Фотогалерия: Риба за пържене, създадена от 3D принтери

Reuters

Фотогалерия: Риба за пържене, създадена от 3D принтери

Култивирането на клетки все още е твърде скъпо, за да може да се сравни с цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.

  • Забравете за кукичката, въдицата и рибата. Израелска компания за хранителни технологии твърди, че е отпечатала на 3D принтер първото в историята готово за готвене рибно филе с помощта на животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория.

    Лабораторно отглежданите говеждо и пилешко месо привличат вниманието като начин да се заобиколят екологичните щети от земеделието и да се преодолеят опасенията за нехуманно отношение към животните, но малко компании са навлезли в областта на морските дарове.
    Забравете за кукичката, въдицата и рибата. Израелска компания за хранителни технологии твърди, че е отпечатала на 3D принтер първото в историята готово за готвене рибно филе с помощта на животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория.<br /><br />Лабораторно отглежданите говеждо и пилешко месо привличат вниманието като начин да се заобиколят екологичните щети от земеделието и да се преодолеят опасенията за нехуманно отношение към животните, но малко компании са навлезли в областта на морските дарове.<br />
  • Израелската компания ''Steakholder Foods'' си партнира със сингапурската ''Umami Meats'', за да произвежда рибно филе, без да е необходимо да преследва намаляващите рибни популации.
    Израелската компания ''Steakholder Foods'' си партнира със сингапурската ''Umami Meats'', за да произвежда рибно филе, без да е необходимо да преследва намаляващите рибни популации.
  • ''Umami Meats'' извлича клетки - засега от групер - и ги отглежда в мускули и мазнини. След това ''Steakholder Foods'' ги добавя към "биомастило", подходящо за специални 3D принтери. Резултатът: тясно филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба.
    ''Umami Meats'' извлича клетки - засега от групер - и ги отглежда в мускули и мазнини. След това ''Steakholder Foods'' ги добавя към "биомастило", подходящо за специални 3D принтери. Резултатът: тясно филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба.
  • ''Umami'' се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като започне от Сингапур, а след това, в зависимост от нормативната уредба, и от страни като САЩ и Япония.

    Самото култивиране на клетки все още е твърде скъпо, за да може да се сравни с цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.
    ''Umami'' се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като започне от Сингапур, а след това, в зависимост от нормативната уредба, и от страни като САЩ и Япония.<br /><br />Самото култивиране на клетки все още е твърде скъпо, за да може да се сравни с цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.
  • "С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще бъдат по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват", казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на ''Steakholder Foods''.
    "С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще бъдат по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват", казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на ''Steakholder Foods''.<br />
  • Стъклената чиния се плъзга напред-назад в 3D принтера, а бялото филе с дължина на пръст натрупва маса при всяко преминаване. То има люспите на традиционната риба и когато е изпържено и подправено, е трудно да се направи разлика.
    Стъклената чиния се плъзга напред-назад в 3D принтера, а бялото филе с дължина на пръст натрупва маса при всяко преминаване. То има люспите на традиционната риба и когато е изпържено и подправено, е трудно да се направи разлика.<br />
  • Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.

    Стволовите клетки на кравите са изследвани подробно, но за рибата се знае много по-малко - казва главният изпълнителен директор на ''Umami'', Михир Першад.

    "Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, а просто няма толкова много литература, от която да започнем".

    "Броят на учените, можете да си представите, които работят върху биологията на рибните стволови клетки, е малка част от тези, които работят върху животински и човешки клетки."
    Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.<br /><br />Стволовите клетки на кравите са изследвани подробно, но за рибата се знае много по-малко - казва главният изпълнителен директор на ''Umami'', Михир Першад.<br /><br />"Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, а просто няма толкова много литература, от която да започнем".<br /><br />"Броят на учените, можете да си представите, които работят върху биологията на рибните стволови клетки, е малка част от тези, които работят върху животински и човешки клетки."
  • ''Те са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци'', казва той.
    ''Те са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци'', казва той.
  • Постигането на цената на морската риба е ключово предизвикателство.
    Постигането на цената на морската риба е ключово предизвикателство.
  • "Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът й и какво може да направи за света и околната среда на планетата. И искаме да премахнем цената като фактор", добавя Першад.
    "Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът й и какво може да направи за света и околната среда на планетата. И искаме да премахнем цената като фактор", добавя Першад.
  • Фотогалерия: Риба за пържене, създадена от 3D принтери
  • Фотогалерия: Риба за пържене, създадена от 3D принтери