Фотогалерия: Ще стане ли сакето толкова популярно, колкото сушито

Reuters

Фотогалерия: Ще стане ли сакето толкова популярно, колкото сушито

Очаква се техниката за приготвяне на саке да бъде официално одобрена на сесия на комитета на ЮНЕСКО в Парагвай тази седмица.

  • В токийска пивоварна, датираща от времето на самураите, Коичи Маесако пуска 3-метрово дървено гребло в огромен резервоар с цвят на нефрит и внимателно разбърква бялата смес, която след седмица ще се превърне в саке.

    Сладко-кисело ухаещата напитка от ориз, мая, кулинарна плесен, известна като коджи, и вода ферментира в продължение на 20 дни, което е част от древна техника, която ЮНЕСКО ще включи в списъка на нематериалното културно наследство тази седмица.
    В токийска пивоварна, датираща от времето на самураите, Коичи Маесако пуска 3-метрово дървено гребло в огромен резервоар с цвят на нефрит и внимателно разбърква бялата смес, която след седмица ще се превърне в саке.<br /><br />Сладко-кисело ухаещата напитка от ориз, мая, кулинарна плесен, известна като коджи, и вода ферментира в продължение на 20 дни, което е част от древна техника, която ЮНЕСКО ще включи в списъка на нематериалното културно наследство тази седмица.<br />
  • За 40-годишната пивоварка Маесако одобрението на агенцията на ООН е добре дошло след няколко трудни години.

    Необичайно топлото време е засегнало реколтата от ориз, което не само е повлияло на качеството на зърното, но и е увеличило разходите за снабдяване, казва той.
    За 40-годишната пивоварка Маесако одобрението на агенцията на ООН е добре дошло след няколко трудни години.<br /><br />Необичайно топлото време е засегнало реколтата от ориз, което не само е повлияло на качеството на зърното, но и е увеличило разходите за снабдяване, казва той.
  • Традиционните производители на саке вече се борят с десетилетията на спад на продажбите у дома, тъй като потребителите придобиха вкус към коктейли като хайбал и други алкохолни напитки.
    Традиционните производители на саке вече се борят с десетилетията на спад на продажбите у дома, тъй като потребителите придобиха вкус към коктейли като хайбал и други алкохолни напитки.
  • "Ситуацията е много по-тежка в сравнение с предишни години", казва Маесако пред "Ройтерс".

    "Все още е доста топло, въпреки че е почти декември. Цената на ориза е висока, а реколтата е слаба, което направи приготвянето на саке тази година много трудно."
    "Ситуацията е много по-тежка в сравнение с предишни години", казва Маесако пред "Ройтерс".<br /><br />"Все още е доста топло, въпреки че е почти декември. Цената на ориза е висока, а реколтата е слаба, което направи приготвянето на саке тази година много трудно."
  • Маесако се надява, че признаването на традиционната техника за варене на саке ще промени нещата, като разпали търсенето в чужбина, където сакето бавно набира популярност наред с японската кухня, отчасти и благодарение на одобрението на ЮНЕСКО като живо наследство през 2013 г.
    Маесако се надява, че признаването на традиционната техника за варене на саке ще промени нещата, като разпали търсенето в чужбина, където сакето бавно набира популярност наред с японската кухня, отчасти и благодарение на одобрението на ЮНЕСКО като живо наследство през 2013 г.
  • "След като беше включена в списъка на ЮНЕСКО, японската традиционна кухня washoku се разпространи по целия свят", казва Маесако.

    "Надявам се, че същото ще се случи и със сакето. Нашата пивоварна отбелязва ръст на износа и се надяваме, че включването в списъка на ЮНЕСКО ще ускори тази тенденция."
    "След като беше включена в списъка на ЮНЕСКО, японската традиционна кухня washoku се разпространи по целия свят", казва Маесако.<br /><br />"Надявам се, че същото ще се случи и със сакето. Нашата пивоварна отбелязва ръст на износа и се надяваме, че включването в списъка на ЮНЕСКО ще ускори тази тенденция."
  • Многовековният метод за производство на саке е уникален със своята тристепенна подготовка, или San-Dan-Jikomi, която позволява едновременното протичане на множество ферментационни процеси в един съд.
    Многовековният метод за производство на саке е уникален със своята тристепенна подготовка, или San-Dan-Jikomi, която позволява едновременното протичане на множество ферментационни процеси в един съд.<br />
  • "Наистина е страхотно да видиш и разбереш как всичко това се случва заедно", казва Робърт Браун, американски посетител на пивоварната. "Да вземеш много от историята на Япония и да я превърнеш в културно наследство ми се струва наистина хубаво."

    Макар че сакето е загубило позиции като обичайна напитка, Маесако казва, че е невъзможно да се отдели от японската култура.
    "Наистина е страхотно да видиш и разбереш как всичко това се случва заедно", казва Робърт Браун, американски посетител на пивоварната. "Да вземеш много от историята на Япония и да я превърнеш в културно наследство ми се струва наистина хубаво."<br /><br />Макар че сакето е загубило позиции като обичайна напитка, Маесако казва, че е невъзможно да се отдели от японската култура.
  • "Пием саке по време на празненства, на Нова година, а също и при тъжни поводи, като погребения", казва той.

    "Културата на японското саке е културата на самата Япония."
    "Пием саке по време на празненства, на Нова година, а също и при тъжни поводи, като погребения", казва той.<br /><br />"Културата на японското саке е културата на самата Япония."
  • Очаква се техниката за приготвяне на саке да бъде официално одобрена на сесия на комитета на ЮНЕСКО в Парагвай тази седмица. Това ще бъде 23-ото вписване на Япония в списъка на нематериалното културно наследство.
    Очаква се техниката за приготвяне на саке да бъде официално одобрена на сесия на комитета на ЮНЕСКО в Парагвай тази седмица. Това ще бъде 23-ото вписване на Япония в списъка на нематериалното културно наследство.