Фотогалерия: Цените на шоколада ще продължат да растат

Reuters

Фотогалерия: Цените на шоколада ще продължат да растат

Най-големите производители Кот д'Ивоар и Гана са изправени пред катастрофални реколти. Климатът, незаконният добив, лошото управление и болестите са сред основните причини. Рекордно високите цени на какаото оскъпяват шоколада.

  • Най-големите производители на какао Кот д'Ивоар и Гана са изправени пред катастрофални реколти. Климатът, незаконният добив, лошото управление и болестите са сред основните виновници. Рекордно високите цени на какаото оскъпяват шоколада.
    Най-големите производители на какао Кот д'Ивоар и Гана са изправени пред катастрофални реколти. Климатът, незаконният добив, лошото управление и болестите са сред основните виновници. Рекордно високите цени на какаото оскъпяват шоколада.
  • Оголения пейзаж на фермата на Джанет Гямфи, осеян с басейни с отпадни води, оставени от незаконни златотърсачи, е достатъчен, за да я накара да се срине.

    Само през миналата година 27-те хектара в западната част на Гана са били покрити с близо 6000 какаови дървета. Днес са останали по-малко от десетина.

    "Тази ферма беше единственото ми средство за оцеляване", казва 52-годишната жена пред Ройтерс, а по бузите ѝ се стичат сълзи. "Планирах да я предам на децата си."
    Оголения пейзаж на фермата на Джанет Гямфи, осеян с басейни с отпадни води, оставени от незаконни златотърсачи, е достатъчен, за да я накара да се срине.<br /><br />Само през миналата година 27-те хектара в западната част на Гана са били покрити с близо 6000 какаови дървета. Днес са останали по-малко от десетина.<br /><br />"Тази ферма беше единственото ми средство за оцеляване", казва 52-годишната жена пред Ройтерс, а по бузите ѝ се стичат сълзи. "Планирах да я предам на децата си."
  • Световните сили в производството на какао, които осигуряват над 60% от световното предлагане, Гана и нейният западноафрикански съсед Кот д'Ивоар са изправени пред катастрофални реколти през този сезон.

    Очакванията за недостиг на какаови зърна (суровината за производство на шоколад) доведоха до това, че фючърсите върху какаото CCc2 в Ню Йорк се увеличиха повече от два пъти само през тази година. Почти всеки ден те достигат нови рекордни стойности в една безпрецедентна тенденция, която не дава признаци на отслабване.
    Световните сили в производството на какао, които осигуряват над 60% от световното предлагане, Гана и нейният западноафрикански съсед Кот д'Ивоар са изправени пред катастрофални реколти през този сезон.<br /><br />Очакванията за недостиг на какаови зърна (суровината за производство на шоколад) доведоха до това, че фючърсите върху какаото CCc2 в Ню Йорк се увеличиха повече от два пъти само през тази година. Почти всеки ден те достигат нови рекордни стойности в една безпрецедентна тенденция, която не дава признаци на отслабване.
  • В най-отрезвяващата си оценка до момента, според данните, събирани от 2018 г. насам и получени от Ройтерс, ганайският борд за търговия с какао Cocobod изчислява, че 590 000 хектара насаждения са заразени с леторасти - вирус, който съсипва реколтата.
    В най-отрезвяващата си оценка до момента, според данните, събирани от 2018 г. насам и получени от Ройтерс, ганайският борд за търговия с какао Cocobod изчислява, че 590 000 хектара насаждения са заразени с леторасти - вирус, който съсипва реколтата.
  • Понастоящем в Гана има около 1.38 млн. хектара земя, на която се отглежда какао, като тази цифра според Cocobod включва заразени дървета, които все още произвеждат какао.

    "Производството е в дългосрочен спад", казва Стив Уотеридж, експерт по какаото в Tropical Research Services. "Нямаше да имаме най-слабата реколта от 20 години насам в Гана и най-слабата от осем години насам в Кот д'Ивоар, ако не бяхме достигнали критична точка."

    Експертите заявиха пред Ройтерс, че това е проблем, който не може да бъде решен лесно и може да е началото на края на господството на Западна Африка в производството на какао. Като отвори вратата за производителите в Латинска Америка.
    Понастоящем в Гана има около 1.38 млн. хектара земя, на която се отглежда какао, като тази цифра според Cocobod включва заразени дървета, които все още произвеждат какао.<br /><br />"Производството е в дългосрочен спад", казва Стив Уотеридж, експерт по какаото в Tropical Research Services. "Нямаше да имаме най-слабата реколта от 20 години насам в Гана и най-слабата от осем години насам в Кот д'Ивоар, ако не бяхме достигнали критична точка."<br /><br />Експертите заявиха пред Ройтерс, че това е проблем, който не може да бъде решен лесно и може да е началото на края на господството на Западна Африка в производството на какао. Като отвори вратата за производителите в Латинска Америка.
  • И докато милиони фермери, отглеждащи какао в Западна Африка, са изправени пред преломен момент, промяната ще се усети и на богатите потребителски пазари, вероятно за години напред.

    Според данни на изследователската компания NielsenIQ шоколадът по рафтовете на магазините в САЩ е поскъпнал с над 10% в рамките на година.
    И докато милиони фермери, отглеждащи какао в Западна Африка, са изправени пред преломен момент, промяната ще се усети и на богатите потребителски пазари, вероятно за години напред.<br /><br />Според данни на изследователската компания NielsenIQ шоколадът по рафтовете на магазините в САЩ е поскъпнал с над 10% в рамките на година.
  • Тъй като производителите на шоколад са склонни да застраховат покупките на какао месеци по-рано, анализаторите твърдят, че катастрофалните реколти в Западна Африка ще засегнат потребителите едва по-късно тази година.

    "Шоколадовите блокчета, които сме свикнали да ядем, ще се превърнат в лукс", казва Тед Джордж, експерт по суровините, специализиран в Африка, от Kleos Advisory.
    Тъй като производителите на шоколад са склонни да застраховат покупките на какао месеци по-рано, анализаторите твърдят, че катастрофалните реколти в Западна Африка ще засегнат потребителите едва по-късно тази година.<br /><br />"Шоколадовите блокчета, които сме свикнали да ядем, ще се превърнат в лукс", казва Тед Джордж, експерт по суровините, специализиран в Африка, от Kleos Advisory.
  • Проблемите на този сезон са напълно видими в Самребои, общността в западната част на Гана, където живее Гямфи.

    Според местния офис на Cocobod само допреди три години Самребои се е гордеел с около 38 000 хектара какаови насаждения. Днес те са намалели до едва 15 400.

    Преди няколко години в района започват да се появяват незаконни залтотърсачи, казва Гямфи. Тя се съпротивлява на заплашителните им искания да им продаде плантацията си, когато един ден през юни миналата година пристига и я намира заградена. Въоръжена охрана блокирала входа ѝ.
    Проблемите на този сезон са напълно видими в Самребои, общността в западната част на Гана, където живее Гямфи.<br /><br />Според местния офис на Cocobod само допреди три години Самребои се е гордеел с около 38 000 хектара какаови насаждения. Днес те са намалели до едва 15 400.<br /><br />Преди няколко години в района започват да се появяват незаконни залтотърсачи, казва Гямфи. Тя се съпротивлява на заплашителните им искания да им продаде плантацията си, когато един ден през юни миналата година пристига и я намира заградена. Въоръжена охрана блокирала входа ѝ.
  • Фотогалерия: Цените на шоколада ще продължат да растат
  • Булдозери изкореняват какаовите ѝ дървета. В рамките на шест месеца са взели каквото търсят, а мястото е изоставено. Гямфи остава с неизползваема земя, замърсена с токсични химикали, със заем, който вече не може да изплаща, и четири деца, които трябва да издържа.

    "Бях травмирана", казва тя.

    Молила е полицията и Cocobod, но твърди, че от тяхна страна не е имало никаква реакция.

    Служител в местния полицейски участък, който помоли да не бъде идентифициран, казва, че са получили жалба, но не може да си спомни дали са изпратили служители във фермата. Той отказва да направи справка в полицейските регистри.
    Булдозери изкореняват какаовите ѝ дървета. В рамките на шест месеца са взели каквото търсят, а мястото е изоставено. Гямфи остава с неизползваема земя, замърсена с токсични химикали, със заем, който вече не може да изплаща, и четири деца, които трябва да издържа.<br /><br />"Бях травмирана", казва тя.<br /><br />Молила е полицията и Cocobod, но твърди, че от тяхна страна не е имало никаква реакция.<br /><br />Служител в местния полицейски участък, който помоли да не бъде идентифициран, казва, че са получили жалба, но не може да си спомни дали са изпратили служители във фермата. Той отказва да направи справка в полицейските регистри.
  • След като научава за случая, говорителят на Cocobod Фийфи Боафо заявява, че правният отдел на борда ще се заеме с него.

    "Но ние не сме полиция или съд", казва той. "Унищожаването на какаови дървета е незаконно, но наказанието не е достатъчно наказателно".

    В цяла Гана какаовите насаждения отстъпват място на златотърсачите, известни на местно ниво като галамси.
    След като научава за случая, говорителят на Cocobod Фийфи Боафо заявява, че правният отдел на борда ще се заеме с него.<br /><br />"Но ние не сме полиция или съд", казва той. "Унищожаването на какаови дървета е незаконно, но наказанието не е достатъчно наказателно".<br /><br />В цяла Гана какаовите насаждения отстъпват място на златотърсачите, известни на местно ниво като галамси.
  • След като през сезон 2020/21 г. Гана достигна върхово производство от над един милион тона, производството се свива. Прогнозите са, че през тази година производството ще спадне до едва 580 000 тона.
    След като през сезон 2020/21 г. Гана достигна върхово производство от над един милион тона, производството се свива. Прогнозите са, че през тази година производството ще спадне до едва 580 000 тона.
  • Ганайски фермери обвиняват Cocobod, тя е изправен пред нарастващи дългове и през този сезон изпитва затруднения да осигури синдикирания заем, който използва за финансиране на операциите и прибиране на реколтата.

    Преди години тя преустанови разпределението на торове и пестициди. Плановете за подмладяване на застаряващите дървесни масиви са с незначителен напредък. И губи битката с това, което мнозина смятат за екзистенциална заплаха: разрастването на леторастите.

    Вирусът първо намалява добивите, а след това убива дърветата. Веднъж заразени с вируса, насажденията трябва да бъдат изкоренени, а почвата - обработена, преди да се засади отново какао.
    Ганайски фермери обвиняват Cocobod, тя е изправен пред нарастващи дългове и през този сезон изпитва затруднения да осигури синдикирания заем, който използва за финансиране на операциите и прибиране на реколтата.<br /><br />Преди години тя преустанови разпределението на торове и пестициди. Плановете за подмладяване на застаряващите дървесни масиви са с незначителен напредък. И губи битката с това, което мнозина смятат за екзистенциална заплаха: разрастването на леторастите.<br /><br />Вирусът първо намалява добивите, а след това убива дърветата. Веднъж заразени с вируса, насажденията трябва да бъдат изкоренени, а почвата - обработена, преди да се засади отново какао.
  • Cocobod се ангажира да възстанови засегнатите какаови плантации, като използва част от финансирането си в размер на 600 млн. долара от Африканската банка за развитие и още 200 млн. долара от Световната банка.

    Според експертите обаче 67 000 хектара, обхванати от програмата за възстановяване на Гана, далеч не успяват да се справят с разпространението на болестта. Още по-лошо, Cocobod твърди, че незаконни златотърсачи нахлуват в някои рехабилитирани ферми.
    Cocobod се ангажира да възстанови засегнатите какаови плантации, като използва част от финансирането си в размер на 600 млн. долара от Африканската банка за развитие и още 200 млн. долара от Световната банка.<br /><br />Според експертите обаче 67 000 хектара, обхванати от програмата за възстановяване на Гана, далеч не успяват да се справят с разпространението на болестта. Още по-лошо, Cocobod твърди, че незаконни златотърсачи нахлуват в някои рехабилитирани ферми.
  • В Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, нещата едва ли са по-добри, като според оценката на Службата за тропически изследвания на Уотеридж до 30% от какаовите насаждения там вероятно са заразени.

    Дори и след възстановяването, на презасадените дървета им трябват от две до четири години, за да узреят и да дадат реколта. Значителното възстановяване на производството на какао в двете страни е изправено и пред други сериозни препятствия.

    Изследователите прогнозират, че климатичните изменения ще затруднят производството в Западна Африка през следващите десетилетия. Според проучване най-подходящите площи за отглеждане на какао в Кот д'Ивоар ще намалеят с повече от 50 % до 2050 г.
    В Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, нещата едва ли са по-добри, като според оценката на Службата за тропически изследвания на Уотеридж до 30% от какаовите насаждения там вероятно са заразени.<br /><br />Дори и след възстановяването, на презасадените дървета им трябват от две до четири години, за да узреят и да дадат реколта. Значителното възстановяване на производството на какао в двете страни е изправено и пред други сериозни препятствия.<br /><br />Изследователите прогнозират, че климатичните изменения ще затруднят производството в Западна Африка през следващите десетилетия. Според проучване най-подходящите площи за отглеждане на какао в Кот д'Ивоар ще намалеят с повече от 50 % до 2050 г.
  • Тъй като Западна Африка изпитва затруднения, високите цени на шоколада ще стимулират фермерите да засаждат повече какао в други тропически региони, по-специално в Латинска Америка.

    Както експерти прогнозират, че до 2027 г. Еквадор ще измести Гана от второто място по производство на какао в света. Бразилия и Перу също са претенденти за челните места.
    Тъй като Западна Африка изпитва затруднения, високите цени на шоколада ще стимулират фермерите да засаждат повече какао в други тропически региони, по-специално в Латинска Америка.<br /><br />Както експерти прогнозират, че до 2027 г. Еквадор ще измести Гана от второто място по производство на какао в света. Бразилия и Перу също са претенденти за челните места.
  • Запълването на дефицитите обаче ще отнеме време, а любителите на шоколада ще бъдат ощетени.

    Но истинските жертви, казват активисти като Фаунтън, са дребните производители в Кот д'Ивоар и Гана, пред тях няма много възможности, освен да гледат как доходите им се изпаряват.

    "Положението на фермерите в Западна Африка е катастрофално", казва Фаунтън. "Тя е абсолютно опустошена."
    Запълването на дефицитите обаче ще отнеме време, а любителите на шоколада ще бъдат ощетени.<br /><br />Но истинските жертви, казват активисти като Фаунтън, са дребните производители в Кот д'Ивоар и Гана, пред тях няма много възможности, освен да гледат как доходите им се изпаряват.<br /><br />"Положението на фермерите в Западна Африка е катастрофално", казва Фаунтън. "Тя е абсолютно опустошена."
  • Фотогалерия: Цените на шоколада ще продължат да растат