Китай е най-големият производител на картофи в света, които са от решаващо значение за световната продоволствена сигурност поради високия си добив в сравнение с други основни култури.
В изследователско съоръжение в северозападната част на Пекин молекулярният биолог Ли Цзепин и неговият екип събират от саксийно растение грозд от седем необичайно малки картофа, единият от които е малък колкото пъдпъдъче яйце.
Отглеждани при условия, които симулират прогнозите за по-високи температури в края на века, картофите са зловещ знак за бъдещата продоволствена сигурност.
С тегло от едва 136 грама, клубените тежат по-малко от половината от теглото на типичния картоф в Китай, където най-популярните сортове често са два пъти по-големи от бейзболна топка.Китай е най-големият производител на картофи в света, които са от решаващо значение за световната продоволствена сигурност поради високия си добив в сравнение с други основни култури.
Те обаче са особено уязвими към горещините, а климатичните промени, предизвикани от емисиите на парникови газове от изкопаеми горива, водят до повишаване на температурите до нови опасни стойности, като същевременно влошават сушата и наводненията.В условията на спешна нужда от защита на хранителните доставки Ли, изследовател в Международния център по картофите (CIP) в Пекин, ръководи 3-годишно проучване на въздействието на по-високите температури върху зеленчуците. Екипът му се фокусира върху двата най-разпространени сорта в Китай.
"Притеснявам се за това какво ще се случи в бъдеще", казва Ли.
"Фермерите ще събират по-малко картофени клубени, това ще повлияе на продоволствената сигурност."Екипът на Ли отглежда реколтата си в продължение на три месеца в камера с температура с 3 градуса по-висока от текущата средна температура в северните провинции Хъбей и Вътрешна Монголия - провинциите с по-голяма надморска височина, където обикновено се отглеждат картофи в Китай.
Изследването им, публикувано в списанието Climate Smart Agriculture този месец, показва, че по-високите температури ускоряват растежа на клубените с 10 дни, но намаляват добивите на картофи с повече от половината.Според доклад на ООН, публикуван през октомври, при сегашните политики в областта на климата до 2100 г. светът е изправен пред затопляне с до 3.1 градуса над прединдустриалните нива.
Фермерите в Китай казват, че вече усещат ефекта от екстремните метеорологични явления.Във Вътрешна Монголия десетки работници с бели чували бързат да съберат картофите, изкопани от почвата, преди следващия проливен дъжд.
"Най-голямото предизвикателство за картофите тази година са проливните дъждове", казва мениджърът Ван Шийи.
"Той предизвика различни болести... и значително забави хода на прибирането на реколтата."Междувременно производителят на картофи за семената Yakeshi Senfeng Potato Industry Company инвестира в аеропонни системи, при които растенията се отглеждат във въздуха при контролирани условия. Земеделските стопани все повече изискват сортове картофи, които са по-добивни и по-малко податливи на болести, особено на късна зараза, която е причинила Ирландския картофен глад в средата на XIX век и се развива в топли и влажни условия. "Започнаха да се появяват някои нови и по-агресивни щамове (късна чума), които са по-устойчиви на традиционните методи за превенция и контрол", казва генералният мениджър Ли Сюемин, обяснявайки стратегията на базираната във Вътрешна Монголия компания. Изследванията на CIP, чието седалище е в Лима, са част от съвместните усилия с китайското правителство за подпомагане на земеделските производители да се адаптират към по-топлите и влажни условия. Ли казва, че китайските фермери ще трябва да направят промени през следващото десетилетие, като засаждат през пролетта вместо в началото на лятото или се преместват на още по-голяма надморска височина, за да избегнат горещините. "Фермерите трябва да започнат да се подготвят за климатичните промени", казва Ли.
"Ако не намерим решение, те ще печелят по-малко пари от по-ниските добиви и цената на картофите може да се повиши."