Екипът на "Мулти култи колектив" показва как четирима мигранти от Африка, Карибите, Близкия и Далечния Изток празнуват Коледа.
По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България живеят близо 2% чужденци от целия свят. Една част от тях са християни и празнуват Рождество. Как се отбелязва празникът в техните страни на произход и как го отбелязват в своя дом в София? Екипът на "Мулти култи колектив" показва как четирима мигранти от Африка, Карибите, Близкия и Далечния Изток празнуват Коледа. Фреди Бениамин е християнин от Багдад, бежанец, който вече над 20 г. нарича София свой дом. Той има собствен ресторант в столицата.
"Преди войната с Иран през 1980 г. в Ирак около 22% от населението бяхме християни. Хората от всички религии живеехме добре заедно, бяхме съседи, помагахме си, уважавахме се. След това нещата много се промениха. Днес в Ирак има само 0.03% християни. Изгониха ни. Пръснахме се по света", разказва Бениамин."Като бях дете в Ирак празнувахме Бъдни вечер като в България – на трапезата имаше най-малко 7 постни ястия. Особеното е, че не се пиеше алкохол. Ако някой иска – излиза навън да пие тайно. Всички трябваше да са облечени изцяло с нови дрехи, обувки, чорапи, бельо. Всичко ново", казва още Бениамин. Джоанна Алкантара е доминиканка, която живее в София вече близо 10 г. Тя е майка, кулинар и артист и празничните дни ѝ носят невероятна емоция.
"В Доминиканската република сме около 90% християни и празнуваме Рождество с много страст и ентусиазъм. Празниците при нас са може би едни от най-дългите в света – започваме в края на октомври и приключваме чак на 6 януари. Тогава децата получават подаръците", припомня си Алкантара.Тя уточнява, че трапезата е много богата.
"Приготвила съм Pastelitos (букв. кексчета), които могат да имат всякаква плънка, а моите са с червен лук, чесън, телешка кайма, чушка и доматен сос. На масата традиционно има и Pernil Asado (печена шунка с хрупкава коричка), Moro de guandules (ориз с грах), Pasteles en Hoja (тесто от плантани и други типични нишестени кореноплодни зеленчуци, пълнено с месо, увито в бананови листа), както и алкохолната напитка с мляко, яйца, захар, ром, ванилия Ponche Crema (крем пунш)".Корейката Суми Ким-Ангелова живее от над 10 г. в България и се занимава с изкуство, култура и преподаване на корейски език.
"За разлика от много други азиатски страни, при нас има голямо християнско население – около 30%. Въпреки това повечето корейци не празнуват Коледа като религиозен празник. Украсяват дома си с елха, купуват подаръци, по улиците се чуват коледни песни, има вкусна вечеря и торта, специално декорирана за Коледа. Младите хора ходят на барове и партита", казва Суми Ким-Ангелова."Ако става дума за храна, в Южна Корея няма определени ястия за Коледа. Но в този сезон често се консумира традиционният сладкиш ганджонг. Той е лек, вкусен и диетичен. Може да се направи от ориз или ечемик, може да се приготви с фъстъци или други ядки. Това е кубче от сух пържен ориз или ечемик, с леко добавен сироп или мед", разказва още корейката. Бисо Бисрат е от Адис Абеба. Като православен християнин той празнува Коледа чак на 7 януари. Бисо идва в София като студент и остава вече няколко десетилетия. Известен с растата си до коленете, той е реге музикант и кулинар
"В Етиопия около 70% от населението сме християни още от четвърти век, тоест сме една от най-старите християнски държави в света. Като цяло много спазваме традициите и постите през цялата година и направо сме си вегани", уточнява той."Специално за Коледа имаме различни ястия. Дефо дабо е много типична питка с квас – реже се като пица и се хапва на закуска с чая. Приготвил съм и типичната етиопска храна – киселите палачинки инджера се правят от брашно от теф и квас и е много важно да имат тези "очички". Ползваме ги вместо прибори, т.е. ядем с ръце. Знак на голямо уважение е някой да ви храни в устата! Приготвил съм и мисир кик (яхния от леща), гомен (спаначена яхния), сега уът (телешка яхния) и други работи", казва Бисо Бисрат. Фреди, Джоанна, Суми и Бисо са част от героите в медийната кампания Мигранти с таланти на "Мулти култи колектив". Кампанията цели да покаже приноса, който чужденците носят в България и как те правят страната ни по-богата, цветна и хубава. Проектът се подкрепя от Фонд Активни граждани България.