По данни на International Cocoa Organization (ICCO) Нигерия е четвъртият по големина производител на какао в света, но произведените от нея 315 000 метрични тона изостават значително от западноафриканските ѝ съперници - Кот д'Ивоар и Гана, съответно с 2 241 000 и 654 000 тона.
Израснал в нигерийския район Иком, популярен с отглеждането на какао, Аниоге Аква не виждал големи перспективи за бъдещето си там. Затова решил да се премести, да учи строително инженерство и да гради кариера в строителната индустрия.
Това се променя през 2023 г., когато чува, че цените на какаото рязко се покачват, а фермерите в Иком започват да печелят цяло състояние."Видяхме как 20-годишни младежи, които никога не са посещавали университет, печелят много пари от отглеждането на какао", казва 47-годишният Аква, който е записан в докторска програма. И допълва: "Затова започнахме да се връщаме и да отваряме собствени ферми."
Аква е един от новите участници в сектора, предимно мъже, наричани "какаови момчета", които са се насочили към земеделие или друга работа, за да спечелят от скока на цените на какаото.Асоциацията на нигерийските производители на какао, която представлява дребните земеделски стопани, е увеличила броя на членовете си с повече от 10 000 през 2023-2024 г.
В Иком, разположен в щата Крос Ривър на границата с Камерун, повечето земеделски земи са собственост на общността. По силата на родов обичай човек, чиито семейни корени са в общността, може да представи бутилка вино, дарение от храна и скромна сума от около 5000 наири (3 USD), за да получи парцел земя.Аква е наследил от баща си малко земеделска земя и е добавил още малко чрез разпределение от общността, за да може да засади повече какаови дървета, чиито семена се преработват в какао и шоколад.
"Миналата година събрах четири торби. Първата торба продадох за 800 000 наири (500 долара), а останалите - между 1 млн. и 1,2 млн. наири на торба. Това бяха много пари", казва той, като отбелязва, че продажбата само на една торба съответства на годишната му заплата като строителен инженер.На най-високата цена Аква продава какаото 20 пъти по-скъпо от стойността му през 2022 г., когато цената на една 64-килограмова торба зърна е била 60 000 наири според местните производители. Спадът в производството на Кот д'Ивоар и Гана, двата най-големи износителя на какао в света, които заедно произвеждат 50% от световното производство, доведе до повишаване на цените от 2200 - 2500 долара за метричен тон през 2022 г. до почти 11 000 долара през декември 2024 г. според Международната организация по какаото, междуправителствен орган.
Скокът на цените съвпадна с най-тежката икономическа криза в Нигерия от повече от три десетилетия насам, при която рекорден брой хора изпаднаха в бедност.Производителите на какао бяха до голяма степен защитени и дори подпомогнати от девалвацията на лирата, която направи износа по-конкурентен.
Производителите не са единствените облагодетелствани. В бизнеса с какао участват и фактори или посредници между земеделските производители и лицензираните изкупвачи, които складират зърната и ги продават на износителите.48-годишният Ндубуиси Нвачуку прави скок от банкер към Light Bearers Association - Lba Nigeria през 2022 г., вдъхновен от бизнес ментор. Времето му се оказва идеално.
"Доходът, който получих през тези няколко години в Lba, ако се съберат всички заплати, които съм получавал като банкер, не достига", казва той.
В Иком и други райони, където се произвежда какао, новозабогателите "какаови момчета" разтърсват местните икономики и повишават цените на жилищата."Можете да ме смятате за какаово момче, защото, когато сега говорите за какао, хората ви смятат за "голямо момче", - казва 41-годишният Марк Баси, който е напуснал нископлатената си работа като медицински лаборант, за да стане производител в родния си дом.
Като момче Баси е следвал майка си в какаовата плантация, така че уменията са му били познати. Подобно на Акуа, той е искал нещо различно и е учил естествени науки в университета, но му се е сторило невъзможно да получава добра заплата.
"Знам, че все някога ще се върна към професията си заради любовта си към нея, но засега искам да се съсредоточа върху земеделието", казва Баси, който твърди, че е увеличил доходите си четири пъти.По данни на International Cocoa Organization (ICCO) Нигерия е четвъртият по големина производител на какао в света, но произведените от нея 315 000 метрични тона изостават значително от западноафриканските ѝ съперници - Кот д'Ивоар и Гана, съответно с 2 241 000 и 654 000 тона.
Притокът на нови земеделски стопани, съчетан с новите сортове какао, които дават плод в рамките на 18 месеца, и усилията на правителството за стимулиране на сектора чрез раздаване на безплатен разсад, би трябвало да доведе до увеличаване на производството, но това не е отразено в официалната статистика."Ако съберем всички тези неща, смятаме, че досега нивото на производство на какао в Нигерия щеше да се е удвоило", казва Рашид Адеджи, директор на отдел "Изследвания и стратегия" в Нигерийския институт за изследване на какаото.
Една от причините е, че значителна част от нигерийските какаови зърна, около 200 000 тона годишно, се изнасят контрабандно от страната, казва той.От Cocoa Research Institute of Nigeria (CRIN) съобщават, че досега през тази година са получили над половин милион заявки за нов какаов разсад, достатъчни за покриване на 400 000 хектара земеделска земя, което е три пъти повече от търсенето през същия период на миналата година. Все пак някои от новите производители се застраховат. Аква пътува между фермата си и различни строителни обекти, където все още ръководи екипи от работници и майстори. "Не спя, защото трябва постоянно да им звъня, за да видя дали са направили това или онова", казва той. Ако цените се задържат, той вижда дългосрочно бъдеще в бизнеса си с какао.