Лондонска ферма за насекоми разработва план за по-екологичен начин за хранене на животните.
Под железопътни арки в центъра на Лондон жужат стотици хиляди малки мушици, които демонстрират технология за отглеждане на насекоми, която може да помогне в борбата с изменението на климата.
В своя изследователски център осемгодишният стартъп Entocycle има за цел да покаже как процесът на превръщане на богати на протеини буболечки в храна за пилета и прасета може да бъде приложен в голям мащаб.Самите мухи се хранят с почти всички хранителни отпадъци и са по-полезни за планетата от традиционните животински храни като соята, които имат много по-голям въглероден отпечатък, обяснява основателят и главен изпълнителен директор Кийран Уитакър.
"Изсичаме дъждовните гори, за да произвеждаме соя, прекомерно ловим риба в океаните, за да правим рибно брашно, а след това го превръщаме в протеинов фураж, който отново се транспортира по целия свят, за да се хранят животните, казва той. Това е изключително неустойчиво".Протеинът от насекоми се превърна в популярна алтернатива през последните години в селското стопанство и аквакултурите, тъй като търсенето на фуражи за животни нараства, а компании, сред които американският хранителен гигант Cargill, започнаха да използват фуражи от насекоми. Entocycle, която Уитакър очаква да стане печеливша по-късно тази година, има за цел да постигне ефективност на индустриално ниво в отглеждането на насекоми, като проектира хардуер, който включва прецизни измервателни устройства, роботизирани ръце и контролирана температура за отглеждане на насекоми. В основата на усилията е скромната и малка черна муха, която е широко призната за потенциален помощник в борбата с климатичните промени, тъй като е по-екологичен източник на протеини. "Това е най-бързото, най-евтиното и най-устойчивото насекомо за отглеждане и е вид, който не боледува и не е вредител, срещащ се по целия свят", казва Уитакър за насекомото, което се превръща в опаковани протеини по време на фазата, когато е червеникава ларва. Повечето от отглежданите черни мухи в лондонския център на компанията се превръщат в протеини от насекоми. Но малка част от тях се отглеждат във влажен инсектариум, където дни наред се хранят с хранителни отпадъци - органични вещества от сандвичи с изтекъл срок на годност до ечемик, изхвърлен от местни пивоварни - преди да снесат стотици яйца, което позволява цикълът да продължи. Британският ентомолог Джордж Макгавин, който нарича черната муха суперзвезда на индустрията за ядливи насекоми, казва, че отглеждането на насекоми може да помогне за производството на "сериозно големи количества протеини" на малка площ и за много кратко време. "Отглеждането на насекоми всъщност предлага много жизнеспособна алтернатива, която е ефективна, сравнително лесна за изпълнение и без никакви екологични рискове, които да виждам", казва Макгавин.