Благодарение на предпочитанията си към дървата пекарят, който работи заедно със съпругата и дъщеря си, спестява много от сметките за енергия.
Традиционното печене на хляб на дърва помага на един френски хлебар да се предпази от рязко покачващите се разходи за енергия.
Франк Бурго, който притежава единствената такава пекарна в град Шалан, Западна Франция, не е очаквал сегашното състояние на нещата, когато е отворил преди 23 години.
"Избрахме този начин на приготвяне на хляба заради неговата автентичност", казва той. "Става дума за връщане към корените и за възможно най-добра работа върху хляба".Благодарение на предпочитанията си към дървото пекарят, който работи заедно със съпругата и дъщеря си, спестява много от сметките за енергия.
Докато много негови колеги са на ръба на финансовия колапс, Бурго казва, че цената на дървата за огрев се е повишила само с 3 до 5 % през последната година."Това дори не е близо до цените на електроенергията, а в случай на прекъсване на електрозахранването, пещта на дърва винаги ще работи", казва той пред Ройтерс. Във вторник френският министър на финансите Бруно Льо Мер призова доставчиците на електроенергия да направят повече, за да помогнат на малките и средните предприятия в страната да се справят с нарастващите разходи за електроенергия. Държавата ще изпрати писмо до 33 000 хлебопроизводители във Франция, за да опише подробно съществуващата и бъдещата помощ, която могат да очакват, като същевременно обяви, че договорите за електроснабдяване на хлебопроизводителите вече могат да бъдат преразглеждани "за всеки отделен случай" в зависимост от ситуацията на всеки. Но дори и енергийният му източник да го е предпазил от значителни разходи, Франк Бурго все още усеща въздействието на войната в Украйна върху бизнеса си. "Цените на всичко се повишиха с до 100%. Яйцата струват почти два пъти повече, маслото е поскъпнало с 50 %, брашното също е поскъпнало много", казва той.
"В дългосрочен план сме на тъмно. Това е наистина тревожно."