Фотогалерия: Храната на бъдещето - от бомбоубежище в подземна ферма

Reuters

Фотогалерия: Храната на бъдещето - от бомбоубежище в подземна ферма

В това земеделие се използва 70-90 % по-малко вода и 95 % по-малко торове в сравнение с типичното земеделие.

  • В подземно бомбоубежище от Втората световна война, където се чува тракането на лондонските влакове, ароматни листа от кориандър се накланят към розовото сияние на LED крушки - визия за това как биха могли да изглеждат фермите в бъдеще.

    Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в Клафъм, Южен Лондон, гъсто населен район, в който няма място за конвенционално земеделие. Но на 30 метра под земята има километрични тунели, а технологиите са направили земеделието тук реалност.

    В подземно бомбоубежище от Втората световна война, където се чува тракането на лондонските влакове, ароматни листа от кориандър се накланят към розовото сияние на LED крушки - визия за това как биха могли да изглеждат фермите в бъдеще.<br /><br />Zero Carbon Farms отглежда билки и салати в Клафъм, Южен Лондон, гъсто населен район, в който няма място за конвенционално земеделие. Но на 30 метра под земята има километрични тунели, а технологиите са направили земеделието тук реалност.<br /><br />
  • Седем години след първата си реколта компанията скоро ще удвои площта си за отглеждане в отговор на голямото търсене на грах, рукола и кресон от страна на големи британски търговци на дребно като Marks & Spencer и местни ресторанти.
    Седем години след първата си реколта компанията скоро ще удвои площта си за отглеждане в отговор на голямото търсене на грах, рукола и кресон от страна на големи британски търговци на дребно като Marks & Spencer и местни ресторанти.
  • Купувачите харесват свежестта на продуктите, които могат да попаднат в чинията на ресторантьорите в рамките на два часа след прибирането на реколтата, както и пристигането им в града, без да се натрупват вредни емисии по въздух или от дългото пътуване.
    Купувачите харесват свежестта на продуктите, които могат да попаднат в чинията на ресторантьорите в рамките на два часа след прибирането на реколтата, както и пристигането им в града, без да се натрупват вредни емисии по въздух или от дългото пътуване.
  • "Бъдещето е много, много светло за този отрасъл и мисля, че това, което наистина ще бъде основната точка на пречупване, е правилното прилагане на технологиите", казва главният производител на фермата Томазо Вермейр.
    "Бъдещето е много, много светло за този отрасъл и мисля, че това, което наистина ще бъде основната точка на пречупване, е правилното прилагане на технологиите", казва главният производител на фермата Томазо Вермейр.
  • Вертикалното земеделие - наименованието, което се дава на отглеждането на култури на поредица от подредени едно над друго нива, често в контролирана среда - е бързо развиваща се индустрия с милиарди долари, вложени в проекти по целия свят.
    Вертикалното земеделие - наименованието, което се дава на отглеждането на култури на поредица от подредени едно над друго нива, често в контролирана среда - е бързо развиваща се индустрия с милиарди долари, вложени в проекти по целия свят.
  • На него се гледа като на част от решението на предизвикателството за продоволствената сигурност, предизвикано от нарастването на населението, в момент, когато изменението на климата и геополитиката застрашават доставките.

    Но отглеждането чрез изкуствена светлина е по-енергоемко от конвенционалното земеделие, а високите производствени разходи са предизвикателство за вертикалните ферми по света.
    На него се гледа като на част от решението на предизвикателството за продоволствената сигурност, предизвикано от нарастването на населението, в момент, когато изменението на климата и геополитиката застрашават доставките.<br /><br />Но отглеждането чрез изкуствена светлина е по-енергоемко от конвенционалното земеделие, а високите производствени разходи са предизвикателство за вертикалните ферми по света.<br />
  • "Това, което прави този отрасъл толкова вълнуващ и предизвикателен, е, че никой не е успял да го разгадае", казва директорът по бизнес развитие на Zero Carbon Farm Оливия О'Брайън.
    "Това, което прави този отрасъл толкова вълнуващ и предизвикателен, е, че никой не е успял да го разгадае", казва директорът по бизнес развитие на Zero Carbon Farm Оливия О'Брайън.
  • Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация от студа. Компанията разполага с така наречените "виртуални частни кабели", които осигуряват енергия от възобновяеми източници.

    Цените на енергията се повишиха тази година, но Вермейр казва, че споразумението с бизнес подразделението на доставчика Octopus Energy му е осигурило по-добра цена, отколкото ако вземаше енергия от мрежата като другите клиенти.
    Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация от студа. Компанията разполага с така наречените "виртуални частни кабели", които осигуряват енергия от възобновяеми източници.<br /><br />Цените на енергията се повишиха тази година, но Вермейр казва, че споразумението с бизнес подразделението на доставчика Octopus Energy му е осигурило по-добра цена, отколкото ако вземаше енергия от мрежата като другите клиенти.<br />
  • В това земеделие се използва 70-90 % по-малко вода и 95 % по-малко торове в сравнение с типичното земеделие. Отглеждането се извършва целогодишно и с по-бързи темпове.
    В това земеделие се използва 70-90 % по-малко вода и 95 % по-малко торове в сравнение с типичното земеделие. Отглеждането се извършва целогодишно и с по-бързи темпове.
  • Zero Carbon Farms смята, че има предимство пред десетките други проекти за вертикални ферми, които се появяват във Великобритания, благодарение на устойчивите си качества и дългогодишния си опит, който се надява да се изрази в по-високи добиви от новото фермерско пространство.
    Zero Carbon Farms смята, че има предимство пред десетките други проекти за вертикални ферми, които се появяват във Великобритания, благодарение на устойчивите си качества и дългогодишния си опит, който се надява да се изрази в по-високи добиви от новото фермерско пространство.
  • Семената се засяват върху изрезки от килими и въпреки че в тази ферма няма почва, работниците носят униформа, която включва класическия земеделски аксесоар - ботуши Уелингтън.
    Семената се засяват върху изрезки от килими и въпреки че в тази ферма няма почва, работниците носят униформа, която включва класическия земеделски аксесоар - ботуши Уелингтън.
  • Режейки листата от стъблата им с огромен нож, ръководителят на фермата Райли Андерсън, на 27 години, един от 35-те служители на компанията, казва, че това не е типичната лондонска работа.
    Режейки листата от стъблата им с огромен нож, ръководителят на фермата Райли Андерсън, на 27 години, един от 35-те служители на компанията, казва, че това не е типичната лондонска работа.
  • "Не исках да работя в офис. Исках да правя нещо различно и това със сигурност отговаря на изискванията", казва той.
    "Не исках да работя в офис. Исках да правя нещо различно и това със сигурност отговаря на изискванията", казва той.
  • Фотогалерия: Храната на бъдещето - от бомбоубежище в подземна ферма