Аймен - от "AI" и "man" - е обучен на базата на десетилетия изследвания в областта на хранителните науки, данни за молекулярния състав и над хиляда рецепти от готварските традиции по света.
В Дубай вечерята ви скоро може да бъде придружена от изходен код.
WOOHOO, ресторант, който се представя като "ресторант на бъдещето", ще отвори врати през септември в центъра на Дубай, на една ръка разстояние от най-високата сграда в света - "Бурдж Халифа".
Засега храната във WOOHOO ще се приготвя от хора, но всичко останало - от менюто до обстановката и обслужването, ще бъде проектирано от кулинарен модел, наречен "шеф Аймен".Аймен -от "AI" и "man" - е обучен на базата на десетилетия изследвания в областта на хранителните науки, данни за молекулярния състав и над хиляда рецепти от готварските традиции по света, казва Ахмет Ойтун Чакир, един от основателите на WOOHOO.
Макар че шеф Аймен не може да усеща вкуса, мириса или да взаимодейства с ястията си, както обикновено прави един готвач, моделът работи, като разгражда храната до съставните ѝ части като текстура, киселинност и умами и ги сглобява отново в необичайни комбинации от вкусове и съставки, според разработчиците на Аймен.След това тези прототипи се усъвършенстват от готвачи, които опитват комбинациите и дават насоки, като процесът се ръководи от известния дубайски готвач Рейф Отман. "Техните отговори на моите предложения ми помагат да усъвършенствам разбирането си за това какво работи отвъд чистите данни", обяснява Аймен в интервю за интерактивния модел на изкуствения интелект.
Целта, казват създателите на Аймен, не е да измести човешкия елемент в готвенето, а да го допълни.
"Човешкото готвене няма да бъде заменено, но вярваме, че Аймен ще повиши идеите и креативността", казва Ойтун Чакир, който е и главен изпълнителен директор на компанията за хотелиерство Gastronaut.Той каза, че Аймен има за цел да разработва рецепти, които използват повторно съставки, често изхвърляни от ресторантите, като например обрезки от месо или мазнини.
В по-дългосрочен план основателите на WOOHOO смятат, че Аймен може да бъде лицензиран за ресторанти по целия свят, като по този начин ще се намалят кухненските отпадъци и ше се подобри устойчивостта.