Тодор Николаев отбеляза, че поради меката зима и много топлия март розите са започнали да цъфтят по-рано тази година и сезонът на бране е започнал с около три седмици по-рано от обикновено.
Тази седмица българските земеделски производители бяха заети с брането на розови листенца за прочутото масло, около месец по-рано от историческата норма, което се дължи на климатичните промени, довели до по-топли и влажни пролетни дни.
България, страна - членка на Европейския съюз в югоизточната част на Балканите, е един от най-големите световни производители на ароматно розово масло, което се използва и в козметичната индустрия.
Кадрите за заснети в село Черганово, област Казанлък.Най-доброто розово масло се произвежда в централната част на Розовата долина, където според историците цветята са били отглеждани като земеделска култура още от времето на древното Тракийско царство през V - III век пр.Хр. Първата фабрика за производство на розово масло е открита през 1820 г. в Казанлък.
В България се произвеждат от 2 до 3.5 тона розово масло годишно. За един грам розово масло трябва да се откъснат ръчно повече от 1000 розови листенца рано сутринта, тъй като съдържанието на етерично масло е най-високо около 7 часа."Всяка вечер се образува конденз, който полепва по розата и позволява на маслото в цвета да бъде най-добро", казва Мирослав Терзиев, розопроизводител в село Черганово. От венчелистчетата се произвеждат продукти като розова вода, сладко от рози, чай от рози и дори розова ракия.
Качеството на венчелистчетата и маслото зависи до голяма степен от метеорологичните условия, като комбинацията от топлина и влажност е от решаващо значение, казва Тодор Николаев, главен технолог в дестилерията Terra Roza.Той отбеляза, че поради меката зима и много топлия март розите са започнали да цъфтят по-рано тази година и сезонът на бране е започнал с около три седмици по-рано от обикновено.
"Месец май е доста дъждовен, така че цветовете не цъфтят наведнъж, което позволява добро бране на градините. Ниските температури предотвратяват изпаряването на маслото - сезонът е благоприятен за всички в производствената система."Учените твърдят, че изменението на климата през последните десетилетия е довело до това, че растенията започват да цъфтят седмици по-рано, отколкото преди. "Проверихме нашия архив от 1987 г. и установихме, че активното, масово начало на цъфтежа на розовите храсти е било между 10 и 20 юни. А днес имаме рози, които започват да цъфтят един месец по-рано", казва Валентин Казанджиев, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология в София. Казанджиев заяви, че земеделските производители, изправени пред климатичните промени, трябва да се съсредоточат върху технологии, които смекчават тяхното въздействие, а учените трябва да препоръчват различни географски зони за различните култури на всяко десетилетие.