Влакът, наречен ''Snowpiercer'', е дълъг 150 метра и се състои от 6 вагона.
Украинските железници и фондация "Хауърд Г. Бъфет" пуснаха в експлоатация "първия в света влак за храна". Тази автономна кухня на релси е в състояние да произвежда и доставя топла храна в украинските градове в територии със сериозни повреди в логистичните и електрическите мрежи, газоснабдяването и водоснабдяването, както и в деокупираните територии.
Влакът ще се движи от Киев до Харков и Изиум.След като по украинските жп линии бяха разположени болнични влакове, сега следващият хуманитарен влак, който ще помага на украинските граждани по време на войната, е влак с хранителни продукти.
Украинските железници започнаха да се подготвят за зимата на 2023/2024 г. в началото на годината. Както и през миналата зима, Русия вече отново започна да атакува енергийни съоръжения.
Фондация "Хауърд Г. Бъфет" финансира изцяло създаването и експлоатацията на кухненския влак.Американският бизнесмен и филантроп многократно пътува през Харковска, Донецка, Николаевска и Херсонска област.
По време на тези посещения Бъфет пътува с влаковете на "Укрзализница". Така се ражда идеята за построяване на влак, който да даде възможност за изхранване на украинците в територии със сериозни повреди в логистиката и електрическите мрежи, газоснабдяването и водоснабдяването.След 9 месеца първият в света 6-вагонен кухненски влак вече е тестван и се движи. Всички вагони на хранителния влак са преминали през основен ремонт и пълна модернизация в съоръженията на Укрзализниця. Влакът, наречен ''Snowpiercer'', е дълъг 150 метра и се състои от 6 вагона. Той включва вагон-генератор с мощност 400 kW, вагон-хладилник с фризер, студена кухня за предварително приготвяне на храна и студени ястия, топла кухня за топли ястия; вагон за персонала за железопътния персонал и готвачите, разполагащ с душ и пералня, и багажен вагон, в който се съхраняват 27 000 литра вода с филтриращи и помпени станции. Влакът за храна е проектиран да работи самостоятелно от 5 до 7 дни в седмицата. Със 7 железопътни работници, които подпомагат оперативните дейности на влака, и 14 готвачи на борда, във влака могат да се приготвят 10 000 ястия на ден. Оборудването на влака позволява да се приготвят пълноценни ястия, супи, каши, салати и месо.
Специални термокутии улесняват транспортирането на готовите кутии за обяд с храна от влака до крайния потребител.На снимката: Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк сервира пуйка на железничарите по случай Деня на благодарността.