Европейските вносители на алкохол признаха: С "КАРНОБАТСКА ГРОЗДОВА" БЪЛГАРСКАТА РАКИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОПА

Да се насладят на автентичните фолклорни ритуали за здраве и берекет, с които векове наред Карнобатските лозари започват гроздобера, в лозовите масиви на "Винпром Карнобат" се събраха водещи европейски вносители на родни вина и ракии. Сред тях бяха и известните британски търговци на алкохол Томас Грей и Дейвид Кларк. Повече от десет години те успешно изнасят за Острова "Карнобатска гроздова", "Карнобатска мускатова", "Карнобатска специална селекция", както и класическите вина Chateau Karnobat. Визитата на най-големите вносители на българска ракия идва в навечерието на ключовото за родното земеделие европейско решение – признаването на ракията за традиционна национална напитка и намаляването на нейния акциз. Според Дейвид Кларк, Европа ще уважи искането на страната ни само ако докажем, че всички български производители спазват стандартите на високо качество и произвеждат автентична гроздова ракия от собствени лозя, точно както правят майсторите-ракиджии на "Винпром Карнобат". Колегата му Томас Грей допълни, че с Карнобатските ракии светът отдавна научи какво значи "Made in BG", сега е ред това да сторят и европейските институции.
Европейските партньори на "Винпром Карнобат" със задоволство научиха, че тази година 20-те хиляди дка собствени лозя на "Винпром Карнобат" дават една от най-богатите гроздови реколти. "Собствените лозя ни позволяват сами да контролираме качеството. Следим целогодишно състоянието на масивите – от зарязването, през наторяването и пръскането, та чак до брането. Така можем навреме да предпазим насажденията от измръзване, болести и вредители. Използваме най-модерната техника за обработка на масивите. Във "Винпром Карнобат" високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни и постоянни грижи", разказа им главният агроном на най-големия производител на вина и ракии Душан Няголов. "Лозарите на "Винпром Карнобат" залагат на оптимално натоварване на масивите, засадени с уникалните за България сортове като Каберне Фран, Пино Ноар, Гевюрцтраминер, Вионие, Коломбар и др. От тях се правят вината, прославили България в цял свят", коментира и производственият директор Стоян Стоянов. Средните добиви при винените сортове тази година се движат между 580 и 650 килограма от декар. При червените Мерло, Каберне Совиньон и Сира захарността е 24-26 градуса. Захарността на белите Шардоне, Траминер и Совиньон Блан пък варира между 22 и 24 градуса, при оптимално съдържание на киселини.
На изпроводняк чуждестранните гости признаха, че с такива грижливо гледани лозя и богата реколта, вината на "Винпром Карнобат" още дълги години ще печелят големите световни награди. А ракия с качеството на "Карнобатска гроздова" ще вкара успешно българските лозари и винари в Европа.