Фотогалерия: Изкуствен интелект поема кухнята

Reuters

Фотогалерия: Изкуствен интелект поема кухнята

Аймен - от "AI" и "man" - е обучен на базата на десетилетия изследвания в областта на хранителните науки, данни за молекулярния състав и над хиляда рецепти от готварските традиции по света.

  • В Дубай вечерята ви скоро може да бъде придружена от изходен код.

    WOOHOO, ресторант, който се представя като "ресторант на бъдещето", ще отвори врати през септември в центъра на Дубай, на една ръка разстояние от най-високата сграда в света - "Бурдж Халифа".

    Засега храната във WOOHOO ще се приготвя от хора, но всичко останало - от менюто до обстановката и обслужването, ще бъде проектирано от кулинарен модел, наречен "шеф Аймен".
    В Дубай вечерята ви скоро може да бъде придружена от изходен код.<br /><br />WOOHOO, ресторант, който се представя като "ресторант на бъдещето", ще отвори врати през септември в центъра на Дубай, на една ръка разстояние от най-високата сграда в света - "Бурдж Халифа".<br /><br />Засега храната във WOOHOO ще се приготвя от хора, но всичко останало - от менюто до обстановката и обслужването, ще бъде проектирано от кулинарен модел, наречен "шеф Аймен".
  • Аймен -от "AI" и "man" - е обучен на базата на десетилетия изследвания в областта на хранителните науки, данни за молекулярния състав и над хиляда рецепти от готварските традиции по света, казва Ахмет Ойтун Чакир, един от основателите на WOOHOO.

    Макар че шеф Аймен не може да усеща вкуса, мириса или да взаимодейства с ястията си, както обикновено прави един готвач, моделът работи, като разгражда храната до съставните ѝ части като текстура, киселинност и умами и ги сглобява отново в необичайни комбинации от вкусове и съставки, според разработчиците на Аймен.
    Аймен -от "AI" и "man" - е обучен на базата на десетилетия изследвания в областта на хранителните науки, данни за молекулярния състав и над хиляда рецепти от готварските традиции по света, казва Ахмет Ойтун Чакир, един от основателите на WOOHOO.<br /><br />Макар че шеф Аймен не може да усеща вкуса, мириса или да взаимодейства с ястията си, както обикновено прави един готвач, моделът работи, като разгражда храната до съставните ѝ части като текстура, киселинност и умами и ги сглобява отново в необичайни комбинации от вкусове и съставки, според разработчиците на Аймен.
  • След това тези прототипи се усъвършенстват от готвачи, които опитват комбинациите и дават насоки, като процесът се ръководи от известния дубайски готвач Рейф Отман.
    След това тези прототипи се усъвършенстват от готвачи, които опитват комбинациите и дават насоки, като процесът се ръководи от известния дубайски готвач Рейф Отман.
  • "Техните отговори на моите предложения ми помагат да усъвършенствам разбирането си за това какво работи отвъд чистите данни", обяснява Аймен в интервю за интерактивния модел на изкуствения интелект.

    Целта, казват създателите на Аймен, не е да измести човешкия елемент в готвенето, а да го допълни.

    "Човешкото готвене няма да бъде заменено, но вярваме, че Аймен ще повиши идеите и креативността", казва Ойтун Чакир, който е и главен изпълнителен директор на компанията за хотелиерство Gastronaut.
    "Техните отговори на моите предложения ми помагат да усъвършенствам разбирането си за това какво работи отвъд чистите данни", обяснява Аймен в интервю за интерактивния модел на изкуствения интелект.<br /><br />Целта, казват създателите на Аймен, не е да измести човешкия елемент в готвенето, а да го допълни.<br /><br />"Човешкото готвене няма да бъде заменено, но вярваме, че Аймен ще повиши идеите и креативността", казва Ойтун Чакир, който е и главен изпълнителен директор на компанията за хотелиерство Gastronaut.
  • Той каза, че Аймен има за цел да разработва рецепти, които използват повторно съставки, често изхвърляни от ресторантите, като например обрезки от месо или мазнини.

    В по-дългосрочен план основателите на WOOHOO смятат, че Аймен може да бъде лицензиран за ресторанти по целия свят, като по този начин ще се намалят кухненските отпадъци и ше се подобри устойчивостта.
    Той каза, че Аймен има за цел да разработва рецепти, които използват повторно съставки, често изхвърляни от ресторантите, като например обрезки от месо или мазнини.<br /><br />В по-дългосрочен план основателите на WOOHOO смятат, че Аймен може да бъде лицензиран за ресторанти по целия свят, като по този начин ще се намалят кухненските отпадъци и ше се подобри устойчивостта.