Оризът е един от малкото основни продукти, които страната исторически е успяла да произвежда самостоятелно. Четвъртата по големина икономика в света внася повече от 60% от хранителните си ресурси.
Япония се бори с недостига на ориз, след като екстремни климатични условия опустошиха миналогодишната реколта, и се надява, че новите топлоустойчиви сортове на основната храна ще помогнат да се избегнат бъдещи сътресения в доставките.
Високите температури и сухите условия през миналото лято доведоха до по-ниски добиви на ориз в ключови райони на отглеждане и влошиха качеството на зърното, като допринесоха за най-ниските запаси, наблюдавани от 25 години насам, според официални данни.
Наред с повишеното търсене, което отчасти се дължи на рекордния туризъм през тази година, през последните месеци супермаркетите в цялата страна изпитват затруднения да поддържат запасите от ориз по рафтовете, а някои от тях въведоха квоти за количеството, което клиентите могат да купуват.Местното правителство в Сайтама, префектура северно от Токио, която е един от най-горещите региони в страната, се надява, че науката може да предотврати бъдещия недостиг на ориз, и дава ход на един от няколкото национални проекта за разработване на по-устойчив ориз.
"Ще става все по-горещо, което ме кара да чувствам, че без сортове, които са устойчиви на високи температури, това ще стане много трудна работа", казва Йошитака Фунакава, 73-годишен фермер, който участва в изпитанията на устойчивия на топлина ориз в Сайтама, наречен emihokoro, или "лъчезарна усмивка".През 2024 г. Япония отбелязва най-топлия юли в историята си.
Високата температура нарушава натрупването на нишесте в оризовите зърна, поради което те стават по-непрозрачни, изпъстрени с бели петна и по-малко желани за консумация от човека, което се отразява на пазарната стойност на културата.
"Колкото повече е това мътно, бяло явление върху ориза, толкова повече намалява качеството на ориза, което води до намаляване на доходите на фермерите", казва Наото Оока, който наблюдава отглеждането на ориз в Изследователския център за селскостопански технологии в Сайтама.В центъра изследователите взимат семена от цяла Япония, култивират ги и ги кръстосват, за да създадат по-устойчиви сортове като emihokoro, който тази година беше засаден на 31 полета като опит.
Оризът е източник на гордост за Япония, известна с първокласните си зърна, които са в основата на характерни ястия като суши, но той е и широко разпространена храна.
Освен това оризът е един от малкото основни продукти, които страната исторически е успяла да произвежда самостоятелно. Четвъртата по големина икономика в света внася повече от 60% от хранителните си ресурси.Слабите добиви през миналата година са сред факторите, които доведоха до рязко повишаване на цените.
Частните запаси от ориз в Япония възлизат на 1.56 млн. тона през юни 2024 г., което е най-ниският обем в края на сезона от 1999 г. насам, когато за пръв път са събрани сравними данни, по данни на Министерството на земеделието.
Данните за инфлацията за юли, публикувани миналата седмица, показаха, че при ориза, с изключение на известната премиум марка koshihikari, се наблюдава най-високият темп на нарастване на цените от над 20 години.В клон на веригата супермаркети "Акидай" в Западно Токио рафтовете, по които обикновено има пакети с ориз, бяха почти празни.
Президентът на веригата супермаркети Хиромичи Акиба казва, че търговците на едро не са в състояние да изпълняват поръчките ѝ, а понякога не могат да доставят никакъв ориз.Макар че сегашният недостиг може да бъде облекчен, когато новата реколта стане налична още през септември, се очаква ограниченото предлагане да се запази през цялата следваща година, като горещото време създава рискове за предстоящите реколти, заяви изследователската компания BMI в доклад този месец.
Междувременно правителството е все по-загрижено, че изменението на климата ще застраши най-важната култура в дългосрочен план, ако не бъдат предприети действия.Доклад на Министерството на земеделието, публикуван през юли, показва, че добивите от неолющен ориз в Япония се очаква да намалеят с около 20% до 2100 г. в сравнение с предходния век. Министерството заяви, че преминаването към сортове, устойчиви на високи температури, е най-важната мярка за справяне с влиянието на изменението на климата върху оризовите култури и възможния бъдещ недостиг.