Фотогалерия: Защо в Аржентина ядат пилешко

Reuters

Фотогалерия: Защо в Аржентина ядат пилешко

В Аржентина, страната на говедовъдните ферми, известна със сочните си говежди пържоли и барбекюта, пилешкото вече е на първо място.

  • В Аржентина, страната на говедовъдните ферми, известна със сочните си говежди пържоли и барбекюта, пилешкото вече е на първо място.

    Според официални данни миналата година 45-милионното население на южноамериканската страна е изяло повече птиче месо на глава от населението, отколкото говеждо, тъй като консумацията на по-скъпото червено месо е намаляла на фона на трицифрената инфлация и строгите икономии при управлението на президента Хавиер Милей.
    В Аржентина, страната на говедовъдните ферми, известна със сочните си говежди пържоли и барбекюта, пилешкото вече е на първо място.<br /><br />Според официални данни миналата година 45-милионното население на южноамериканската страна е изяло повече птиче месо на глава от населението, отколкото говеждо, тъй като консумацията на по-скъпото червено месо е намаляла на фона на трицифрената инфлация и строгите икономии при управлението на президента Хавиер Милей.<br />
  • Тази промяна, макар и част от по-дългосрочна тенденция, подчертава как аржентинците затягат коланите си и адаптират хранителните си режими.

    Съкращенията на разходите на Милей закрепиха нестабилната икономика, но в краткосрочен план доведоха до бедност на повече от половината население.
    Тази промяна, макар и част от по-дългосрочна тенденция, подчертава как аржентинците затягат коланите си и адаптират хранителните си режими.<br /><br />Съкращенията на разходите на Милей закрепиха нестабилната икономика, но в краткосрочен план доведоха до бедност на повече от половината население.
  • Данните от зърнената борса в Росарио показват, че потреблението на пилешко месо през 2024 г. ще нарасне до 49.3 кг на глава от населението, като ще надмине потреблението на говеждо месо, което ще спадне до 48.5 кг, но все още ще бъде най-високото в света, изпреварвайки Уругвай и Бразилия. Потреблението на свинско месо е нараснало до 17.7 кг на глава от населението.
    Данните от зърнената борса в Росарио показват, че потреблението на пилешко месо през 2024 г. ще нарасне до 49.3 кг на глава от населението, като ще надмине потреблението на говеждо месо, което ще спадне до 48.5 кг, но все още ще бъде най-високото в света, изпреварвайки Уругвай и Бразилия. Потреблението на свинско месо е нараснало до 17.7 кг на глава от населението.<br />
  • "Консумацията на пилешко месо се е увеличила и това се дължи на цената", казва месарят Даниел Лопес в покрайнините на Буенос Айрес, като обяснява, че най-евтината цена за килограм мляно говеждо месо е 5000-6000 песос (5-6 долара) в сравнение с половината от тази за пилешкото.

    "Това е разликата и днес хората се грижат много за портфейлите си", казва Лопес. "Заплатите остават без промяна, инфлацията все още се усеща, затова хората винаги питат за оферти. В крайна сметка им предлагаме пилешко, което е най-бюджетният вариант."
    "Консумацията на пилешко месо се е увеличила и това се дължи на цената", казва месарят Даниел Лопес в покрайнините на Буенос Айрес, като обяснява, че най-евтината цена за килограм мляно говеждо месо е 5000-6000 песос (5-6 долара) в сравнение с половината от тази за пилешкото.<br /><br />"Това е разликата и днес хората се грижат много за портфейлите си", казва Лопес. "Заплатите остават без промяна, инфлацията все още се усеща, затова хората винаги питат за оферти. В крайна сметка им предлагаме пилешко, което е най-бюджетният вариант."<br />
  • Аржентинците изпитват почти религиозна страст към говеждото месо, което обикновено е в центъра на традиционните барбекюта асадо със семейството в градината, в къщичките Parrilla на ъгъла на улицата, на импровизираните скари на строителни площадки или край пътищата.
    Аржентинците изпитват почти религиозна страст към говеждото месо, което обикновено е в центъра на традиционните барбекюта асадо със семейството в градината, в къщичките Parrilla на ъгъла на улицата, на импровизираните скари на строителни площадки или край пътищата.
  • По данни на Министерството на земеделието на САЩ Аржентина е вторият по големина производител на говеждо и пилешко месо в Южна Америка след Бразилия.
    По данни на Министерството на земеделието на САЩ Аржентина е вторият по големина производител на говеждо и пилешко месо в Южна Америка след Бразилия.
  • Говеждото месо е толкова важен основен продукт, че цените и достъпността му могат да станат политически чувствителни, което може да окаже натиск върху Милей, докато той се стреми да задълбочи реформите си тази година. Растежът показва признаци на завръщане, а инфлацията рязко спадна, което му спечели похвали и пространство за размисъл сред избирателите.
    Говеждото месо е толкова важен основен продукт, че цените и достъпността му могат да станат политически чувствителни, което може да окаже натиск върху Милей, докато той се стреми да задълбочи реформите си тази година. Растежът показва признаци на завръщане, а инфлацията рязко спадна, което му спечели похвали и пространство за размисъл сред избирателите.
  • Мигел Скиарити, ръководител на аржентинската камара на месопреработвателната промишленост CICCRA, казва, че отглеждането на едър рогат добитък е по-скъпо от отглеждането на свинско или пилешко месо на килограм месо, което означава, че цената на говеждото трябва да се повиши.
    Мигел Скиарити, ръководител на аржентинската камара на месопреработвателната промишленост CICCRA, казва, че отглеждането на едър рогат добитък е по-скъпо от отглеждането на свинско или пилешко месо на килограм месо, което означава, че цената на говеждото трябва да се повиши.
  • "Днес за средната цена на килограм говеждо месо можете да си купите три килограма пилешко или почти два килограма свинско", казва той и допълва, че със засилването на икономиката през тази година цените могат да продължат да се покачват, въпреки че фермерите може да започнат да произвеждат повече.
    "Днес за средната цена на килограм говеждо месо можете да си купите три килограма пилешко или почти два килограма свинско", казва той и допълва, че със засилването на икономиката през тази година цените могат да продължат да се покачват, въпреки че фермерите може да започнат да произвеждат повече.