Около 90% от индийския шафран се произвежда в Кашмир, като по-голямата част от него се отглежда в Пампоре, но според Индийския съвет за научни и промишлени изследвания (CSIR) малкият град е застрашен от бързата урбанизация.
Сгушен в долина под заснежените Хималаи в индийския регион Кашмир, градът Пампоре е известен с фермите си, в които се отглежда най-скъпата подправка в света - червеният шафран.
Тук се отглежда по-голямата част от шафрана в Индия, вторият по големина производител в света след Иран на подправката, чиято цена достига 325 000 рупии (3800 долара) за килограм, тъй като добивът ѝ е много трудоемък.През октомври растенията започват да цъфтят, покривайки полетата с ярколилави цветове, от които ръчно се берат тичинките от ароматен червен шафран, който се използва в храни като паеля, в ароматизатори и бои за дрехи. "Горд съм, че отглеждам тази култура", казва Нисар Ахмад Малик, докато събира цветя от полето на предците си. Но докато Малик се придържа към традиционното земеделие, като се позовава на "богатия цвят, аромат и ухание" на продукцията си през годините, някои аграрни експерти експериментират с отглеждането на културата на закрито, тъй като опасенията за глобално затопляне се увеличават. Около 90% от индийския шафран се произвежда в Кашмир, като по-голямата част от него се отглежда в Пампоре, но според Индийския съвет за научни и промишлени изследвания (CSIR) малкият град е застрашен от бързата урбанизация. Експертите твърдят, че повишаването на температурите и непостоянните валежи представляват риск за производството на шафран, което е спаднало от 8 метрични тона през финансовата 2010-2011 г. до 2,6 метрични тона през 2023-2024 г., съобщава федералното правителство пред парламента през февруари, като добавя, че се полагат усилия за увеличаване на производството. Една от тези програми е проект за подпомагане на отглеждането на растението на закрито в контролирана среда в епруветки, съдържащи влага и жизненоважни хранителни вещества, за който д-р Башир Илахи от държавния Университет за селскостопански науки "Шер-е-Кашмир" заяви, че е показал добри резултати. "Отглеждането на шафран в контролирана среда демонстрира устойчивост на температурата и значително намалява риска от провал на реколтата", казва Илахи. Илахи и други местни експерти помагат на фермерите с демонстрации как да отглеждат растението на закрито. "Това е невероятна иновация", казва Абдул Маджид, председател на Асоциацията на производителите на шафран в Кашмир, някои от чиито членове, включително Маджид, отглеждат културата на закрито от няколко години. Манзур Ахмад Мир, производител на шафран, настоява за по-голяма държавна подкрепа.
"Правителството трябва да насърчава отглеждането на шафран на закрито в много по-голям мащаб, тъй като изменението на климата засяга целия свят и Кашмир не прави изключение", казва Мир.