Рори Милър е от Сиатъл и вече над 15 г. живее в България.
Всички мрачни прогнози вещаят, че българското село загива. Един американец с голямо сърце и необременен ум обаче решава сам да разбере как е животът в дълбоката провинция, от какво се вълнуват местните хора, как живеят, за какво мечтаят и как така все готвят "на око", а се получава толкова вкусно и пивко? Екипът на "Мулти култи колектив" разказва неговите преживявания в снимки. Рори Милър е от Сиатъл и вече над 15 г. живее в България. Той е познат софийски герой за всички, които се интересуват от хубавите храни и напитки. Бил е собственик на пивоварна за крафт бира, шеф готвач, основател на поп-ъп кулинарни проекти, водещ на кулинарни курсове, а дори и участник в кулинарното тв предаване "Мастършеф". Желанието му да опознае българското село идва с участие в програмата "Резиденция Баба" на "Фабрика за идеи", където има възможност няколко седмици да живее у едно семейство в село на север от Видин – Неговановци. Там намира нов смисъл в живота и се връща у дома с апетит за още. Тогава решава да развие кулинарно-фотографски проект, в който пътува в различни села из страната, отсяда при местни възрастни хора и попива тяхната мъдрост, докато се върти около тенджерите и записва рецептите им. Този процес отнема около 2 г. и днес Рори Милър е готов да сподели откритията си в книгата "На око: Кулинарни приключения на село". Някои от прозренията му включват: българските мекици са по-вкусни от американските донати; в 95 % от случаите след като бабите опитат онова, което са сготвили, го намират за идеално и рядко добавят нещо след първата дегустация; тиквата може да се пълни не само със свещ за Хелоуин, а и с месо; хората на село са невероятно добре подготвени да консервират и съхраняват продукти за дълго време; всички възрастни хора разказват повече за внуците, отколкото за децата си и др. Връзката, която един американец с отворен ум и сърце, може да осъществи с възрастните българи на село, е трогателна. Той ги изслушва, разбира и черпи от тяхната дълбока мъдрост и умение да живеят както с доброто, така и с лошото. Това е един смирен и уважителен диалог между поколенията и културите, изпълнен с хумор и проникновения. Храната се явява поводът за срещите и Рори с любопитство научава да приготвя типични местни ястия като кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, тикълник, шумотрак, трахана, клин, бял мъж, чукан лук и др. Книгата е синтез между забавни приключения, беззъби усмивки, незабравими лафове, аромат на чубрица, дълбоки притихвания, закъснели влакове, стари лади, стотици снимки, безброй рецепти и неизвестно количество ракия под асмата. Рори Милър е един от героите в медийната кампания "Мигранти с таланти" на Мулти култи колектив. Кампанията цели да покаже приноса, който чужденците носят в България и как те правят страната по-богата, цветна и хубава. Проектът се подкрепя от Фонда "Активни граждани България".