Фестивалът се провежда в града от 1994 г. насам
Коледната торта е толкова специална, че си има собствен фестивал.
Всяка година стотици пекари и сладкари се събират, за да изпекат гигантски коледен сладкиш, който след това се разрязва и се продава на посетителите по време на ежегодния Дрезднер Щоленфест.Фестивалът се провежда в града от 1994 г. насам и е посветен на богатата културна история на този празничен сладкиш в града. Традиционно консумиран по време на средновековните пости, първият гигантски коледен щолен е направен и изяден в Дрезден през 1730 г., когато курфюрст Август Силния призовава пекарите в града да направят огромен щолен за него. Щоленът е хлебна питка, която обикновено се яде по време на сезона на щолен, който започва на 1 ноември и продължава до 31 декември. По време на фестивала десетки хиляди посетители идват от всички краища на страната, за да се наредят на опашка на коледния базар в Дрезден и да си купят парче от традиционния коледен сладкиш. Преди да бъде разрязан, гигантският щолен се разхожда из града от Dresdner Stollenmädchen, както и от пекарите и сладкарите от Stollen Association. Към тях се присъединяват маршируващи оркестри, актьори в исторически костюми и полкове войници, които създават весело и цветно шествие, аплодирано от десетки хиляди зрители.