Яйцето е изработвано в продължение на три седмици, като за създаването му е използвано ръчно изпичане на огромни форми, последвано от деликатно сливане на шоколад и сложни декорации.
В знак на сладка почит към Неапол прочутата шоколадова фабрика "Гей-Один" в града представи гигантско великденско яйце като част от културния проект "Napoli Millenaria", посветен на 2500 години от създаването на южния италиански град.
350-килограмовото творение е в чест на наследството на Исидоро Один и Онорина Гей - двама шоколатиери-пионери от Пиемонт в Северна Италия, които пренасят своето изкуство в Неапол в края на XIX в.Яйцето, изложено във фабрика в квартал "Киая", където шоколатиерите за пръв път отварят цеха си, е смесица от традиция и иновация, а в центъра му е омагьосващото изображение на сирената Партенопа, проектирано от майстора декоратор Фабио Черасо.
Ръчно изрисуваната шоколадова скулптура изобразява митологичната сирена, която не успява да примами Олисей и намира трагичния си край в Мегарида, където днес се намира замъкът Castel dell'Ovo на брега на морето в Неапол.
Заобиколена от вълни и драматичен залез, Партенопа възхвалява произхода на града.Яйцето ще бъде пуснато в продажба на цена от около 12 хил. евро.
"Смятахме, че няма по-добра тема от мита за Партенопа", казва Свева Маглиета, член на борда на директорите на "Гей-Один"."От другата страна на яйцето искахме да представим град Неапол, но с неговите символи, които, както знаем, са много". Гигантското яйце включва портрети на обичани личности от Неапол, сред които актьорът Тото, музикантът Пино Даниеле и футболната легенда Диего Марадона, както и емблематични символи като пицата и самия замък Кастел дел'Ово. Яйцето е изработвано в продължение на три седмици, като за създаването му е използвано ръчно изпичане на огромни форми, последвано от деликатно сливане на шоколад и сложни декорации. "Черупката е с размерите на лодка с дължина два метра и половина, която се пълни ръчно с тъмен шоколад", казва Маглиета пред "Ройтерс". Оцветяването се извършва със захарна глазура, като всички оцветители са естествени и на растителна основа, а след това декораторът създава нюансите. Всеки заможен купувач ще получи допълнително удоволствие.
"Дори това яйце си има изненада, която е пропорционална на размера на яйцето, но не можем да ви кажем какво има вътре", каза Маглиета.