Тази година състезанието се проведе за шести път в Сент-Уен близо до Париж.
Всяка година френската Асоциация за опазване на майонезата, Association de Sauvegarde de l'Oeuf Mayonnaise (ASOM), присъжда наградата за най-добра майонеза.
Състезанието се проведе на 25 ноември за шести път в Сент-Уен, близо до Париж. За някои този шампионат може да изглежда несериозен, но в действителност разкрива цяла страна на френската кулинарна култура.В неговата простота се крие прецизно майсторство и за мнозина събитието предизвиква спомени за топлите ястия със семейството и приятелите. С организирането му ASOM се стреми да подчертае значението на това кулинарно наследство и да насърчи младите готвачи да го превърнат в свое собствено. Шампионатът събира най-добрите готвачи за ожесточено състезание, в което всеки детайл е от значение.
Асоциацията присъжда награди на заведенията, предлагащи най-добрата майонеза. За да може да се получи наградата, рецептата следва да бъде включена в менюто на ресторанта.Правилата за подбор са строги: всяка чиния е оценявана по пет критерия, всеки от които дава по 20 точки. От общия външен вид до избора на допълващи съставки, участниците се състезават по креативност и техника, за да постигнат перфектната яйчена майонеза. Журито обръща особено внимание на: общия вид и представяне - чинията трябва да е едновременно апетитна и богата;
общите вкусови качества: балансът между яйце, майонеза и гарнитури;
приготвянето и вкуса на яйцето: перфектно контролирано готвене и безупречен вкус;
майонезата: нейната текстура, нейното качество и разбира се, нейният вкус;
гарнитурите: сезонни зеленчуци или сурови зеленчуци, които подобряват ястието, без да отвличат вниманието от неговата простотаФренските готвачи Мод Боксебелд, Мари Грикур и Маел Джамбу позират след спечелването на титлата за най-добра яйчена майонеза в света за 2024 г.