Какво може да накара едно американско градско момиче да замени родния Бруклин с малъкспокоен град като Кюстендил?
Какво може да накара едно американско градско момиче да замени родния Бруклин с малък спокоен град като Кюстендил?
Оказва се, че това е преди всичко любовта – към един специален мъж и към качествените храни и напитки.
Историята на Кейси Ангелова, разказана от екипа на "Мулти култи колектив", показва, че с много образование, планиране и труд в България могат да се развиват гастрономически проекти на световно ниво.Докато живее в Ню Йорк, Кейси работи в телевизионната индустрия и живее стандартния забързан американски живот.
В един момент се запалва по движението Slow Food и качествената местна сезонна храна. Осъзнава, че няма как да ядем вкусни ястия, ако първо нямаме висококачествени продукти, отгледани в плодородна почва.
Така се ражда мечтата й да стане фермер в България и с мъжа й Ангел решават да се преместят в неговия роден Кюстендил.Владимир Димитров-Майстора нарича Кюстендил "столицата на Рая" заради прекрасната природа и плодородна земя.
Кейси също е впечатлена и заедно със своето семейство през последните над 10 г. развива бранда Angelove Estate.
Той е хъб на редица гастрономически проекти, винаги гледайки на нещата с един оптимистичен и иновативен глобален поглед.Докато учи в Culinary institute of America, където се готви за топ шеф готвач, Кейси с изненада научава, че в България могат да се отглеждат трюфели.
Затова семейството се захваща с отглеждане на сорта зимен черен трюфел tuber melanosporum, който расте в корените на лешникови дървета.
В последните години организира т.нар. "лов на трюфели" през зимните месеци.
Групите, които ги посещават, научават повече за тези уникални подземни гъби и имат възможност да ги дегустират в семпли ястия като паста и омлет, където деликатният им аромат изпъква най-силно.Една от най-новите инициативи на Angelove Estate е създаването на малка дестилерия, която в момента произвежда занаятчийска черешова ракия.
Скоро на пазара ще излезе и първата им лимитирана серия джин, а в бъдеще планира и собствена линия уиски.
Този проект изисква близо 5 г. подготовка и труд, вкл. редица международни обучения като Wine & Spirit Education Trust в Шотландия.Като цяло Кейси ентусиазирано се интересува от традиционни и устойчиви методи и постоянно допълва своите знания. Тази зима ще започне 3-годишно обучение в Institute of Brewing and Distilling във Великобритания.
Мисията на семейството е да контролира целия процес "от почвата до глътката". Една от мечтите им е да възродят стари сортове череши като Раждавичка белвица и тази есен ще засадят първите 100 такива дървета за своята ракия.
В подготовка за производството на уиски планират да започнат да отглеждат ечемик и да се научат да го малцират.Макар че живее в Кюстендил, Кейси е активна част от столичните фермерски и арт пазари, където редовно предлага своите продукти.
От скоро сред тях е и крафт кастилски сапун, който се произвежда от висококачествен зехтин.
Той произхожда от Средиземноморието и е естествен, нетоксичен, напълно биоразградим и затова е изключително щадящ за кожата.Кейси е силно социална, обича да споделя знанията си и се чувства добре пред публика.
Наскоро представи своята концепция за коктейли с черешова ракия. Една от любимите й рецепти е Черешов сайдкар.
За него са нужни 60 мл черешова ракия, 30 мл черешов ликьор и 30 мл сок от лайм. Ръбчето на чаша със столче се покрива с кафява захар. Ракията, ликьорът и сокът от лайм се разбиват добре в шейкър заедно с лед. Сместа се прецежда в чашата и се гарнира с малко кора от лайм.Кейси Ангелова е един от героите в медийната кампания "Мигранти с таланти" на Мулти култи колектив.
Кампанията цели да покаже приноса, който чужденците носят в България и как те
правят страната ни по-богата, цветна и хубава.
Проектът се подкрепя от Фонд Активни граждани България.