По данни на организацията за защита на морската среда Oceana Перу е най-големият износител на перки от акули в света. Уловът обикновено се изпраща в Азия, където супата от перки на акули е деликатес, чиято цена може да надхвърли 200 долара за купа.
На пазар в северната част на Перу рибари и търговци разменят осакатени акули, като товарят рибата на моторни рикши. Голяма част от месото ще се консумира на място, но отстранените перки са предназначени за други места: Китай.
По данни на организацията за защита на морската среда Oceana Перу е най-големият износител на перки от акули в света. Уловът обикновено се изпраща в Азия, където супата от перки на акули е деликатес, чиято цена може да надхвърли 200 долара за купа.Според морските биолози тази доходоносна търговия застрашава видовете акули край бреговете на Перу и съседен Еквадор.
За малко повече от десетилетие Перу почти утроява износа на перки от акули - както законно, така и незаконно добити - като през 2021 г. достига рекордните 400 тона, сочат данни на Oceana. Миналата година този износ е спаднал до около 339 тона на фона на по-строгия глобален контрол върху търговията.В Перу риболовът и продажбата на законно уловени перки от акули са разрешени. Но край бреговете на Еквадор, където подобна дейност е забранена, има много по-големи популации от акули. Алисия Куройва, перуански морски биолог и експерт по акулите в Oceana, казва, че три четвърти от перките, изнасяни от Перу, произхождат от Еквадор и се пренасят нелегално през границата в хладилни камиони. Много от тях пристигат в граничния град Тумбес в Перу, където има пазар за месо и перки от акули.
Рибарите могат да твърдят, че акулите са били уловени в мрежи по невнимание, което е позволило продажбата им.Представител на Министерството на околната среда на Перу заяви, че не разполага с подробна информация за износа на перки от акули, без да даде допълнителен коментар. Морският биолог Адриана Гонзалес казва, че безразборният риболов край Перу и Еквадор застрашава видове, сред които синята акула, акулата мако и акулата чук. Под наименованието "толло" различни видове акули редовно се консумират в страната в популярното перуанско ястие "севиче". Перките обаче се събират и изнасят за Азия.
"Китайците търсят на всички пазари, защото не могат да се снабдяват сами, а в Перу има много силен търговски път за перки", казва Гонзалес.През ноември миналата година световната конвенция за търговията със застрашени видове се споразумя да разшири регулацията на търговията с акули реквием, които се ловят предимно заради перките им, използвани в супата от перки на акули. Това включва някои, макар и не всички акули, които се ловят край бреговете на Перу и Еквадор. В един залив в рибарското градче Зоритос, в Тумбес, рибарите, които се препитават с риболов на акули, имат и друга грижа.
Променящият се климат е довел до още по-малък брой акули в риболовните райони."Те отсъстват поради факта, че водите отново са топли", казва рибарят Едгардо Крус.