Ученици представят кулинарната магия на Сливенския край

Какво ще ви сготвят в Сливен така, че да докоснете традициите на националната кухня от този регион? На този въпрос ще отговорят в петък, 24-ти февруари, учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм "Академик Неделчо Неделчев" в града. Демонстрациите са част от програмата "Младежта в действие" на Европейската комисия и "Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7" - А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.
Бъдещите майстори-кулинари са избрали 10 ястия по оригинални рецепти, характерни за Сливенско, и ще приемат предизвикателството да ги приготвят пред гостите на поредното гостуване на програмата "Жива кулинарна традиция". Сливен е петият и предпоследен град от проекта тази година, който изследва кулинарното многообразие в България.
Стартът на събитието е от 12,00 часа в сградата на гимназията, а празникът ще бъде открит от организатора шеф Пеньо Иванов, който прави кулинарния фестивал "Пъстра трапеза", и директора на училището Лиляна Якимова.
Менюто е изключително разнообразно и вкусно: Зелен фасул по черкешлийски, Зрял фасул с ориз по сливенски, Кавърма по сливенски, Кишалитки, Курбан, Печени дюли, Пилешка кавърма по Сливенски, Сарми със кълцано месо и праз, Сватбарска манджа и Тиквеник по боалийски.
За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижат Фолклорен танцов състав при ПГХТ "Академик Неделчо Неделчев" – Сливен и Фолклорна закачка, която ще изпълнят Радостина Лазарова и Станимир Георгиев. И, разбира се, всички те ще могат да опитат от кулинарните шедьоври на младежите веднага, след като те бъдат представени пред организаторите.
Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие" на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи". Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.