Всяка година стотици китайски туристи прииждат в родопското село Момчиловци за фестивал, посветен на киселото мляко.
Всяка година стотици китайски туристи прииждат в родопското село Момчиловци за фестивал, посветен на местното кисело мляко. То е известно със своите здравословни ползи и се е превърнало в хит сред потребителите в Китай. Китайските посетители се смесват с местните жители в селото, разположено в Родопите близо до гръцката граница. На сцена на селския площад певци и гайдари в традиционни костюми изпълняват народни песни. Производители на кисело мляко и сирене от региона, много от които говорят малко китайски, предлагат мостри и продукти за продажба. "Българското кисело мляко е много популярно в Китай и затова искаме да опитаме чистото мляко тук", споделя Ге Лин, турист от Китай. Димитър Данчев, животновъд четвърто поколение, допълва, че местното кисело мляко се прави от краве и овче мляко и свойствата му варират според сезона. В зависимост от това с какво се хранят животните млякото е по-гъсто или с различни характеристики. Китайските туристи посещават Момчиловци от 2009 г., когато китайска млекопреработвателна компания за първи път внася бактериите, открити в местното кисело мляко. Продуктът на компанията, брандиран като Mosilian, сега се продава в повечето китайски супермаркети. Българското кисело мляко съдържа Lactobacillus bulgaricus и други уникални за региона бактерии, обясняват експерти от БАН. Те подпомагат здравето, имунитета и дълголетието, като това е доказано още в началото на XX век от учените.