"Винпром Пещера" представи първите резерви от серията Domaine Peshtera

"Винпром Пещера" представи първите резерви от серията Domaine Peshtera

Лидерът на алкохолния пазар в България "Винпром Пещера" представи първите резерви на червени вина от серията Domaine Peshtera реколта 2010. Двете уникални отлежали вина бяха представени ексклузивно пред журналисти и ценители на добрия вкус в София броени дни преди да бъдат пуснати в търговската мрежа.
При прецезирането на винените резерви на "Винпром Пещера" лично участва известният енолог Никола Вива заедно с най-добрите технолози на компанията.
"Гроздето за двете вина Domaine Peshtera Merlot Reserve и Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е отглеждано в плодородните земи на Тракийската низина в лозовите масиви с изключителен тероар за двата сорта.
За всеки от сортовете са преработени по 50 тона грозде с най-добри показатели", обясни Георги Кавлаков, производствен мениджър на "Винпром Пещера". По думите му, за да се запазят всички качества на виното, всеки грозд преминава специална селекция в два етапа. Първо се бере на ръка, без използване на никаква механизация.
Вторият етап е в избата, където гроздовете минават допълнителен подбор и се избират само тези с най-добри технологични качества. Избраните най-узрели и здрави плодове преминават през микро винификация, а след това отлежават в най-модерната изба на Балканите в Съединение в нови френски дъбови бъчви за постигане на превъзходен вкус и качество на световно ниво.
"Имаме амбицията "Винпром Пещера" да заеме лидерска позиция и във винения сегмент. За това говори не само пускането на пазара на отлежали вина, а всички инвестиции в лозови масиви, в най-модерната техника и в квалификация на нашите експерти и технолози, които минават обучения в наложени винарни по цял свят", заяви Кавлаков.
Domaine Peshtera Merlot Reserve е вино, произведено от грозде Мерло, добито от собствени лозови масиви на "Винпром Пещера". Виното е произведено по класическа технология съчетана с най-модерните приоми при микропроизводство на червено вино. Отлежавало е във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9 месеца. Характеризира се с плътен, червен цвят с  керемидени нюанси. Има интригуващ плодов нос с преплетени нотки на сушени плодове, подправки и сладък карамел. Добре балансирано и хармонично тяло с меки танини, оценени и от най-изтънчените ценители.
Domaine Peshtera Cabernet Sauvignon Reserve е вино, произведено от сорта Каберне Совиньон, добито от собствени лозя. Произведено е по изтънчена класическа технология за производство на Каберне Совиньон и е отлежавало във френски дъбови бъчви от 225 л в продължение на 9  месеца. Има наситен, червен цвят с гранатов оттенък, богат нос, съчетаващ интересен черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допълнени от орех. При отпиване всеки усеща кадифения вкус с дълъг и ароматен финал.
*****
За "Винпром Пещера"
"Винпром Пещера" е лидерът в алкохолния бранш в България. Компанията наследява традиции още от 1939 г. на съществувалия до тогава винзавод в град Пещера. През 1998 г. компанията стартира работа с по-малко от 10 души екип, който днес наброява над 2000 души постоянна и сезонна работна ръка, ангажирана с всички процеси на производство.
Днес "Винпром Пещера" разполага с най-модерната производствена база в страната; най-голямата дестилерия за етилов алкохол; най-голямата изба с капацитет за съхранение на над 14 000 000 литра винени дестилати; най-модерната лаборатория за контрол на входящите суровини и изходящите продукти. Само през последните години над 100 млн. лв. са преките инвестиции на компанията в модернизация на предприятията и изграждане на нови.
Бизнесът на "Винпром Пещера" е от регионално и национално значение. Компанията е един от най-големите производители, работодатели и данъкоплатци в своя сектор, има и сериозен принос във финансирането на централния и местните бюджети. "Винпром Пещера" е неколкократен носител на грамотата "Данъкоплатец на годината" и наградата "Златна роза" за частна фирма, внесла най-много данъци за Южна България.