ги обличаме със стръкове билки, отгледани в органична градина в рамките на парижкия околовръстен път и доставени с велосипед", казва той.
"Това е просто, има ограничено въглеродно въздействие, лесно е за ядене и е икономично - вършим работата си с минимално въздействие върху околната среда", добавя той.Маркс - който печели първата си звезда "Мишлен" през 1998 г., управлява няколко ресторанта и е национална знаменитост благодарение на участието си в телевизионни кулинарни предавания - казва, че от откриването си през юни целият ресторант е проектиран така, че да пести вода и енергия. Преди двадесет години в подобен ресторант е щяло да бъде много горещо преди вечерната служба, с включени всички котлони и фурни, казва той.
Сега екипът му готви на индукционни котлони с медни тенджери, които загряват само самия тиган, без да загряват цялата кухня."Намираме се в средата на енергийна и екологична криза, не можем да приемем, че това не ни засяга, защото стопанисваме ресторант. Осъзнаването на всичко това понякога идва малко късно в тази професия, но днес има много малко собственици на ресторанти или хотели, които не искат да направят този преход", казва той.